srijeda, 7. ožujka 2012.
JAPANSKA TORTA OD SIRA
Doista ne znam tko bi mogao odoljeti fotografiji torte od sira autorice Monsoon s Coolinarike
Bila je to ljubav na prvi pogled. Kad vam jednom onakva fotka uđe u vidno polje nema načina da je se riješite do kad je ne servirate i ubacite u usta prvi zalogaj.
Izrađena od domaće Ricotte, torta je i drugi dan bila toliko dobra da je pala odluka da se recept ponovi odmah slijedeći vikend.
Hvala Monsoon na ovoj 'apetitlich' fotografiji i krasnom receptu, kopiram ga u cjelosti uz napomenu da je ista sastojke moguće upotrijebiti kao odlično punjenje za PORTUGALSKE TARTLETSE
POTREBNO:
250g punomasnog krem sira sobne temperature (npr. philadelphia, abc) - obavezno punomasan
60g maslaca sobne temperature
sok od 1/2 limuna
60g brašna
20g škrobnog brašna
100ml mlijeka sobne temperature
6 jaja sobne temperature
150g sitnog šećera
1 žličica esencije vanilije
i još
3 lista aluminijske folije
vruća voda
dublji kalup promjera 20 cm kojem se stranice mogu ukloniti
dublji lim za pečenje u kojeg gornji kalup može stati
šećer u prahu za posipanje
i bobičasto voće po izboru za posluživanje
1) Zagrijati pećnicu na 150°C.
Kalupu promjera 20 cm obložiti dno papirom za pečenje (izrezati papir za pečenje odgovarajučeg promjera). Izvana kalup obložiti s tri sloja alumijske folije tako da ona dopre do rubova kalupa (ovo je važno jer će se kolač peći u parnoj kupelji a folija će spriječiti prodiranje vode u kolač ).
2) Svi sastojci moraju biti sobne temperature.
Pripremite dvije zdjele za miješanje.
U jednoj istući pjenasto maslac i krem sir. Dodati limunov sok i opet dobro istući. Razbiti jedno po jedno jaje i svaki žutanjak dodati u zdjelu s krem sirom i maslacem tukući dobro iza svakog. Bjelanjke staviti u drugu zdjelu.
Nakon sto su svi žutanjci inkorporirani u mješavinu sira i maslaca, dodati brašno i škrobno brašno koje se prethodno zajedno prosije tri puta. Brašno dobro umiješati mikserom u smjesu sira, maslaca i žutanjaka. Uliti mlijeko i opet dobro mikserom izmiješati, usput čisteći stranice zdjele špatulom.
3) U bjelanjke dodati šećer i esenciju vanilije i mikserom ( s čistim metlicama) istući čvrst i sjajan snijeg. Snijeg umiješati u gornju smjesu polako i oprezno ali temeljito.
4) Smjesu izliti u pripremljeni kalup. Položiti kalup s kolačem u duboki lim u kojeg uliti nekih dva prsta vruće vode. Tako pripremljen kolač staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 1 sat bez otvaranja pećnice!!!
5) Pečeni kolač ostaviti nekih 45 minuta u odškrinutoj i ugašenoj pećnici
Kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Izvaditi ga iz kalupa i posuti sećerom u prahu. Poslužiti ga samog ili s preljevom od bobičastog voća
...mmmm.....
a tek drugi dan .......MMMMMMMMMM..............
:)