subota, 19. studenoga 2011.

ZAGRIJ ME NJEŽNO...



Sezona je toplih napitaka. ja sam svoj omiljeni SMOOTHIE koji obično radim sa sojinim mlijekom pretvorila u zimsku inačicu pa ju radim s toplim mlijekom. Neki sam dan slučajno imala kozje mlijeko pa sam uz jednu bananu dodala 1,5 dl toplog kozjeg mlijeka, žličicu Herbaria začina Wohnenbrocken, namljela unutra čokoladu s čilijem i jednu veliku i sočnu suhu šljivu i sve zblendala u blenderu pa popila kao međuobrok da se lakše strpim do ručka.

Ali nije samo smoothie ono što me grije :)
Upravo sam primila svoju pošiljku s Amazona u kojoj je, u lijepoj maloj crvenoj baršunastoj vrećici, stigla bočica ( 150 cl ) 72%-tnog ruma, šećer s okusom cimeta i specifična žlica za paljenje šećera. Ideja je zapravo krenula od Absintha ali predlažem da njega zaobiđemo i usmjerimo se na mnogo benignije cake grofa Drake ;o)

Rum, cimet i šećer osnovni su sastojci za ideje oko toplih napitaka, pa tako čaj ne mora uvijek biti klasičan čaj, grog ili punč, zašto ne bi bio Hot Toddy - grog ili Eier punč.


Šećer je u piramidalnom obliku, žličica za paljenje kao da je uzeta iz posljednjeg filma o

Sherlocku Holmesu ( moderne su žlice jednostavnijeg dizajna u zgodnom obliku riba ) a čitav je postupak u stvari zabava za društvo kad se, negdje uz kamin u zimsko veče, sakupi ekipa.



Eto sad nekoliko recepata iz letka priloženog uz pošiljku. Više o tome na www.firecupcompany.com


HOT BULL
-Red Bull
-sok od naranđe
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%

Zagrijati naranđin sok i Red Bull u omjeru 50/50, sipati u šalicu pa preko nje položiti žlicu na koju zatim staviti šećer s cimetom. Šećer preliti s 1-2 cl ruma pa zapaliti. Nek polagano kaplje u mješavinu soka i Red Bulla. Ostatak karameliziranog šećera zajedno sa žlicom uroniti u sok i miješati dok se otopi.


HOT TODDY GROG
-vruća voda
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum, 72%

Vodu uliti u šalicu, šećer staviti na žlicu koju zatim položiti preko šalice, preliti s 1-2 cl ruma, zapaliti i pustiti da se ocijedi u vodu. Pustiti da šećer preko žlice kaplje u vodu. Ostatak karameliziranog šećera zajedno sa žlicom spustiti u vodu da se otopi.


EIER PUNČ

-Eier liker
-vruće mlijeko
-zapaljivi rum 72%
-Monin sirup: okus medenjaka ( Lebkuchen )

Liker i vruće mlijeko dobro izmiješati pjenjačom. Dodati 1 cl Monin sirupa i mrvicu sladkog vrhnja kao dekoraciju. Uliti u šalice, šećer složiti na žlicu, preliti ga rumom i zapaliti. Kad se rastopi promiješati.



ŽENSKI RUM
-voćni sok od bobičastog voća
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%

Sok zagrijati pa sipati u šalicu. Na žlicu iznad soka staviti šećer, preliti ga s 1-2 cl ruma i zapaliti.



LuMUMBA
-mlijeko
-čokolada u prahu
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72%
-slatko vrhnje

Dobro zagrijati čokoladu i mlijeko. Na šalicu položiti žlicu, na žlicu šećer kojeg zatim preliti s 1-2 cl ruma i zapaliti. Prije serviranja dodati šlag


AMATETTO ČAJ
-crni čaj
-Amaretto ( 4 cl )
-šećer s cimetom
-zapaljivi rum 72% alkohola
-slatko vrhnje

Skuhati crni čaj. Nakon 3 minute ga procijediti, dodati Amaretto pa sipati u šalicu. Na šalicu položiti žlicu, na žlicu šećer kojeg zatim preliti s 1-2 cl ruma i zapaliti. kad se šećer karamelizira dodati šlag i servirati.


ZAČINJENA BOWLA

-crveno vino
-začini za kuhano vino
-višnje
-šećer s cimetom
-rum 72%

Skuhati vino sa začinima. Dodati unutra višnje iz kompota pa uliti u šalice i gore zapaliti šećer preliven rumom.


PARIS

-jaki ekspreso
-šećer s cimetom
-rum 72%
-slatko vrhnje

Potupak je isti kao i kod gornjih napitaka. Zapaliti šećer preliven rumom pa kad se karamelizira rastopiti ga u kavi. Prije serviranja dodati šlag


Usput sam pronašla što bi sve još mogli preliti i zapaliti:

-Flaming Strawberry Margarita




-za sve koji žele flambirati jabuku recept je OVDJE




-a najbolje od svega izgleda ovaj cupcakes ( RECEPT )

...mmmmm....njama....