ponedjeljak, 10. listopada 2011.

ITALIJA AL' DENTE ( knjiga )

- SVAKODNEVNO KUHAJTE S DODATKOM ČAROLIJE -


Čarolija s kojom Laura Santtini spravlja svoja jela uistinu je specifična. Ona priča o jestivim plemenitim metalima i posipa svoja jela zlatnim listićima.

U knjizi možemo saznati koje su osnovne namirnice u tri Laurine smočnice; talijanskoj, umami i alkemijskoj u kojoj su neizostavni elementi jestivo zlato i srebro, a među bazne sastojke spadaju ružine latice, cvjetovi ljubice, rakija od ruža, prah od cikle i zrnca raja ( Aframomum melegueta )

Knjiga je podijeljena u dva dijela, u prvom su lagani i ukusni savjeti te temeljni postupci i pripreme svih onih krasnih umaka, namaza i marinada za koje smo oduvijek željeli saznati kulinarske tajne dok je drugi dio podijeljen i receptima prilagođen elementima; zrak, voda, vatra i zemlja.
Svaka vrsta hrane ima bazni recept i još nekoliko njegovih varijacija pa možemo dobiti brojne ideje od sasvim jednostavnih sastojaka a mene je izbezumio 'Pladanj Umami' do te mjere da mi je to postalo mjerilo savršenog predjela.

Predjela, tjestenine, juhe....doista velik izbor običnih i neobičnih recepata od kojih sam izdvojila nekoliko jednostavnijih:

-KIKIRIKI, ČILI, KORIJANDAR I SEZAM
( sastojci za odličan umak s orijentalnim rezancima i pečenim škampima, piletinom ili govedinom )

-BRZA JUHA S CURRYJEM I LEĆOM NONE MAGGIE

-TJESTENINA - njoj je u knjizi posvečeno čitavo poglavlje, pogledajte koji umak zovu kraljem umaka na tanjuru :)

-ČAROBNA RUŽIČASTA BROKULA

-PIRE KRUMPIR S MASCARPONEOM I SLATKIM PEČENIM ČEŠNJAKOM

-UVALJANI, UMOTANI I PODLIVENI KRUMPIRI