ponedjeljak, 5. kolovoza 2019.

PEČENE I PUNJENE TIKVICE .... ( LCHF / KETO ) - dopunjeno

Sezona je tikvica.
U našem vrtu rastu ko blesave pa sve više liče na toljage a sve manje na tikvice, no moram priznati da mi čak i takve, ogromne, nikad ne dosade.

Najdraži način pripreme je zapravo i veoma jednostavan.

PEČENE TIKVICE SA SIROM

POTREBNO:

  • 1 velika tikvica
  • ribani tvrdi sir (cheddar)*
  • ULJE OD ZAČINSKIH TRAVA: maslinovo ulje, sol, papar, čili, češnjak, po želji dimljena crvena paprika - dodati u maslinovo ulje, dobro promiješati i poklopiti. Korisno za premazivanje svih obroka s tikvicama

1) Oprati i narezati tikvicu po dužini na 8 dijelova
2) Napraviti umak od maslinova ulja i začina
3) položiti tikvicu na papir za pečenje, premazati začinjenim uljem i posuti sirom
4) zapeći desetak minuta da se sir rastopi
*chedar se dobro ponaša i kad je hladan, za razliku od ostalih sireva koji se stvrdnu i zaljepe on i dalje ostaje mekan što pridonosi dobroj iskoristivosti hrane.

Evo još jedan jednostavan bezmesni recept za iskoristiti velike tikvice.

TIKVICE PUNJENE 'RIŽOM' OD CVJETAČE




POTREBNO:

  • jedna velika tikvica        ( izdubljena )
  • trećina cvjetače
  • tvrdi sir ( cheddar )
  • 2 žlice vrhnja ( ili maslinova ulja )
  • začinske trave
  • sol, papar
  • po želji malo pršuta ili pancete
  • ribež
IZRADA:
1) Na krupni ribež naribati cvjetaču i sir
2) Nasjeckati začinske trave i pršut
3) U zdjeli pomiješati ribanu cvjetaču, ribani sir, sjeckane začine, pancetu i vrhnje.
Po želji dodati sjeckane masline ili druge dodatke.
Oprezno soliti zbog pršuta, sira i maslina koji su već slani.
4) Napuniti tikvice nadjevom 
5) Zapeči kratko tek toliko da se sir otopi.

6) Za servirati treba još samo neki fini kajmak i/ili ljuti umak :)



PEČENE TIKVICE S MOZZARELOM ( dopunjeno 12.8. )
Samo mala ideja kako još iskoristiti 'oversize' tikvice 

-Kao podloga za 'pizzu' - umak od začinskih trava ( gore ), rajčica, mozzarela i svježe bilje. Zapeći i po želji servirati s ketchupom.



Ostala jela s tikvicama: