subota, 14. siječnja 2017.

ZOBENE PAHULJICE S BATATOM - topla jutarnja kaša

...ZA HLADAN ZIMSKI DAN

Čarobno subotnje zimsko jutro nad Varaždinom.

Romantično do trenutka do kad ne morate uzeti lopatu za snijeg u ruke i primiti se posla, no čak i da vas ubija ovaj fizički rad ne može se osporiti da je ovoga trenutka ovo prava zimska idila.



Za mene je zima prekrasna jedino kad sjedim pored velikog ostakljenog prozora ( ispod kojeg je radijator ), umotana u dekicu ( kome je vruće nek ne čita ), sa šalicom vrućeg kakaoa ili kuhanog vina u ruci. Ako mogu birati rađe bih vino, no sve ovisi o dobu dana.
Mogla bih tako presjediti ostatak života. I nemojte, molim vas, tražiti da izađem.

A normalno je da moram ( jer život je okrutan ), pa onda prije izlaska obavezno nešto toplo stavljam u usta.

Ako ste i vi jedan od takvih smrznutih tipova koji bi svake zime najradije emigrirali u trope onda je ovo pravi obrok za vas.

Bez obzira da li ga pojeli odmah nakon pripreme kao doručak ili ga ponijeli sa sobom kao pauzu za posao, ugodan okus 'gingerbread' začina ugrijat će vas i svojom toplom energijom uljepšati i najhladniji zimski dan.

Priprema je jednostavna sa svega nekoliko sastojaka:

  • 1 šalica mlijeka* ( bademovo, rižino, sojino )
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica ( onih neprerađenih i nezaslađenih )
  • 1/2 korijena batata ( narančastog, slađi je )
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa 
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/8 žličice mljevenih klinčića
  • prstohvat čistog vanili praha
  • prstohvat soli

*ako koristite mlijeko bez laktoze budite oprezni s dodavanjem slada jer je ono samo po sebi slađe a i batat je sladak pa da ne pretjerate.

Batat ogulite, narežite na krupne kocke pa usitnite u vašem novom Froothie Optimum 9200A superblenderu :)
Po potrebi dodajte malo mlijeka. Gotovo je u trenutku jer taj melje i kamenje.


Njegove mogućnosti pogledajte OVDJE. Ukoliko ga još nemate razmislite o tome da ga nabavite jer uvelike štedi vrijeme i olakšava pripremu obroka. Ostvarite popust i pogledajte ideje za pripremu OVDJE.

Ako nemate blender batat naribajte na ribež
( krupno, sitno...kako god želite ) a kako je batat jedan od onih korijena koji se bez problema konzumira sirov možete ga usput malo i gricnuti.

Ribani batat staviti u manju posudu pa zajedno s mlijekom i svim ostalim sastojcima zagrijati na laganoj vatri a kad provrije kuhati oko 5 minuta. Gotovo je kad se zgusne. Obzirom da se svi sastojci bez problema konzumiraju sirovi potrebno je samo da se sastojci sjedine i dovoljno zagriju.

Količinu sastojaka prilagodite vašim željema, ako je suviše rijetko dodajte još pahuljica ako je suviše gusto još malo mlijeka ili žličicu CHIA sjemenki. Ja zimi volim što više tople tekućine.

Ovo je odličan zimski doručak, niskog GI i bogat vlaknima što utječe na dugotrajan osjećaj sitosti a umjesto batata možete koristiti bundevu ili jabuku pa jednim receptom imate tri obroka s tri različita okusa.
Mijenjajte samo začine:
Batat: cimet-đumbir-klinčić
Jabuka: sjeckani orasi, grožđice/brusnice i vanilija
Bundeva: malo više đumbira i kardamom.

Za dopunu kvalitete prije serviranja svoju finu toplu kašu obogatite čime god želite: CHIA sjemenkama, suhim voćem, orašastim plodovima ili supernamirnicama poput spiruline, mace, reishi gljive ili ashwagande ( njihov se okus dobro kamuflira :) a možete joj dodati i moj najdraži dodatak - klice.
Daa, daaa...tko je rekao da su klice samo za krem juhice i salate? Fine hrskave klice mungo graha neutralnog su okusa a energija koju daju dodatni je bonus u takva hladna jutra.

Varaždinci imaju sreću da imaju svog registriranog uzgajivača klica koji im taj superzdravi dodatak dostavlja na kućnu adresu. Ako želite dostavu javite se Nikici na adresu saptacklicama@gmail.com. Radi se o OPG-u koji sjeme nabavlja isključivo iz ekološkog uzgoja.

Jutro koje počinje takvim super doručkom garantira prekrasan dan :)

I prekrasan vam dan!!

petak, 6. siječnja 2017.

NOVOGODIŠNJI IZAZOV

Godine se redaju kao dani.
Ne čini vam se?
Što je bilo bilo je, što smo mogli mogli smo, nema žaljenja.
Godina pred nama nudi nove izazove i mogućnosti za kreiranje nekih novih odluka.
( o provedbi ne pričamo )

Za mnoge je to i novi početak. Čega?
Nečega.
Svačega.
Bilo čega.
Za večinu njih ničega.

Nečeg što već dugo treba započeti samo je pitanje kad će pasti odluka.

Mogućnosti su brojne, izazovi neograničeni pa odluka zasigurno nije laka.

Moja je doslovce ispala iz prenatrpanog ormara.
U prosincu sam se nadala da ću uspjeti osmisliti nešto do siječnja a ovog trenutka jedino u što sam sigurna je da će ovo biti godina trošenja zaliha.

To znači da slijedi čišćenje polica s kozmetarijom ( onih 6 ili 7 bočica losiona za skidanje maskare, 4 neraspakirane olovke za oči koje se više ne proizvode a meni su toliko dobre da ih se ne usuđujem otvoriti jer ću ih potrošiti, šmrc, puder za specijalne 'evente' koje maksimalno izbjegavam pa ih u mom život više i nema, no zato je ostalo nekoliko neotvorenih svjetlucavih pudera.... ) a da ne spomenem policu
sa zalihama hrane jer sačuvaj Bože da u nekom trenutku slučajno nečega  zmanjka pa ću (ajme meni) iz nekog razloga možda ostati gladna.

Eh...
Ne razumijem što nas to u ovo vrijeme obilja i dostupnosti tjera na gomilanje.

Evo zanimljive priče radi koje je krenula cijela ova tema

Godina bez trošenja novaca - osobna financijska savjetnica koja je odlučila iskušati kako je to živjeti godinu dana trošeći novac samo na najnužnije, jer shvatila je kako je 'lako davati savjete kad ti je bankovni račun u plusu'.
Pouka koju je izvukla mogla bi nam svima biti od koristi.
( Naknadni dodatak: HR prijevod teksta OVDJE )

Ako se odlučite na tako nešto evo odmah i CRO ideje što s novcima koje ćete na taj način uštedjeti ( OVDJE )

Kako je ipak ovo blog o hrani evo i nekih jestivih ideja za novogodišnji izazov:

1) BEZMESNI PONEDJELJAK - ma znam, znam.....ostalo vam je još pečenja od nedjelje, ali dajte zaboga samom sebi malo odmora

2) A što kažete na BEZMESNI TJEDAN s mesnim vikend obrocima?
Poznajem nekoliko njih koji će me odmah popljuvati ali kad jednom osjetiš taj osjećaj lakoće u želucu to postane prava opsesija.
Osim toga napokon počinjemo jesti više povrća a čarolija novih okusa izvuče nas malo iz ustajale svakodnevnice, jer priznajte - koliko često uvodite u prehranu nove obroke?
Ha? da vas čujem...
Uglavnom vrtimo jedne te iste i jedemo ono što smo počeli kuhati na početku braka.

Moja muška polovica kune se takve obroke ali život je okrutan, kaže naš prijatelj i potpuno je u pravu, bar glede hrane u našoj kući.


3) Zadatak: JEDAN NOVI BEZMESNI OBROK MJESEČNO
( neka to nebude desert! )
Ima na netu hrpa recepata a ovdje je evo i jedna vegetarijanske kuharice koju možete skinuti besplatno OVDJE
Obratite pažnju na stranu 88 i 82.

Zeleni ponedjeljak ima jednostavnih i ukusnih recepata, upišite se u novosti i nikad nećete ostati bez ideja.
Meni osobno najdraža je ATMA jer osim prehrane ima i niz korisnih životnih mudrosti i savjeta.

4)  DAN BEZ ŠEĆERA...vikend bez šećera...tjedan bez šećera - znamo da nam trebaju samo tri tjedna sa se organizam navikne na promjene pa zašto ih nebiste započeli s jednim danom?
Ubacite orašaste plodove u džep za trenutke krize i pazite što jedete da vam se ne bi dogodilo OVO. Jer nije sve na čemu piše da je bez šećera zdrava hrana.

Koristan dodatak: nutricionistica Brooke Apert i dermatologinja dr. Patricia Farris napisale su knjigu koja je ujedno i odličan ( zakašnjeli ) Božićni poklon. Možete je prolistati OVDJE.
A OVDJE je i jedno osobno iskustvo

Ako već niste skloni promjenama, barem razmislite koje bi vam sve beneficije one donijele i za početak mi se pridružite u čišćenju zaliha :)




Za novogodišnji izazov sasvim dovoljno, zar ne?

Zdrava i uspješna vam Nova!