subota, 14. siječnja 2017.

ZOBENE PAHULJICE S BATATOM - topla jutarnja kaša

...ZA HLADAN ZIMSKI DAN

Čarobno subotnje zimsko jutro nad Varaždinom.

Romantično do trenutka do kad ne morate uzeti lopatu za snijeg u ruke i primiti se posla, no čak i da vas ubija ovaj fizički rad ne može se osporiti da je ovoga trenutka ovo prava zimska idila.



Za mene je zima prekrasna jedino kad sjedim pored velikog ostakljenog prozora ( ispod kojeg je radijator ), umotana u dekicu ( kome je vruće nek ne čita ), sa šalicom vrućeg kakaoa ili kuhanog vina u ruci. Ako mogu birati rađe bih vino, no sve ovisi o dobu dana.
Mogla bih tako presjediti ostatak života. I nemojte, molim vas, tražiti da izađem.

A normalno je da moram ( jer život je okrutan ), pa onda prije izlaska obavezno nešto toplo stavljam u usta.

Ako ste i vi jedan od takvih smrznutih tipova koji bi svake zime najradije emigrirali u trope onda je ovo pravi obrok za vas.

Bez obzira da li ga pojeli odmah nakon pripreme kao doručak ili ga ponijeli sa sobom kao pauzu za posao, ugodan okus 'gingerbread' začina ugrijat će vas i svojom toplom energijom uljepšati i najhladniji zimski dan.

Priprema je jednostavna sa svega nekoliko sastojaka:

  • 1 šalica mlijeka* ( bademovo, rižino, sojino )
  • 1/2 šalice zobenih pahuljica ( onih neprerađenih i nezaslađenih )
  • 1/2 korijena batata ( narančastog, slađi je )
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa 
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 1/8 žličice mljevenih klinčića
  • prstohvat čistog vanili praha
  • prstohvat soli

*ako koristite mlijeko bez laktoze budite oprezni s dodavanjem slada jer je ono samo po sebi slađe a i batat je sladak pa da ne pretjerate.

Batat ogulite, narežite na krupne kocke pa usitnite u vašem novom Froothie Optimum 9200A superblenderu :)
Po potrebi dodajte malo mlijeka. Gotovo je u trenutku jer taj melje i kamenje.


Njegove mogućnosti pogledajte OVDJE. Ukoliko ga još nemate razmislite o tome da ga nabavite jer uvelike štedi vrijeme i olakšava pripremu obroka. Ostvarite popust i pogledajte ideje za pripremu OVDJE.

Ako nemate blender batat naribajte na ribež
( krupno, sitno...kako god želite ) a kako je batat jedan od onih korijena koji se bez problema konzumira sirov možete ga usput malo i gricnuti.

Ribani batat staviti u manju posudu pa zajedno s mlijekom i svim ostalim sastojcima zagrijati na laganoj vatri a kad provrije kuhati oko 5 minuta. Gotovo je kad se zgusne. Obzirom da se svi sastojci bez problema konzumiraju sirovi potrebno je samo da se sastojci sjedine i dovoljno zagriju.

Količinu sastojaka prilagodite vašim željema, ako je suviše rijetko dodajte još pahuljica ako je suviše gusto još malo mlijeka ili žličicu CHIA sjemenki. Ja zimi volim što više tople tekućine.

Ovo je odličan zimski doručak, niskog GI i bogat vlaknima što utječe na dugotrajan osjećaj sitosti a umjesto batata možete koristiti bundevu ili jabuku pa jednim receptom imate tri obroka s tri različita okusa.
Mijenjajte samo začine:
Batat: cimet-đumbir-klinčić
Jabuka: sjeckani orasi, grožđice/brusnice i vanilija
Bundeva: malo više đumbira i kardamom.

Za dopunu kvalitete prije serviranja svoju finu toplu kašu obogatite čime god želite: CHIA sjemenkama, suhim voćem, orašastim plodovima ili supernamirnicama poput spiruline, mace, reishi gljive ili ashwagande ( njihov se okus dobro kamuflira :) a možete joj dodati i moj najdraži dodatak - klice.
Daa, daaa...tko je rekao da su klice samo za krem juhice i salate? Fine hrskave klice mungo graha neutralnog su okusa a energija koju daju dodatni je bonus u takva hladna jutra.

Varaždinci imaju sreću da imaju svog registriranog uzgajivača klica koji im taj superzdravi dodatak dostavlja na kućnu adresu. Ako želite dostavu javite se Nikici na adresu saptacklicama@gmail.com. Radi se o OPG-u koji sjeme nabavlja isključivo iz ekološkog uzgoja.

Jutro koje počinje takvim super doručkom garantira prekrasan dan :)

I prekrasan vam dan!!