utorak, 30. srpnja 2013.

DVIJE SU NAM GODINE

Vrijeme leti. A kao da je jučer bilo kad je krenulo s prepisivanjem recepata, prvo onih najdražih pa poslije onih isto tako omiljenih ( iako je zapravo trebalo prepisati bakine i one još starije ) a na kraju se svelo na grozničavo testiranje novih jer život je suviše kratak da bi se sve stiglo isprobati pa treba požuriti.

U toj se žurbi se, eto, navršila i druga godina. Ove je godine napokon ljubav prema hrani dobila svoj finish u obliku projekta MEDENJAK.

O njemu sam pisala, sve već rekla ( ili možda nisam? ), no budite sigurni da će se ovdje još mnogo o njemu ovdje pisati jer će se tamo svašta zbivati i mnogo raditi.

Planove vam još ne želim otkriti jer su trenutno u ( visokoj ) oblikovnoj fazi, no samo da znate - radi se. Radi se tako intenzivno da se ne stigne kuhati ( primijetili ste? ), pa dok se čekaju dozvole, rješenja i sve ostale formalnosti - smišljaju se plančeki za što bolja druženja u Medenjaku. Smišlja se ponuda ( bit će tu malih i korisnih kulinarskih trica i sitnica ), rade kalkulacije, uvodi fiskalna i sortira materijal ( to je ona tona papira ( čitaj recepata ) prikupljenih u proteklih XX godina života a koja se neizostavno mora isprobati ).
Kako i što? Vidjet će se uskoro. Predstavljanje za javnost pripremamo za rujan, do tada sve treba biti savršeno.
Zbog svega toga malo kuhamo no vjerujemo da ćete nam oprostiti jer tu i tamo ipak nešto skuhamo da baš ne umremo od gladi.

Obećajemo da ćemo sve to uskoro nadoknaditi.

Srdačan pozdrav i do skorog viđenja u Medenjaku!



nedjelja, 21. srpnja 2013.

LASSI

Lassi je popularno ljetno piće na bazi jogurta. Porijeklom je iz Indije a osnova su mu jogurt, voda ( ili led ), začini i najčešće voće. Veoma su zanimljivi okusi oni sa začinskim travama, naprimjer bosiljkom ili limunskom travom. U većini slučajeva začinjen je mljevenim kuminom a one slatke varijante sadrže šećer ili voće.

U indijskim religijama lassi začinjen medom koristi se u religijskim ritualima.
U tradicionalnoj medicini uz dodatak malo kurkume u prahu služi kod liječenja gastroenteritisa ilitiga crijevne viroze.

U receptima se koristi isključivo prirodan, nezaslađen jogurt a servira se hladan za vrućeg vremena uglavnom uz ručak no za takvog je ljeta prikladan u bilo koje doba dana, čak i kao međuobrok.

Meni osobno najzanimljiviji je original s kuminom i malo soli iako sam, doduše, od voćnih verzija isprobala samo onaj od manga i ananasa a sve zato što sam se uvijek na kraju vratila originalu. Onako slankast i hladan s neobičnim ali zanimljivim okusom kumina, neopisivo dobro sjeda na visokim temperaturama.

Probajte, uvjerena sam da će vam se dopasti

Savjet više: uzmite jogurt koji nije kiseo
Ako pri ruci nemate blender iskoristite šejker poput onog od Tupperwarea za palačinke

OSNOVNI RECEPT:
  • 200-300 ml jogurta
  • 1/2 čajne žličice mljevenog kumina
  • 5-6 kocki leda ( ili ledene vode ako nemate blender )
  • 1/2 žličice sitno sjeckane mente
  • na vrh noža soli 
Izmiksati u blenderu i serviratu hladno u visokim čašama.

SLATKI LASSI:
  • par sjemenki kardamoma
  • 100 ml jogurta
  • 1,5 žličice demerara šećera
  • 1 žličica ružine vodice ( po želji )
  • 200 ml hladne vode
  • svježe lišće mente za ukrašavanje
U blenderu izmiksati sve sastojke pa sipati u čaše i ukrasiti listićima svježe mente

U voćnoj verziji najčešće se radi Lassi od manga. U Indiji je sezona svježeg manga u travnju i svibnju no mi smo ipak malo ispred pa kod nas traje čitave godine. Šalim se naravno, naši preparirani mangići ne mogu se ni uspoređivati s njihovim svježe ubranim no to nije razlog da ga ne isprobamo sad za ljetnih vrućina kad im je cijena povoljna.
Zašto baš njega? Zato što je spoj okusa naprosto božanstven i zove na još. 

VOĆNI LASSI:
  • 1 mango
  • 250 ml jogurta
  • 1-2 žličice šećera ili meda
  • 5-6 kocki leda
Zblendati i servirati.

Možete ga ukrasiti u koliko ga ne popijete dok srknete probati ili iznoseći ga na stol :)

ponedjeljak, 15. srpnja 2013.

BAMIJA ili OKRA + ljuti umak

Najljepše su ranojutarnje šetnje po vrtu. Trava još nosi svježinu noći a jutarnja se rosa svjetluca na lišću i vlatima. 









Iz dana u dan vidi se napredak, plodovi su veći, rajčice crvenije, salata bujnija a suncokreti viši i snažniji. Pčelice na njemu imaju pune ruke posla. Prizor koji bih što duže željela zadržati u fokusu, no jutros mi je pažnju skrenula jedna druga sasvim mala biljčica - bamija.
Sramežljivo se skrivala ispod lišća krastavaca.

Od pet sjemenki koje sam zasadila tri su sasvim lijepo iznikle. Doduše, moram priznati da sam očekivala visoki grm sa mnogo plodova a kad ono tek pedalj velike patuljčice i gore plodić veličine malog prsta. Smiješno, istovremeno prekrasno. Ukupno tri plodića.

Jeste li kad kušali bamiju?
Ja jesam, jednom toliko davno da se vrijeme mjeri u decenijama a sjećanje sadži samo jednu asocijaciju - neobično. Zato sam je i zasadila da evociram sjećanja i utvrdim gradivo. Ovaj put mnogo više o njoj znam i svakako je želim pripremiti na mnogo načina. Jest da mi ove tri male biljčice neće baš to omogućiti no na putu do mora jedan OPG bavi se uzgojem pa moguće da uleti u auto koja vreća :)

Bamija ili okra jednogodišnja je biljka i jedna je od onih u nas relativno malo poznatih i definitivno suviše malo korištenih prehrambenih namirnica koje nam svojim svojstvima i okusom mogu obogatiti obrok.
Zovu je 'lady fingers' zbog njenog tankog elegantnog izgleda. Bogata je antioksidansima, prehrambenim vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, magnezijem, kalcijem i vitaminom A. Regulira razinu šećera u krvi, pomaže rad jetre, korisna je kod lječenja astme, kronične iscrpljenosti i redukcijskih dijeta a tvrde i da ima afrodizijačka svojstva. Priznaju je kao diuretik.
Od sjemenki se dobiva zeleno-žuto jestivo ulje ugodnog okusa i mirisa, bogato nezasićenim masnim kiselinama a studije su pokazale da je pogodno za korištenje kao biogorivo. 

Bamija sadrži 0,8g na 100g oksalne kiseline potrebne za pravilno funkcioniranje peristaltike tijela stoga nutricionisti savjetuju prehranu bogatu tom kiselinom. Ona je za naš organizam toliko važna da bi svakog dana trebalo piti sokove od svježeg povrća koje tu kiselinu sadrži. Najviše je ima u špinatu, zelenom kupusu, kelju...no i mala će bamija zasigurno na adekvatan način dati svoj doprinos.
Prilikom rezanja bamija ispušta mnogo sluzi. Da bi se tome doskočilo potrebno ju je pustiti da se nakon pranja na papirnatom ručniku potpuno osuši. Obavezno soliti nakon kuhanja.

Stavlja se u juhe, variva i umake ili priprema kao samostalan prilog na mnogo egzotičnih načina. Lišće se jede sirovo na salatu a sjeme prži i melje te služi kao nadomjestak za kavu.

Ako imate prilike svakako je probajte, može se pronaću u bolje opskrbljenim supermarketima na odjelu voća i povrća no sigurnije je da potražite neki OPG koji se bavi uzgojem pa usput kupite i sjeme za svoj vlastiti mali uzgoj.

Jedan od jednostavnijih načina pripreme je svakako grill. Nakon pečenja posoliti i poslužiti uz neki fejst ljuti čili umak.

Evo jedan iz domaće izrade kojeg još nisam isprobala ali ove godine svakako hoću.
U svijetu je poznat kao Sriracha


SRIRACHA  ( ljuti umak )


-700g jalapeno papričica, opranih, očišćenih i nasjeckanih na veće kolutiće ( raditi u rukavicama )
-8 režnjeva češnjaka, očišćenih i zgnječenih
-8 dl jabučnog octa
-3 žlice pirea od rajčica
-3 žlice meda
-2 žlice ribljeg umaka ( npr. Blue Dragon ili 1 žlica bilo koje druge riblje paste )
-1,5 žličice soli

Sve sastojke usitniti u blenderu i staviti na laganu vatru da se kuhaju. Kad zakipi smanjiti vatru i lagano miješajući kuhati desetak minuta
Nakon nekog vremena prestane se raditi pjena, umak dobije lijepu jasnu crvenu boju i prestane mirisati na sirovo povrće.
Spreman je za uliti u staklenke i servirati na bezbroj načina.
( preuzeto sa stranice Nom nom paleo ( OVDJE ))

HR verzija famoznog Sriracha umaka zove se ALPINOS, a više o tome pročitajte OVDJE 

subota, 13. srpnja 2013.

RADIONICA OTKAZANA

Žao nam je što vam moramo javiti da je radionica ''GI i zdrava hrana'' zbog nepredviđenih okolnosti u terminu 17.07. 2013. do daljnjeg otkazana. 
Novi termin objavit ćemo naknadno.
Svi zainteresirani mogu ostaviti svoje podatke na mojmedenjak@gmail.com i dobit će obavijest o novom terminu održavanja.

Kako meil na web stranici www.medenjak.com.hr nije radio, nismo u mogućnosti saznati prijavljene stoga ih ovim putem o tome informiramo. 
Hvala na razumijevanju!

utorak, 9. srpnja 2013.

KULINARSKE RADIONICE U MEDENJAKU

Nakon što ste upoznati da postojimo i vidjeli prostor u koji smo se smjestili, vrijeme je da saznate kakve će biti koristi od nas.
Ideja o kulinarskim radionicama postoji već tako dugo da se čini kao da postoji oduvijek.
Pa evo ih.
Tu su, stvarne su, uhvatimo se posla.

Učinimo odmah nešto za sebe i naučimo zdravo kuhati i zdravo se hraniti, naš će nam organizam biti zahvalan.

Uostalom, a koga ćemo maziti ako ne sami sebe? :)


Aktualna radionica: ''Glikemijski indeks i zdrava hrana'' ( sadržaj na dnu )

Zašto glikemijski? Zato što mnogo toga kreće od njega.
On je prije svega zaslužan za stabilnost šećera u krvi a znamo da je šećer u krvi generalni krivac, od eventualnog dijabetisa kojeg potenciramo svakodnevnom prehranom s lošim ugljikohidratima do napadaja gladi zbog kojih nam se taloži špekec oko struka.
Hraneći se po glikemijskom hranimo se zdravije, mršavimo lakše i držimo svoj apetit pod kontrolom.
Na radionici možete naučiti čime se hraniti i kako jednostavno i zdravo obogatiti svoj jelovnik.

Niste baš jutarnji tip? Od pomisli na jutarnji obrok kolutate očima?
Sigurno niste znali kako je jednostavno napraviti bademovo mlijeko, a kad od njega napravite jutarnji smoothie zauvijek će se promijeniti vaš pogled na doručak.


Osim toga kad skuhate svoj vlastiti sojin jogurt (ako ga do sad niste voljeli nakon ovog ćete ga garant zavoljeti ) i uz njega pripremite fantastičnu granolu poželjet ćete da jutro traje duže kako bi ste se čitavo jutro mogli njome hraniti.

Granola je osnova svakog kvalitetnog doručka a uz to je i praktična za ponijeti sa sobom u slučaju ako je želite pojesti za pauzu

Stižu vam gosti? Neznate što gricnuti?... spremamo izuzetne krekere od sjemenki na koje namažite svoj humus (za prste polizati) i eto vam zdravi snack.
Osim toga naučite kako ( i zašto ) spremiti losos te iskoristiti sezonu krastavaca i mlade mrkvice.

A quinoa je posebna priča. Jeste li znali da se oduvijek smatrala hranom bogova? Obožavat ćete recept kojeg pripremamo i usput naučiti nešto o njoj.

Termin radionice: 17.07.2013.
Vrijeme održavanja: 17,30-20 sati
Cijena 150 Kuna

Prijave se primaju do 15.07 na meil mojmedenjak@gmail.com



srijeda, 3. srpnja 2013.

OTVORENJE MEDENJAKA


Jučer ste saznali da postoji Medenjak, evo kako je to izgledalo na njegovom otvaranju

.

Na poklon je stigla i korisna pocinčana kanta s 50 crvenih ruža
( hvala tata! )






















Najdraži susjedići također su stigli s punim rukama

bila je tu i ostala starija ..
..i mlađa ekipa 


neki su prespavali :)

moj je suprug održao pozdravni govor i u svom stilu ispričao nekoliko lovačkih priča...

                         na početku se popio šampanjac

na kraju whiskač star pedesetak godina

a između pojelo nešto konkretno ( jarić, toskanska salata, spuznuti sir i bulgur tabbouleh )


smislio se i slogan: ''Ako imate kolesterol i tlak, dođite u medenjak''   ( hehe... baš prigodno  :))

i naravno, kakva bi to bila proslava bez pet vrsta torti pa smo tako usput testirali nekoliko novih recepata

                       -  od višanja i svježeg sira -

                  - niski glikemijski  i bademi s jagodama -

                      - Matcha torta od zelenog čaja -

                - i red velvet vijenac sa svježim malinama -

                     jednoglasno je pobijedila Matcha


Medenjak je tako dobio Peugeotov profi mlinac za papar, par krasnih starih stolica i nekoliko korisnih sitnica a ja svojih 50 crvenih ruža i Le Cordon Bleu: Savršeno umijeće kuhanja - knjigu za prave profesionalce :))
Ovim putem još jednom hvala svim dragim prijateljima i članovima obitelji, s njima i samo uz njih čitava priča ima smisla.
Fotogalerija prostora OVDJE

ponedjeljak, 1. srpnja 2013.

MEDENJAK


Evo me, tu sam. Jedno me vrijeme nije bilo no nadam se da ćete mi oprostiti kad vam kažem da sam se u međuvremenu bavila zahtjevnim projektom u kojeg je uloženo mnogo energije, truda i vremena a zove se - MEDENJAK.
Prekrasan mali prostor namijenjen prije svega za druženje, a kako postoji mnogo oblika druženja tako će se u Medenjaku, osim onog uz obitelj i prijatelje odvijati i kulinarske radionice, jer mi kuhamo uz druženje.
:)

Iako je stara pohabana stolarska radionica trebala biti samo prostor za vikend opuštanje uz ekipu, no ispala je ostvarenje životnog sna. Mog sna, jer najbolje se stvari dešavaju dok im se najmanje nadaš a ja se doista nisam usudila nadati tako velikoj stvari no očito je - snovi se ostvaruju, samo ih treba dovoljno dugo željeti.

I kako to obično biva, kad uđeš kroz svoja vrata ( rekao bi Vadim Zeland ), sva ostala se sama otvaraju. Tako su se i ovdje složile kockice pa su kulinarske radionice dobile voditelja, zapravo voditeljicu  zdrave hrane Doroteu Solomun. 
Kad Tea kuha nema varanja, kod nje prolazi isključivo zdrava hrana zato pozivamo sve zainteresirane da dođu i nauče nešto novo i zdravo.

Naš web je www.medenjak.com.hr ( OVDJE  )

a evo i nekoliko fotkica











fotogaleriju možete pogledati OVDJE a kako je medenjak izgledao prije uređenja OVDJE