srijeda, 23. siječnja 2013.

AMERIČKI KOLAČIĆI S ČOKOLADOM

Pravi američki choco chip cookiesi


Ovo su vjerojatno najpoznatiji američki keksići.

Recept je preuzet iz časopisa Delicije i...pa što da kažem, treba visoko stanje samokontrole da ih ne potamanite, naročito dok su vrući.


Istovremeno sam pekla i one sa stranice Marthe Stewart i razlika je toliko minimalna da radije ostanimo pri ovom našem.


POTREBNO:
za cca 25 keksa

  • 26 dag glatkog brašna
  • 1/2 žličice sode bikrabone
  • 1/2 žličice soli
  • 17 dag maslaca sobne temperature
  • 150 g smeđeg muscovedo šećera 
  • 1 ampula uljne vanili arome ( ili 1 žlica obične )
  • 1 cijelo jaje + 1 žumanjak
  • 20 dag tamne čokolade ili čokoladnog čipsa ( NE čokoladnih mrvica )

POSTUPAK:

-Nasjeckati čokoladu na krupnije komadiće

-U jednoj posudi izmiješati brašno, sol i sodu, u drugoj umiksati maslac sa šećerom. Kad se maslac zapjeni dodati žumanjak i cijelo jaje te na kraju vanili aromu.

-Umiješati brašno i miješati da se svi sastojci dobro spoje pa špatulom lagano umiješati komadiće čokolade

-Na lim za pečenje pokriven papirom grabiti kuglice veličine ping pong loptice i još ih malo odozgo pritisnuti vilicom. Ne previše jer se poprilično spuste pri pečenju pa o tome treba voditi računa kod slaganja na lim.

-Peći ih 15-17 minuta u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva. Neka u sredini ostanu još malo mekani.
Ohladiti na rešetki i spremiti u kutiju.


NAPOMENA: U originalu oba recepta sadrže cca 100 g bijelog i 200 g tamnog šećera ali ovih 150 g je sasvim dovoljno ( meni su čak na rubu da budu preslatki )

Keksiće koje sam pritisnula vilicom bili su mnogo kompaktniji od onih
<--- koje nisam.


Oprez, izazivaju ovisnost! Naročito dok su vrući.
Izvrsni su uz chai