četvrtak, 27. prosinca 2012.

Linzer torta


Ovo je pravi blagdanski kolač, mirisan i bogat, što duže stoji sve je bolji pa ga obavezno treba ispeći barem dan ranije.

Često viđam linzerice napravljene od oraha no meni je jedina prava ona od badema, a džem...eh tu nemam dileme, obavezno od šljiva. Ako nije domaći onda onaj Podravkin, s kariranim poklopcem.

POTREBNO:
za kalup promjera 24 cm
  • 20dag šećera
  • 25dag mljevenih badema
  • 20dag brašna
  • 1 vrhom puna žlica gorkog kakaoa
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 1 vanili šećer
  • na vrhu noža mljevenih klinčića
  • 2 cl trešnjevače ( ili šljivovice )
  • 1 jaje
  • 25dag maslaca
  • 30dag marmelade od šljiva ( eventualno višanja )
-Premazati kalup maslacem
-Pomiješati šećer, bademe, brašno, kakao, cimet, vanili šećer i klinčić pa s maslacem, trešnjevačom i jajetom zamijesiti tijesto Pokriti ga i staviti da odleži jedan sat u hladnjaku
-Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
-Na papiru posutom brašnom razvaljati 2/3 tijesta pa njime obložiti kalup za pitu. Premazati ga marmeladom
-Od preostale trećine tijesta izrezati trake pa na površini tijesta premazanog džemom složiti rešetku ili kalupima izrezati oblike pa složiti po površini
-Peći jedan sat na srednjoj prečki. Nakon pola sata pokriti folijom da previše ne potamni

Najbolje ga je ostaviti da se ohladi u kalupu a zatim, zajedno s kalupom, zamotati u najlonsku foliju i pustiti da odstoji do drugog dana. Po potrebi i duže.
Izvaditi prije serviranja. Oprezno, rado se polomi pa ga nikako ne bi trebalo vaditi iz kalupa istog dana dok je ispečen.



Veoma dekorativan kolač, prekrasno izgleda kao poklon zamotan u celofan ili ispečen u malim kalupima u paketu jestivih poklona.


***
Recept je iz 'Velike knjige kolača' u izdanju Cankarjeve založbe, knjiga je dobila zlatnu medalju Njemačke akademije za gastronomiju a iz nje je također i PITA OD ŠLJIVA koju svi obožavaju pa ako slučajno kod kuće imate tu knjigu pravo je vrijeme da je prolistate, ima krasnih blagdanskih recepata.