Ovaj je kalup još jedan trofejni primjerak kojeg sam dovukla s puta jer bi troškovi s Amazona progutali njegovu vrijednost.
Nikad mi neće biti jasno zašto se ta vrsta kalupa u našim trgovinama može pronaći samo u okruglom obliku iako kod nas ima nekoliko proizvađača i mogli bi se poigrati s oblicima.
Uglavnom, kalup je ovdje a dobre volje nikad ne manjka pa hajmo kuhati.
Tart s mozzarelom je čisti klasik, nešto između pizze i pite. Za pizzu nema adekvatno tijesto a za pitu...hm...pa mi zapravo pitom zovemo nešto drugo a izraz 'tart' po definiciji određuje da se radi o pečenom tijestu prekrivenom nadjevom bez gornjeg poklopca. Odavde i naziv 'tartlets' za male tarte
POTREBNO:
-Na brzinu umijesiti tijesto od brašna, hladnog maslaca i hladne vode. Vodu dodavati malo po malo da se dobije fino podatno tijesto. Dodati sol, ribani češnjak i sjeckani bosiljak pa sve dobro promijesiti i ostaviti tijesto u hladnjaku da odleži najmanje pola sata da se sastojci prožmu. Zatim ga razvaljati i njime obložiti kalup.
-Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.
-Mozzarelu narezati na ploškice, cherry rajčice na polovice, masline na ploškice a ako imaju koštice samo ih dobro ocijediti.
-Naizmjence složiti nadjev preko tijesta, može se između dodati još malo svježeg kiselog vrhnja, sjeckanog pršuta ili nekog drugog nadjeva po želji. Odozgo rasporediti listiće bosiljka, svježi origano, sjeckani vlasac...ovisno koje začine imate i preko svega naribati svježi parmezan.
-Ubaciti u pećnicu da se sir rastopi, oko 20 minuta i poslužiti odmah.
DOBRA STRANA: Pripremiti ujutro, ubaciti u pećnicu kad dođe ekipa i fešta može početi.
Nikad mi neće biti jasno zašto se ta vrsta kalupa u našim trgovinama može pronaći samo u okruglom obliku iako kod nas ima nekoliko proizvađača i mogli bi se poigrati s oblicima.
Uglavnom, kalup je ovdje a dobre volje nikad ne manjka pa hajmo kuhati.
Tart s mozzarelom je čisti klasik, nešto između pizze i pite. Za pizzu nema adekvatno tijesto a za pitu...hm...pa mi zapravo pitom zovemo nešto drugo a izraz 'tart' po definiciji određuje da se radi o pečenom tijestu prekrivenom nadjevom bez gornjeg poklopca. Odavde i naziv 'tartlets' za male tarte
POTREBNO:
- 300 g integralnog brašna ( ili nekog drugog cjelovitog )
- 100 g maslaca ( hladan, nasjeckan na male kockice ili nariban na krupni ribež )
- hladna voda cca 1 - 1,5 dl ( ovisno o vrsti brašna )
- sol
- bosiljak ( sitno sjeckan ) + manji listići za nadjev
- 1 češanj češnjaka ( sitno riban )
- mozzarela
- cherry rajčica
- Feta sir
- parmezan
- svježe začinske trave
- crne masline
Za promjenu, ovaj put začine stavljamo u tijesto.
-Na brzinu umijesiti tijesto od brašna, hladnog maslaca i hladne vode. Vodu dodavati malo po malo da se dobije fino podatno tijesto. Dodati sol, ribani češnjak i sjeckani bosiljak pa sve dobro promijesiti i ostaviti tijesto u hladnjaku da odleži najmanje pola sata da se sastojci prožmu. Zatim ga razvaljati i njime obložiti kalup.
-Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva.
-Mozzarelu narezati na ploškice, cherry rajčice na polovice, masline na ploškice a ako imaju koštice samo ih dobro ocijediti.
-Naizmjence složiti nadjev preko tijesta, može se između dodati još malo svježeg kiselog vrhnja, sjeckanog pršuta ili nekog drugog nadjeva po želji. Odozgo rasporediti listiće bosiljka, svježi origano, sjeckani vlasac...ovisno koje začine imate i preko svega naribati svježi parmezan.
-Ubaciti u pećnicu da se sir rastopi, oko 20 minuta i poslužiti odmah.
DOBRA STRANA: Pripremiti ujutro, ubaciti u pećnicu kad dođe ekipa i fešta može početi.