Kad sam neki dan naletjela na ovaj tart bilo je to gotovo instant zaljubljivanje.
Da mi je vidjeti onoga tko bi odolio OVOJ slici? naprosto mami da zagrizeš, priznajte :)
Ništa čudno ako se zna da je autorica slavna Martha Stewart
Dakle, momentalno se trčalo po šparoge i vadilo lisnato tijesto iz zamrzivača.
Kako je kod nas uglavnom hladnjak pun Emmentalera, sir Gruyer sam uspješno zamijenila i vjerujem da se ne razlikuje mnogo od originala.
Za dva pristojno velika tarta potrebno je:
- 1 smrznuto lisnato tijesto ( 1/2 pakunga )
- 1 jaje ( lagano stučeno )
- 1 šalica (150-200 g sitno ribanog sira ementalera)
- 1 svežanj divljih zelenih šparoga ( ili tankih uzgojenih )
- maslinovo ulje
- sol
- aceto balsamico za posluživanje
1) Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva
2) Šparoge oprati, odrezati donji drvenasti dio i kratko ih blanširati u vrućoj vodi ( 3 minute ). Staviti u cjediljku da se ocijede. Vjerujem da se divlje šparoge netrebaju blanširati no ja sam kupljene ipak kratko prokuhala i sigurna sam da je to bio dobar potez.
3) Tijesto odmrznuti i dok je još uvijek čvrsto i hladno na pobrašnjenoj ga podlozi razvaljati na pola prsta debljine. Dužinu tijesta ravnati prema dužini šparoga.
4) Prerezati na pola pa svaku podlogu lagano zarezati centimetar od ruba ( tako da izgleda kao okvir za sliku )
5) Premazati jajetom rubove a sredinu pouljiti s malo maslinova ulja, posoliti, popapriti, posuti sibanim sirom i preko sira složiti šparoge, jednu pored druge u pravilan niz.
6) Premazati ih maslinovim uljem, posuti s još malo mljevenog papra pa posipati ostatkom ribanog sira i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći 20-25 minuta da dobije lijepu zlatnu boju.
7) Izvaditi iz pećnice i ostaviti cca 5 minuta da se lagano prohladi.
Servirati odmah s par kapi aceta balsamica, no nije nužno. Ja sam ih servirala kao prilog uz pečenje i salatu bila oduševljena. Moja bračna polovica dijelila je moje oduševljenje iako se nije baš mogao odlučiti je li mu bolje to ili tart od špinata, šampinjona i mladog luka. Oboje mu je bilo jako fino.
U originalnom receptu piše da tart uspješno drži dobro zapakiran u hladnjaku do četiri dana no najbolji je upravo ovakav svježe pečen i vruć pa nema šanse da bi ga ostalo za drugi dan.