Tema broja: ljetni sendviči
Namirnica mjeseca: mahune.
Salate, juhe, prilozi...mlade su mahune idealna namirnica u svim vrstama jela stoga trk na tržnicu i uhvatite se čišćenja. Varivo od mahuna jedno je od meni najdražih iako mi se jako dopala ideja za divnu ljetnu juhu: popirjati mahune na luku i maslinovu ulju, dodati temeljac pa kuhati pola sata. Na kraju dodati kozice popržene na češnjaku. I gotovo. Meni zvuči super.
A najzelenija i najjednostavnija salata treba sadržavati samo mahune, vrtne šparoge, grašak, rikulu i bosiljak, sve zajedno preliveno s malo maslinova ulja i usitnjenog češnjaka.
PRIRUČNIK ZA PREŽIVLJAVANJE LJETA NA SAMONIKLOM BILJU:
KAPARI: Beru se u rano proljeće i nakon sušenja potapaju u morsku vodu, slanu otopinu ili ulje. Odlično se slažu uz slane srdele ili tatarski biftek. Osim izdanaka koriste se i listići koji se mogu jesti kao povrće ili konzervirati.
MEDVJEĐI LUK: Najbolji je svjež, u salatama ili dodan juhama, jelima od mesa i povrću. Ako niste probali, sakako probajte Pogačice od medvjeđeg luka i šampinjona, odlične su. Sezona traje od travnja do lipnja a lako ih je zamijeniti za iznimno otrovnim mrazovcem, stoga oprez!
MOTAR: polugrmovita biljka, raste u neposrednoj blizini mora, na stijenju ili pijesku. Listovi imaju slan i aromatičan okus a dobar je u salatama ili umacima. Može se pirjati na maslacu, pohati ili kiseliti. najbolje ga je brati prije cvatnje od sredine svibnja do prvog dijela lipnja.
BAZGA: Cvjetove treba brati odmah nakon otvaranja, kad su mliječnobijele boje, a plodove u rujnu. Od cvjetova kuhamo čaj, sirupe i sokove a od plodova radimo kompote, pekmeze i sokove. Bobice se mogu i peći no nikako ih nesmijemo jesti sirove.
KISELICA: Za salate, juhe ili uz ribu, ova je samonikla biljka odlična za omekšavanje mesa omotana oko odrezaka ili dodana u marinadu. Ne pretjerati s količinom.
CIKORIJA: Gorki listovi cikorije specijalitet su u nekim kuhinjama a u kombinaciji s češnjakom, slanim srdelama ili inćunima često se upotrebljava s tjesteninom ili kao dodatak jelima od mesa. Listovi i korijen beru se u jesen.
LAVANDA: Daje lijepu notu kiselim i slatkim jelima. Dobro se slaže s crvenim mesom, divljači, ribom te šljivama ili kupinama. Koristi se i u desertima. Cvate tokom cijelog ljeta, od lipnja do rujna.
TRPUTAC: Kao zeljasta trajnica česta je pojava na livadama, listovi se beru od svibnja do kraja kolovoza. Mogu se jesti sirovi ili na salati ili se dodati u nabujak. Mogu se kuhati poput kelja ili blitve, ili u varivu. Osim hranjivih, trputac ima i ljekovite osobine no ne preporučuje se trudnicama.
VLASAC: Raste uz obale rijeka i na vlažnim livadama od proljeća do jeseni. Jelima daje lagan i svjež okus luka. Koristi se u svježem ili sušenom obliku a dugo kuhanje mu uništava okus. Čest je u juhama, salatama, jelima od jaja, paštetama, varivima i umacima na bazi vrhnja ili jogurta.
LISTOVI MASLAČKA: Ovisno o području u kojem raste, cvjetovi se beru od ožujka do svibnja a listovi prije početka cvjetanja. U jelima se kombinira s krumpirom, tvrdo kuhanim jajima, grahom ili tjesteninom. Od cvjetova se priprema sirup koji se uzima na žlicu ili pak služi za zaslađivanje čaja.
POTOČARKA: Dragušac ili potočarka trajna je vodena biljka koja raste u izvorima, potocima, rijekama ili jarcima s čistom vodom, zbog čega se smatra indikatorom nezagađenosti i čiste prirode. Vrijedan je izvor minerala i vitamina, a odličan je dodatak jelima - primjerice u juhama, salatama i sokovima. Ili jednostavno dodana u sendvič. Bere se u proljeće.
A zatim jedan inovativan način serviranja - brudet u teglici. Na dnu crvena palenta ( s rajčicom ), na njoj brudet od 'gofa', pa bijela palenta sa začinskim biljem i na vrhu brudet od škarpine. I sve to posluženo uz domaći kruh s rajčicom. Ideja je izišla iz greativnog uma vrhunskog kuhara i direktora hrane Raula Lajtmana a servira se u Lidu.
( skenirala sam fotku jer nisam našla na netu )
Lista želja dobre hrane otkriva nam neke novitete na tržištu kao što su džemovi po receptima naših baka ( kuharicu sa Noninim receptima za džemove i ostale delikatese možete skinuti u pdf formatu na webici www.nona.hr, op.a. )
zatim organski sladoledi Gilda Rachellija koji se mogu pronaći u trgovinama Garden
pa DEGLON noževi 4u1, slažu se jedan u drugi a svi zajedno u blok od istog materijala. Ludo i savršeno
zatim slilkonski Trudeau otvarači za staklenke
i na kraju poslastica: Coffee Bean Caramel, umaci za kavu ili druge slastice od Fat Toad Farma
( iz Vermonta )
gotovo
( ispričavam se ali sendviče ne jedem pa ih kreirajte sami)
;)
ponedjeljak, 25. lipnja 2012.
DOBRA HRANA broj 12
Nekako mi je ovo promaklo aktivirati. Uskoro će 14.-ti broj pa hajmo požuriti.
U ovom je broju naglasak na pikniku no kao i svaki put starta sa sezonskim voćem a to su jagode.
Svježe, domaće, mirisne. Za kolače, deserte ili čak salate sa mladim špinatekom ili rikulom, fetom i sjeckanim bademima, začinjenim limunovim sokom i dobrim maslinovim uljem.
Ili ljetna slastica tipa pana cotte s mjericom jagoda, slatkim vrhnjem i jogurtom, zaslađeno medom s par listića mente, sve zajedno izmiksano u blenderu pa smrznuto.
Paški sir sirane Gligora ponovo se vratio na tržište. Jeli smo ga većom brzinom nego što je uspio dozrijevati :)
Info za ljubitelje vina; u Istri se održava dvanaesta po redu Vinistra.
( ajme kad je to bilo :)
'Dinner in the Sky', famozna večera na nebu koja se već odvila u mnogim svjetskim gradovima, stiže u Zagreb. U ovom trenutku je već i prošla, a bila je na hipodromu pod pokroviteljstvom Elektroluxa uz probranu ekipu i fina jela.
Home Sweet Home nudi Cool Breather. Bocu od 1 litre koja omogućava bijelim vinima da dišu i hlade se na temperaturu od 5-6 stupnjeva. Može se koristiti za hlađenje vode ili soka.
Na Amazonu košta 54 Eura.
Delicije su izdale ručno spravljene kolačiće po tradicionalnoj recepturi s komadićima kandirane naranče i intenzivnom aromom 70% tamne čokolade. ( Takve stvari mi uvijek fale kad želim nekom u inozemstvo odnijeti neki fini mali hrvatski grickač :)
Nova kuharska školica u klubu Gastronomada. Tečaj za početnike ovaj put obuhvaća nove spoznaje o ribama, školjkama i mekušcima. Tečaj traje pet tjedana, dva puta tjedno po četiri sata ( mljac, što nisam bliže Zagreba ). Recept uz članak: lešane lignje s blitvom i krumpirom (potražite ga na netu)
U pametnom izboru kopriva, bob i pir za pametan ručak. Zagrebački restoran Bon Apetit u suradnji s Donatellom Verbanac i holističkim pristupom prehrani nakon koje nam se ne spava.
Pažnju mi je privukao recept za HIB, KAVU I SLADOLED. Tradicionalan viški hib je zapravo smokvenjak, ako se ne varam, pod takvim ga imenom bar ja znam.
potrebno za HIB:
- 150 g suhih smokvi
- 1/2 dl rakije
- divlji koromač
- lovorov list
ZA SLADOLED:
- 2 banane
- 1 limun
Sušene smokve samljeti, dodati koromač i zamijesiti rukom kao tijesto. Oblikovati mali kolačić i sušiti na suncu deset dana. Osušeni kolačić posuti s malo koromača i obložiti lovorovim listom.
Bananu zamrznuti pa samljeti u multipraktiku uz dodatak soka i korice od limuna. Formirati kuglicu.
Uz to poslužiti kavu s kremom od limuna.
U osvrtu 'Gdje raste hrana' članak je o OPG Ciganović u Ivanić Gradu koji uzgajaju magarice koje daju mlijeko. Supač, ha? Sad se napokon možemo kupati u magarećem mlijeku :)
Isprobana hrana nudi recepte za SALATU OD RADIČA, KOROMAČA, ZELENE JABUKE I FETE ( + orasi + kruška + sol, papar, ulje ocat ) i RIŽOTO OD KOPRA I ŠPAROGA.
Tu su još špecli od koprive s kobasicom i sendvič sa sladoledom od mente, matičnjaka i pistacija no doista ne znam kako doći do kopriva ( osim izleta u prirodu s gumenim rukavicama ) pa recepte preskačem.
E, ali onda slijedi članak koji me gotvo natjerao da se odmah uhvatim posla - tavanska radionica labinjonskih krafa. Ne znam što bi mi se trebalo dogoditi da me natjera da ručno spremam tijesto za rezance ili bilo koju domaću tjesteninu, no ovaj me članak toliko privukao da se ni ponovnim čitanjem želja za izradom tih krafa nije ugasila. Možda mi se desi da ih zaista umijesim, a možda se desi i vama zato evo recepta:
za 30 komada potrebno:
Za crne krafe postupak je isti samo se u voda sipa sipino crnilo.
PUNJENJE: 150 g kravljeg i 150 g ovčjeg mladog sira. Dodati 50-100 g. krušnih mrvica, 4-5 jaja, žlica ruma za kolače, 3 žlice šećera, žlica maslaca, žlica grožđica, korica limuna, vanili šećer i muškatni orah.
Tu su još špecli od koprive s kobasicom i sendvič sa sladoledom od mente, matičnjaka i pistacija no doista ne znam kako doći do kopriva ( osim izleta u prirodu s gumenim rukavicama ) pa recepte preskačem.
E, ali onda slijedi članak koji me gotvo natjerao da se odmah uhvatim posla - tavanska radionica labinjonskih krafa. Ne znam što bi mi se trebalo dogoditi da me natjera da ručno spremam tijesto za rezance ili bilo koju domaću tjesteninu, no ovaj me članak toliko privukao da se ni ponovnim čitanjem želja za izradom tih krafa nije ugasila. Možda mi se desi da ih zaista umijesim, a možda se desi i vama zato evo recepta:
za 30 komada potrebno:
- 400 g brašna
- 2 jaja
- sol
- 3 žlice maslinova ulja
- voda
Za crne krafe postupak je isti samo se u voda sipa sipino crnilo.
PUNJENJE: 150 g kravljeg i 150 g ovčjeg mladog sira. Dodati 50-100 g. krušnih mrvica, 4-5 jaja, žlica ruma za kolače, 3 žlice šećera, žlica maslaca, žlica grožđica, korica limuna, vanili šećer i muškatni orah.
Iza nekoliko stranica receptića za klince slijedi članak o najboljem češnjaku u lijepoj našoj. Ako niste znali, zove se šarac i raste u Ljubitovici.. U Torinu, na izložbi, proglašen je najboljim nakon svih analiza ( a mi uporno po trgovinama kupujemo bijeli kineski, koji pozeleni kad malo odstoji, op.a. )
A zatim ono zbog čega smo svi čekali ovaj broj - ručak u novom restoranu Ane Ugarković.
Mali Bar u Vlaškoj 63 od prvog je dana pod povećalom. Cijela zemlja gleda u njega i s velikim zanimaljem čita što se to danas kuha u novom, najzanimljivijem restoranu u gradu. I ja sam svog supruga pokušala nagovoriti ali nije se dao. Kaže, kad se gužva malo stiša.
Osim dnevnog menija za ručak, koji se poslužuje od podneva pa dok ga ima, nudi se i selekcija tapasa ( pašteta od pilećih i gusjih jetreca...), zatim pileća krilca s narančom i đumbirom, mini hamburgeri i springrolice od rakovice sa slatkim čili umakom, rolice od ždrebetine, ražnjići od srdele na gradele, pržene artičoke...
Ima i finih vinčeka, jeftino kućno vino Malvazija Pilato za 8 kuna dl, ali i dobar izbor kultnih hrvatskih butelja.
Navodno je jedina mana onaj jedan jedini kolač od čokolade s maslinovim uljem. Nema slatkog. No to je doista zadnja stvar koja bi nas u jednoj takvoj ponudi trebala brinuti jer gotovo sam sigurna da bi nam nakon svih onih finih delicija bilo žao pokvariti okus bilo čime što bi nakon njih stavili u usta.
Kako izgleda stažiranje u Nomi - najboljem restoranu na svijetu, piše Špiro Pavić iz dubrovačke Nautike.
Opet slijede dvije-tri stranice teksta o vinima a iza toga tema broja - PIKNIK. Među receptima našle su se grilane šparoge s mladom mrkvom, kruh s tamnom čokoladom, maslinovim uljem i tikvicama, grisini s koprom i peršinom, falafel u somunu, panacotta od jogurta s bobičastim voćem ( rekli smo da nebudemo prepisivali sve recepte koje vidimo, jesmo, jel? onda idemo dalje ) uostalom panacota je punomasna, za one na mikro kalorijama bolje da potraže mršaviji recept OVDJE
Ako preskočim Jamiev recept za janjeći burger onda smo na kraju. Još samo informacija o nekoliko novih proizvoda na tržištu, jedan od njih je Kiselo mlijeko iz Vindije a posljednja strana koja me uvijek oduševi nekom delicijom ili dobrim gadgetom, ovaj put opisuje salatu s izdancima hmelja i crnim vinom
uz temu broja, prikladan pribor za piknik u stilu 21. stoljeća Boxall
a na samom kraju savjet za serviranje šumskih jagoda: aceto, menta i malo maslinovog ulja
kraj
A zatim ono zbog čega smo svi čekali ovaj broj - ručak u novom restoranu Ane Ugarković.
Mali Bar u Vlaškoj 63 od prvog je dana pod povećalom. Cijela zemlja gleda u njega i s velikim zanimaljem čita što se to danas kuha u novom, najzanimljivijem restoranu u gradu. I ja sam svog supruga pokušala nagovoriti ali nije se dao. Kaže, kad se gužva malo stiša.
Osim dnevnog menija za ručak, koji se poslužuje od podneva pa dok ga ima, nudi se i selekcija tapasa ( pašteta od pilećih i gusjih jetreca...), zatim pileća krilca s narančom i đumbirom, mini hamburgeri i springrolice od rakovice sa slatkim čili umakom, rolice od ždrebetine, ražnjići od srdele na gradele, pržene artičoke...
Ima i finih vinčeka, jeftino kućno vino Malvazija Pilato za 8 kuna dl, ali i dobar izbor kultnih hrvatskih butelja.
Navodno je jedina mana onaj jedan jedini kolač od čokolade s maslinovim uljem. Nema slatkog. No to je doista zadnja stvar koja bi nas u jednoj takvoj ponudi trebala brinuti jer gotovo sam sigurna da bi nam nakon svih onih finih delicija bilo žao pokvariti okus bilo čime što bi nakon njih stavili u usta.
Kako izgleda stažiranje u Nomi - najboljem restoranu na svijetu, piše Špiro Pavić iz dubrovačke Nautike.
Opet slijede dvije-tri stranice teksta o vinima a iza toga tema broja - PIKNIK. Među receptima našle su se grilane šparoge s mladom mrkvom, kruh s tamnom čokoladom, maslinovim uljem i tikvicama, grisini s koprom i peršinom, falafel u somunu, panacotta od jogurta s bobičastim voćem ( rekli smo da nebudemo prepisivali sve recepte koje vidimo, jesmo, jel? onda idemo dalje ) uostalom panacota je punomasna, za one na mikro kalorijama bolje da potraže mršaviji recept OVDJE
Ako preskočim Jamiev recept za janjeći burger onda smo na kraju. Još samo informacija o nekoliko novih proizvoda na tržištu, jedan od njih je Kiselo mlijeko iz Vindije a posljednja strana koja me uvijek oduševi nekom delicijom ili dobrim gadgetom, ovaj put opisuje salatu s izdancima hmelja i crnim vinom
uz temu broja, prikladan pribor za piknik u stilu 21. stoljeća Boxall
a na samom kraju savjet za serviranje šumskih jagoda: aceto, menta i malo maslinovog ulja
kraj
INTEGRALNI TART OD JABUKE S BADEMIMA
Evo sad jedna slatka integralna varijanta.
Sigurno ćete se pitati koji mi je vrag da se igram s brašnima, naročito nakon što pogledate originalan Apple Slab Tart od kud sam skinula recept. Da budem iskrena dva su razloga. Prvo - nešto su nam se u posljednje vrijeme zaredale obiteljske fešte a savjest nalaže da dijabetičare hranim slatkim a bez šećera, i drugo - u potrazi za takvim receptima otvorila se pandorina kutija o vrijednosti integralnih žitarica i što da vam kažem, još čačkam po njoj.
Pa tako evo mene gdje radim 'bedaka od kolača' ( tako moj otac zove zdrave kolače koje pečem za njega, dijabetičara )
Tart je naziv za pitu od voća dok slab označava oblik pa tako u tri male riječi ( Apple Slab Tart ) dobijemo krasan kolač.
Kao što ste primijetili padam na tarte, tartelette i ostale galette i bez obzira što je sezona drugog voća morala sam iskušati ovaj od jabuke. Sve što ima u sebi šećera, maslaca i bijelog brašna uvijek je ukusnije od zdravijih varijanti no ja sam doista počela biti sklonija integralnim verzijama pa ljubiteljima zdrave hrane mogu reći da je ovo jako dobro.
Dolje navedene količine prevedene su s originala a brašnima se možemo poigrati, od rižinog, preko raženog i integralnog pa do onog od quinoe, jer jabuke pašu uz svako od njih.
POTREBNO:
Sigurno ćete se pitati koji mi je vrag da se igram s brašnima, naročito nakon što pogledate originalan Apple Slab Tart od kud sam skinula recept. Da budem iskrena dva su razloga. Prvo - nešto su nam se u posljednje vrijeme zaredale obiteljske fešte a savjest nalaže da dijabetičare hranim slatkim a bez šećera, i drugo - u potrazi za takvim receptima otvorila se pandorina kutija o vrijednosti integralnih žitarica i što da vam kažem, još čačkam po njoj.
Pa tako evo mene gdje radim 'bedaka od kolača' ( tako moj otac zove zdrave kolače koje pečem za njega, dijabetičara )
Tart je naziv za pitu od voća dok slab označava oblik pa tako u tri male riječi ( Apple Slab Tart ) dobijemo krasan kolač.
Kao što ste primijetili padam na tarte, tartelette i ostale galette i bez obzira što je sezona drugog voća morala sam iskušati ovaj od jabuke. Sve što ima u sebi šećera, maslaca i bijelog brašna uvijek je ukusnije od zdravijih varijanti no ja sam doista počela biti sklonija integralnim verzijama pa ljubiteljima zdrave hrane mogu reći da je ovo jako dobro.
Dolje navedene količine prevedene su s originala a brašnima se možemo poigrati, od rižinog, preko raženog i integralnog pa do onog od quinoe, jer jabuke pašu uz svako od njih.
POTREBNO:
- 150 g. brašna
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1/2 žlice mljevenog cimeta
- 1/4 žličice soli
- 60 g maslaca, ohlađenog i narezanog na male kockice
- 4-5 žlica hladne vode
- 4 žlice šećera
- 2 žlice badema na listiće
U zdjeli pomiješati brašno, žlicu smeđeg šećera, cimet i sol. Umiješati maslac pa s vodom zamijesiti tijesto koje pustiti u hladnjaku da se ohladi 30-40 minuta.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
Oguliti jabuke, prepoloviti ih i očistiti od sjemenki pa narezati na tanke šnite.
Posuti ih sa 2 žlice šećera i jednom žlicom brašna i staviti sa strane.
Razvaljati tijesto na pravokutnik ( najbolje na backpapiru na kojem će se peći ), po sredini na trećinu tijesta poslagati jabuke, posipati ih sa jednom žlicom šećera. Može se dodati i vanili šećer. Tijestom pokriti samo rubove jabuka. Premazati kolač vrhnjem ili vodom, preko čitave površine posipati preostalu žlicu brašna i listiće badema i peći otprilike 30 minuta da tart dobije lijepu zlatnu boju i jabuke omekšaju.
nedjelja, 24. lipnja 2012.
LJETNI GALETTES od tikvica
Vratimo se integralnim brašnima. Odavno je poznato da rafinirani šećeri i bijela brašna ne sadrže ništa osim praznih kalorija. Zato sam odnedavno ukinula bijelo i uvela graham i raženo brašno, usput otkrivajući neke sasvim nove arome, a sve ( nadam se ) u korist zdravlja.
Za početak - treba se naviknuti. Meni je doista fino, a vidim da i moja bračna polovica ne gunđa. Nastojim birati recepte u koje se takva vrsta brašna uklapa, ovo je jedan od takvih.
Kako su po ovom vremenu tikvice na vrtu sasvim poludjele pa u par dana izrastu u tikvetinu, treba ih jesti dok su još svježe i mlade. Za početak - ovo je izvrsno. Obožavam rustikalan izgled hrane a kad je uz to još i fina, mislim da je recept pun pogodak.
Kako već dugo kuham, vagu više i ne vadim iz ormara, pa su svi omjeri odokativni. Zato je najbolje pridržavati se standarda
ZA TIJESTO:
Dobar tek!
Za početak - treba se naviknuti. Meni je doista fino, a vidim da i moja bračna polovica ne gunđa. Nastojim birati recepte u koje se takva vrsta brašna uklapa, ovo je jedan od takvih.
Kako su po ovom vremenu tikvice na vrtu sasvim poludjele pa u par dana izrastu u tikvetinu, treba ih jesti dok su još svježe i mlade. Za početak - ovo je izvrsno. Obožavam rustikalan izgled hrane a kad je uz to još i fina, mislim da je recept pun pogodak.
Kako već dugo kuham, vagu više i ne vadim iz ormara, pa su svi omjeri odokativni. Zato je najbolje pridržavati se standarda
ZA TIJESTO:
- 300 g brašna ( ja sam stavila graham )
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- sol
- malo hladne vode
Od sastojaka umijesiti glatko tijesto. Dodati vode ili brašna po potrebi da tijesto bude čvrsto ali ne suviše žilavo. Neka odleži u frižideru dok radimo nadjev.
NADJEV:
- 1-2 tikvice ( ovisno o veličini )
- 2 vrhom pune žlice svježeg kozjeg sira, ja koristim Vindijin Capro Fresh
- 1 jaje
- sol
- papar
- 1 mali luk, sitno sjeckan
- 1 češanj češnjaka, sitno ribanog
- žlica maslinova ulja
Umiješati jaje, dodati svježi sir, sol, papar, luk i češnjak. Zatim umiješati oguljenu i naribanu tikvicu ( na krupniji ribež ). Tikvice puste vodu pa ne pretjerati s količinom.
Tijesto razvaljati, najbolje na papiru na kojem ćemo ga peći.
U sredinu staviti nadjev. Ja sam odozgo posipala s malo svježeg peršina no može se staviti bilo koje od svježeg začinskog bilja.
Zavrnuti rubove pa staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta ili dok tijesto dobije laganu boju.
Servirati ga kao samostalno jelo, toplo ili ohlađeno uz malo čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja. Izvrsno je i drugi dan nakon što odleži zamotano u alu-foliju. Može u frižideru no ja volim kad je sobne temperature.
Dobar tek!
A višak nadjeva pekao se paralelno kao puding i poslužit će kao prilog uz sutrašnji ručak
;)
UMACI UZ MESO I POVRĆE by Jamie
Umaci su zanimljivi zbog toga što na jednostavan način uvijek iznova istu hranu pretvaraju u nešto malo drugačije.
Jamie je dao nekoliko jednostavnih savjeta i ideja. Npr. limun i maslinovo ulje za salatu miješaju se u omjeru 1:3 ( limunov sok : maslinovo ulje ) + sol. Nisam nikad o tome na taj način razmišljala no stvar funkcionira.
Zatim umak od senfa za janjetinu. Janjetina i senf se navodno božanstveno slažu kaže Jamie
Za umak od senfa potrebno je:
Za umak od metvice treba:
Jamie je dao nekoliko jednostavnih savjeta i ideja. Npr. limun i maslinovo ulje za salatu miješaju se u omjeru 1:3 ( limunov sok : maslinovo ulje ) + sol. Nisam nikad o tome na taj način razmišljala no stvar funkcionira.
Zatim umak od senfa za janjetinu. Janjetina i senf se navodno božanstveno slažu kaže Jamie
Za umak od senfa potrebno je:
- par grančica ružmarina ( skinutog sa stapke )
- sol
- 1 režanj češnjaka
- malo maslinovo ulja
- malo vinskog octa
- 1 žlica Dijon senfa
U mužaru stuči ružmarin i sok, dodati češnjak, maslinovo ulje, ocat i na kraju umiješati žlicu senfa.
Tom mješavinom natrljati polupečenu janjetinu.
Jamie je janjetini prvo narezao kožicu i popržio je u tavi da dobije reš koricu. Zatim ju je premjestio u lim za pečenje, natrljao umakom od senfa, pored mesa stavio cherry rajčice ( na peteljkama ) i sve zajedno ubacio u pećicu na kratko vrijeme. Zatim je u tavi, na masti od pečenja janjetine, napravio umak s kojim je servirao janjetinu pečenu u pećnici. Za njega je potrebno:
Dok je pekao janjetinu kuhalo se povrće ( kelj na 1/4, zelene mahune, mrkva, mladi krumpir u ljusci ).
Za povrće je napravio umak od metvice
Jamie je janjetini prvo narezao kožicu i popržio je u tavi da dobije reš koricu. Zatim ju je premjestio u lim za pečenje, natrljao umakom od senfa, pored mesa stavio cherry rajčice ( na peteljkama ) i sve zajedno ubacio u pećicu na kratko vrijeme. Zatim je u tavi, na masti od pečenja janjetine, napravio umak s kojim je servirao janjetinu pečenu u pećnici. Za njega je potrebno:
- Slanina
- žlica brašna
- crno vino
- par grančica ružmarina
- juha od kuhanog povrća
Dok je pekao janjetinu kuhalo se povrće ( kelj na 1/4, zelene mahune, mrkva, mladi krumpir u ljusci ).
Za povrće je napravio umak od metvice
Za umak od metvice treba:
U mužaru stuči lišće metvice, dodati sol i malu žličicu šećera, ocat, ulje i juhu. Dobro promiješati i preliti preko kuhanog povrća.
Kako sam nekako baš u to vrijeme kuhala povrće i planirala ga servirati uz ribu, iskoristila sam priliku i odmah napravila umak od metvice. Obzirom da sam za povrće već ranije napravila preljev od vrhnja i senfa, odlučila sam metvicu preliti preko ribe. Odlično!
Još jedan od brzinskih preljeva za povrće iskušala sam drugi dan.
Kako je od dan ranije ostalo otprilike pola glavice brokule i nešto više cvjetače, skuhala sam ih na pari i dodala u woku popržene šampinjone i tikvicu. Sve zajedno prelila preljevom od:
Kako sam nekako baš u to vrijeme kuhala povrće i planirala ga servirati uz ribu, iskoristila sam priliku i odmah napravila umak od metvice. Obzirom da sam za povrće već ranije napravila preljev od vrhnja i senfa, odlučila sam metvicu preliti preko ribe. Odlično!
Još jedan od brzinskih preljeva za povrće iskušala sam drugi dan.
Kako je od dan ranije ostalo otprilike pola glavice brokule i nešto više cvjetače, skuhala sam ih na pari i dodala u woku popržene šampinjone i tikvicu. Sve zajedno prelila preljevom od:
- sok pola limuna
- maslinovo ulje
- 2-3 žlice soya sosa ili tamari umaka
- jedan režanj sitno ribanog češnjaka
Odlično, a malo drugačije.
INDIJSKI DHAL
ili crvena leća sa špinatom
Ako trebate brzinski prilog, evo jednog takvog.
Od nekoliko vrsta leća najbrže se skuha ona narančasta koja je pogodna i za paštete jer se prilikom kuhanja raspadne u pire pa vam se može učiniti, kao što se učinilo meni kod prvog kuhanja, da ste je prekuhali.
Niste. Ona je jednostavno takva. Zbog toga je idealna upravo za jela kao što je ovaj indijski dhal za koji sam recept pronašla na Coolinarici a koji je gotov doslovce u desetak minuta.
POTREBNO:
250 g narančaste leće
300 g špinata
2 režnja češnjaka
kurkuma, kim, sjemenke gorušice, čili papričica
sol
maslinovo ulje
Zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani češnjak i sjemenke kima i gorušice stučene u mužaru. Ubaciti malo sjeckane čili papričice i sve zajedno popržiti na brzinu, tek toliko da zamiriše. Odmah dodati opranu leću i malo vode, taman da je pokrije.
Posoliti, dodati pola žličice kurkume i kuhati pokriveno oko pet minuta.
Zatim dodati oprani špinat izrezan na veće komade. Pokriti i kuhati još pet minuta. Po potrebi doliti još malo vode. Pazite, radi se odista malo vode. Važno je da leća upije svu tekućinu u tih posljednjih pet minuta.
Iako se u originalu može na kraju dodati kokosovo mlijeko, u našem zagorskom kraju ovo odlično paše uz grah salatu s bučinim uljem i pečenje ili ribu s grila.
Ako trebate brzinski prilog, evo jednog takvog.
Od nekoliko vrsta leća najbrže se skuha ona narančasta koja je pogodna i za paštete jer se prilikom kuhanja raspadne u pire pa vam se može učiniti, kao što se učinilo meni kod prvog kuhanja, da ste je prekuhali.
Niste. Ona je jednostavno takva. Zbog toga je idealna upravo za jela kao što je ovaj indijski dhal za koji sam recept pronašla na Coolinarici a koji je gotov doslovce u desetak minuta.
POTREBNO:
250 g narančaste leće
300 g špinata
2 režnja češnjaka
kurkuma, kim, sjemenke gorušice, čili papričica
sol
maslinovo ulje
Zagrijati maslinovo ulje, dodati sjeckani češnjak i sjemenke kima i gorušice stučene u mužaru. Ubaciti malo sjeckane čili papričice i sve zajedno popržiti na brzinu, tek toliko da zamiriše. Odmah dodati opranu leću i malo vode, taman da je pokrije.
Posoliti, dodati pola žličice kurkume i kuhati pokriveno oko pet minuta.
Zatim dodati oprani špinat izrezan na veće komade. Pokriti i kuhati još pet minuta. Po potrebi doliti još malo vode. Pazite, radi se odista malo vode. Važno je da leća upije svu tekućinu u tih posljednjih pet minuta.
Iako se u originalu može na kraju dodati kokosovo mlijeko, u našem zagorskom kraju ovo odlično paše uz grah salatu s bučinim uljem i pečenje ili ribu s grila.
četvrtak, 21. lipnja 2012.
INTEGRALNI CRUMBLE od voća
Crumble ili po naški drobljenac, jedan je od jednostavnijih deserata kojeg u svako doba godine možemo raditi od svježeg ili ukuhanog voća.
Kako je rabarbara na našem vrtu već uzela maha i pokrila pola gredice, iskoristila sam sezonu jagoda i napravila brzinski nadjev, ukuhavši samo rabarbaru i jagode sa stevijom u prahu i dodavši malo naribanog đumbira.
Obzirom da je rabarbara poprilično kisela, trebalo je dosta jagoda i dobra količina stevije da nadjev bude po mom ukusu - aromatičan i sladak. Kako nema nikakvog konzervansa, takva mješavina drži relativno kratko pa je bila idealna za utrošiti upravo za vikend kad se s ručkom ima najviše posla.
Oni koji žele rabarbaru pospremiti na duži period, najbolje da je ukuhaju sa šećerom za želiranje i pospreme na tamno i hladno.
Za brzi crumble desert potrebna je određena količina voća. To može biti bobičasto voće - maline, borovnice, jagode, može višnje, trešnje, može marelica, breskva, nektarina..., a može i kombinacija svih njih. Čitavu zimu tu su jabuke koje odlično kombiniramo s cimetom ili đumbirom uz dodatak božanstvenog kardamoma, a isto tako i drugih aroma, npr. ruma, vanilije ili nekog likera.
Baš sam jučer došavši s posla odlučila isprobati novi strojček za vađenje koštica ( 40 kn u Lidlu ) nabravši na brzinu onu posljednju šakicu preostalih višanja koje su se njihale na stablu. Uz dodatak malo stevije ukuhala sam ih još dok nam se grijao ručak, a kako je od vikenda u škrinji ostalo još malo integralnog tijesta, nadrobila sam ga preko voća, i dok smo završili s ručkom, desert je bio pečen. Savršeno! A čas posla.
Ako nemate vremena ili vam se baš neda ukuhavati voće, kao baza može se upotrijebiti samo svježe nasjeckano voće preliveno nekim džemom ili finom marmeladom. Bez obzira kakva bila podloga, gore uvijek dolazi tijesto karakterističnog drobljenog izgleda načinjeno od maslaca, brašna i šećera. Ima bezbroj recepata ( jedan prekrasan je OVDJE ) no ja sam si, obzirom na jednostavnost samog kolača, pustila slobodu i odokativno odmjerila količine. Na 100 grama maslaca dodala sam toliko brašna koliko mi je trebalo da smjesa bude pod prstima grudasta.
U posljednje vrijeme nešto više pažnje obraćam na to da žitarice budu integralne pa sam i u ovom slučaju stavila raženo brašno i zasladila stevijom uz obavezan cimet. Navodno postoje dokazi da cimet poprilično utječe na smanjenje glikemijskog indeksa u hrani što je pogodno za mog oca, diabetičara, koji jede sve redom i opako se sprda s 'laganim' namirnicama, a ja, ko klinka nastojim sakriti svaki pokušaj da ga zdravije hranim, kako me ne bi ismijao :)
Usput rečeno, negdje sam pročitala kako razlikovati pravi i lažni cimet (kasiju). Pravi se prepoznaje po tome što se štapići smotaju u jedan valjak dok se kasija rola s obje strane, poput papirusa. Teže ga je razlikovati kad je u prahu no kasija je često tamnocrveno-smeđe boje dok je pravi cejlonski cimet svijetlije nijanse.
Vratimo se na crumble. Bilo koji od gore navedenih voćnih nadjeva sipati na dno kalupa i gore nadrobiti tijesto. U tijesto se može dodati žlica-dvije zobenih pahuljica ( malo ih popržiti da budu hrskave ), a preko svega može se posipati i malo badema. Sve ovisi o ukusu i trenutnoj inspiraciji. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.
Izvrsno je uz sladoled! Mi volimo one iz Lidla zbog intenzivne arome. Meni je odlična bourbon vanilija a naša djeca uvijek biraju onaj od oraha.
Kako je rabarbara na našem vrtu već uzela maha i pokrila pola gredice, iskoristila sam sezonu jagoda i napravila brzinski nadjev, ukuhavši samo rabarbaru i jagode sa stevijom u prahu i dodavši malo naribanog đumbira.
Obzirom da je rabarbara poprilično kisela, trebalo je dosta jagoda i dobra količina stevije da nadjev bude po mom ukusu - aromatičan i sladak. Kako nema nikakvog konzervansa, takva mješavina drži relativno kratko pa je bila idealna za utrošiti upravo za vikend kad se s ručkom ima najviše posla.
Oni koji žele rabarbaru pospremiti na duži period, najbolje da je ukuhaju sa šećerom za želiranje i pospreme na tamno i hladno.
Za brzi crumble desert potrebna je određena količina voća. To može biti bobičasto voće - maline, borovnice, jagode, može višnje, trešnje, može marelica, breskva, nektarina..., a može i kombinacija svih njih. Čitavu zimu tu su jabuke koje odlično kombiniramo s cimetom ili đumbirom uz dodatak božanstvenog kardamoma, a isto tako i drugih aroma, npr. ruma, vanilije ili nekog likera.
Baš sam jučer došavši s posla odlučila isprobati novi strojček za vađenje koštica ( 40 kn u Lidlu ) nabravši na brzinu onu posljednju šakicu preostalih višanja koje su se njihale na stablu. Uz dodatak malo stevije ukuhala sam ih još dok nam se grijao ručak, a kako je od vikenda u škrinji ostalo još malo integralnog tijesta, nadrobila sam ga preko voća, i dok smo završili s ručkom, desert je bio pečen. Savršeno! A čas posla.
Ako nemate vremena ili vam se baš neda ukuhavati voće, kao baza može se upotrijebiti samo svježe nasjeckano voće preliveno nekim džemom ili finom marmeladom. Bez obzira kakva bila podloga, gore uvijek dolazi tijesto karakterističnog drobljenog izgleda načinjeno od maslaca, brašna i šećera. Ima bezbroj recepata ( jedan prekrasan je OVDJE ) no ja sam si, obzirom na jednostavnost samog kolača, pustila slobodu i odokativno odmjerila količine. Na 100 grama maslaca dodala sam toliko brašna koliko mi je trebalo da smjesa bude pod prstima grudasta.
U posljednje vrijeme nešto više pažnje obraćam na to da žitarice budu integralne pa sam i u ovom slučaju stavila raženo brašno i zasladila stevijom uz obavezan cimet. Navodno postoje dokazi da cimet poprilično utječe na smanjenje glikemijskog indeksa u hrani što je pogodno za mog oca, diabetičara, koji jede sve redom i opako se sprda s 'laganim' namirnicama, a ja, ko klinka nastojim sakriti svaki pokušaj da ga zdravije hranim, kako me ne bi ismijao :)
Vratimo se na crumble. Bilo koji od gore navedenih voćnih nadjeva sipati na dno kalupa i gore nadrobiti tijesto. U tijesto se može dodati žlica-dvije zobenih pahuljica ( malo ih popržiti da budu hrskave ), a preko svega može se posipati i malo badema. Sve ovisi o ukusu i trenutnoj inspiraciji. Peći na 200 stupnjeva oko pola sata.
Izvrsno je uz sladoled! Mi volimo one iz Lidla zbog intenzivne arome. Meni je odlična bourbon vanilija a naša djeca uvijek biraju onaj od oraha.