Vratimo se integralnim brašnima. Odavno je poznato da rafinirani šećeri i bijela brašna ne sadrže ništa osim praznih kalorija. Zato sam odnedavno ukinula bijelo i uvela graham i raženo brašno, usput otkrivajući neke sasvim nove arome, a sve ( nadam se ) u korist zdravlja.
Za početak - treba se naviknuti. Meni je doista fino, a vidim da i moja bračna polovica ne gunđa. Nastojim birati recepte u koje se takva vrsta brašna uklapa, ovo je jedan od takvih.
Kako su po ovom vremenu tikvice na vrtu sasvim poludjele pa u par dana izrastu u tikvetinu, treba ih jesti dok su još svježe i mlade. Za početak - ovo je izvrsno. Obožavam rustikalan izgled hrane a kad je uz to još i fina, mislim da je recept pun pogodak.
Kako već dugo kuham, vagu više i ne vadim iz ormara, pa su svi omjeri odokativni. Zato je najbolje pridržavati se standarda
ZA TIJESTO:
Dobar tek!
Za početak - treba se naviknuti. Meni je doista fino, a vidim da i moja bračna polovica ne gunđa. Nastojim birati recepte u koje se takva vrsta brašna uklapa, ovo je jedan od takvih.
Kako su po ovom vremenu tikvice na vrtu sasvim poludjele pa u par dana izrastu u tikvetinu, treba ih jesti dok su još svježe i mlade. Za početak - ovo je izvrsno. Obožavam rustikalan izgled hrane a kad je uz to još i fina, mislim da je recept pun pogodak.
Kako već dugo kuham, vagu više i ne vadim iz ormara, pa su svi omjeri odokativni. Zato je najbolje pridržavati se standarda
ZA TIJESTO:
- 300 g brašna ( ja sam stavila graham )
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- sol
- malo hladne vode
Od sastojaka umijesiti glatko tijesto. Dodati vode ili brašna po potrebi da tijesto bude čvrsto ali ne suviše žilavo. Neka odleži u frižideru dok radimo nadjev.
NADJEV:
- 1-2 tikvice ( ovisno o veličini )
- 2 vrhom pune žlice svježeg kozjeg sira, ja koristim Vindijin Capro Fresh
- 1 jaje
- sol
- papar
- 1 mali luk, sitno sjeckan
- 1 češanj češnjaka, sitno ribanog
- žlica maslinova ulja
Umiješati jaje, dodati svježi sir, sol, papar, luk i češnjak. Zatim umiješati oguljenu i naribanu tikvicu ( na krupniji ribež ). Tikvice puste vodu pa ne pretjerati s količinom.
Tijesto razvaljati, najbolje na papiru na kojem ćemo ga peći.
U sredinu staviti nadjev. Ja sam odozgo posipala s malo svježeg peršina no može se staviti bilo koje od svježeg začinskog bilja.
Zavrnuti rubove pa staviti u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 20-25 minuta ili dok tijesto dobije laganu boju.
Servirati ga kao samostalno jelo, toplo ili ohlađeno uz malo čvrstog jogurta ili kiselog vrhnja. Izvrsno je i drugi dan nakon što odleži zamotano u alu-foliju. Može u frižideru no ja volim kad je sobne temperature.
Dobar tek!
A višak nadjeva pekao se paralelno kao puding i poslužit će kao prilog uz sutrašnji ručak
;)