subota, 17. ožujka 2012.

DETOX JUHICE

Iz knjige 'Clean' Dr. Jungera

NAPOMENA: Svi se sastojci koriste sirovi, po mogućnosti iz eko uzgoja


OHLAĐENA JUHA OD KRASTAVACA S METVICOM

3 krastavca, oguljena i očišćena
1 limun bez kore
1/4 šalice pinjola
4 šalice vode
1/4 šalice svježih listova metvice
1 žličica morske soli
2 žlice maslinova ulje

Sve sastojke osim metvice miksati u blenderu. Dodati metvicu i poslužiti.


JUHA OD ŠPINATA I DULSE

1 tikvica, narezana na kockice
1 stabljika celera
1 ljutika
1 žlica maslinova ulje
1/4 šalice pahuljica dulse ( alga )
1/4 avokada
2 šalice listova špinata
4 šalice vode

Miksati, začiniti solju i poslužiti posuto pahuljicama dulse


JEDNOSTAVNI GAZPACHO OD ANANASA I AVOKADA

2 šalice ananasa na kockice
1 avokado narezan na kockice
1/2 do 1 ljuta papričica, bez sjemenki, sitno sjeckana
1/2 žličice morske soli
klice ili listovi svježeg korijandra za ukras

Sve sastojke osim ukrasa izmiksati u blenderu pa ukrasiti


JUHA OD TIKVICA I BOSILJKA

1 tikvica narezana na kockice
1 stabljika celera
1 žlica sitno sjeckanog crvenog luka
1 žlica maslinova ulja
5 listova bosiljka
1/2 žličice morske soli
1/4 avokada
4 šalice vode


KREM JUHA OD MUŠKATNE BUNDEVE

1 1/2 šalice muškatne bundeve, oguljene i narezane na kockice
2 stabljike celera
1 žlica crvenog luka
1/2 šalice žutih tikvica narezanih na kockice
1 žlica maslinova ulja
1 žličica morske soli
1/4 žličice kurkume
1 žličica jabučnog octa
4 šalice vode
svježi peršin ili suncokretove sjemenke za ukras


JUHA OD JABUKA I MUŠKATNE BUNDEVE

2 šalice muškatne bundeve, oguljene i nasjeckane
2 narezane stabljike celera
2 oguljene jabuke
1/4 šalice pinjola
1 žličica jabučnog octa
1/2 žličice morske soli
1/4 sjeckanog svježeg estragona
4-5 šalica vode

JUHA OD ĐUMBIRA I MRKVE

1 1/2 šalice muškatne bundeve, oguljene i nasjeckane
2 šalice mrkve, očišćene i narezane na kockice
1 1/2 šalica žute bundeve, narezane na kockice
1/4 šalice crvenog luka
1/4 šalice sjeckanog celera
2 žlice maslinova ulja
1 1/2 žlica jabučnog octa
1 žličica morske soli
sok od đumbira ( komad đumbira od 5 cm propustiti kroz sokovnik )
4 šalice vode

Sve zajedno dobro izmiksati pa poslužiti lagano zagrijano ili sobne temperature. Poškropiti maslinovim uljem i svježim začinskim biljem


***
Juhe su jedan od obroka koje u svom programu za detoksikaciju preporučuje Dr. Junger, no to ne znači da ih ne možemo uvrstiti u svakodnevnu prehranu kao jedan od zdravih obroka. Većinu sam probala; mrkvica i đumbir su super, tikvica i bosiljak također, ananas i avokado - mmmm...što ljuće to bolje...jedino moram priznati da mi ideja sa sirovom bundevom nikako ne sjeda, što ne znači da neću probati, prvom prilikom, čim me prođe skeptika
;)