Za nedjeljni sam ručak das pekla patkicu, radila Creme du Barry juhicu i pekla pitu od šljiva, a kako za juhicu treba samo bijeli dio poriluka odlučila sam od tamnog dijela iskušati svoj prvi recept iz knjige Suvremena makrobiotika koju sam opisala u prethodnom članku. Planiram to sutra nositi sa sobom na posao. Te pauze na poslu već su mi prava noćna mora, neprestano sam u potrazi za novim idejama što jednostavno i praktično nositi sa sobom a da nije sendvič.
I tako sam odlučila isprobati rižu sa češnjakom. Iako u receptu nigdje ne piše da ide unutra i taj gornji dio poriluka ja sam odlučila da ga ne bacim nego iskoristim. I svoju sam 'du Barry' juhicu isto malo doradila pa sam mojim mesožderima popržila na tanke šnitice nasjeckanu hrenovku i time im 'dekorirala' tanjur. Mogu vam reći da se nisu žalili :)
Evo sad recept za rižicu
1-2 čajne žličice maslinovog ili sezamovog ulja
5 cm dugi komad đumbira, sjeckanog ( ja ga uvijek sitno ribam )
2-3 režnja češnjaka ( i njega ribam )
200 g smeđe riže kratkog zrna ( prethodno kuhane )
morska sol
sjeckani peršin za ukras
Zagrijte ulje u woku ili tavi. Dodajte đumbir i češnjak, povremeno miješajući. Dodajte kuhanu rižu i brzo miješajte na visokoj temperaturi drvenom kuhačom nekoliko minuta. Povremeno dodajte malo vode da jelo ne zagori. Dodajte sol i miješajte još nekoliko minuta. Ugasite vatru, temeljito promiješajte i premjestite na tanjur za posluživanje. Ukrasite peršunom i poslužite
Uz recept još stoji da se kuha 7 minuta i da ''ističe snažnu kvalitetu smeđe riže i dodaje jaku, vatrenu komponentu.''
Bez obzira što to značilo sutra ću isprobati, a sad se bacam na pitu od šljiva recept možete pogledati ovdje
;)