He Shou Wu ili u prijevodu 'crnokosi gospodin He' smatra se biljkom dugovječnosti a ovaj zanimljiv i koristan recept preuzet je iz knjige 'Adaptogens' Agathe Noveille.
Legenda kaže da je gospodin He bio slab i bolestan te kroz život nije mogao imati djecu stoga je potražio pomoć kod travara u nekom samostanu.
Tamo su mu dali korijen biljke Fo-Ti i nakon nekog vremena gospodin He je ojačao, vratila mu se mladenačka snaga, kosa mu je ponovo dobila crnu boju a rodilo mu se i nekoliko djece.
Doživio je navodno duboku starost.
Sve kineske legende treba uzeti sa zrncem soli no činjenica je da ovu biljku u Tradicionalnoj Kineskoj Medicini koriste već stotinama godina za regeneraciju organizma nazivajući je čudesnim tonikom za produljenje životnog vijeka.
OVDJE ga možete kupiti i doznati više podataka :)
A da je istina da pomaže u obnovi kose pročitajte OVDJE:
Ako He Shou Wu želimo koristiti samo kao energetski dodatak prehrani dovoljno je da 1/4 žličice umiješamo u smoothie ili dodamo u kavu a možemo napraviti i jednostavne praline od svega četiri sastojka:
-1 cup ( 180g ) maslaca od kokosa
-3 žlice rižinog sirupa ili agave
-3 žlice he shou wu praha
-tamna čokolada ( 85% )
PRIPREMA:
-Maslac od kokosa otopiti u vodenoj kupelji
( uroniti staklenku u posudu s vodom i na vrlo laganoj vatri grijati da se maslac otopi ).
-Umiješati slad i prah te miješati da se sjedine.
-Formirati 12 kuglica ili utisnuti u male kalupe ( ja sam izabrala ovo drugo )
-Staviti na hladno da se stisne.
-Na pari otopiti čokoladu pa kuglice umakati u nju ili ukrasiti oblike iz kalupa.
-Čuvati u hladnjaku ( ako su vam suviše tvrde mogu se čuvati i na sobnoj temperaturi ;)
He Shou Wu je vrsta vinove loze ( lat. naziv polygonum multiflorum ), dobar je izvor željeza i cinka a njegova korisna svojstva djeluju na cjelokupni organizam.
Pogledajte na stranici RAWLINE
Btw. odlično se uklopio.
Inače ove su praline odličan način za konzumiranje ostalih korisnih biljaka,
npr, umjesto He Shou Wu u maslac možemo dodati macu, ječmenu travu,
matcha čaj i sl.
Maslac od kokosa se dobro drži na sobnoj temperaturi, u čvrstom je stanju pa pralinu možemo ponijeti sa sobom u nekoj maloj posudi na posao za dodatnu energiju uz šalicu kave ili je čuvati u ladici za krizna stanja.
A škaklja me misao da ga stavim u čokoladne praline i napokon formiram jedan 'muški' poklon ;)
👌😉