utorak, 28. studenoga 2017.

SOČNI KOLAČ OD KAKI JABUKA ( paleo style )

NAPOMENA: Kolač se kuha u vodenoj kupelji


I fotografija i recept preuzeti su sa stranice slavne
Marthe Stewart.









Dopunjeno 23.01.2018. - U originalnom receptu kolač se kuha na pari za što postoje parilice ili podloge za kuhanje na pari poput OVOG no kako nemaju svi uvjete za parenje postupak kuhanja u vodenoj kupelji jednako je efikasan.

Ova je verzija zdravija ali ni najmanje tako vizualno atraktivna kao original stoga sam bila slobodna preuzeti fotografiju s Marthine stranice.

Sočnost koju je kolač dobio zamjenom mljevenih lješnjaka umjesto klasičnog brašna glavni je razlog zbog kojeg ovo svakako trebate probati.
Kokosov šećer logična je zamjena umjesto rafiniranog bijelog.....

Pravi je izazov klasične kolače peći sa zamjenskim namirnicama.
Tu i tamo ispadne pokoji promašaj ali uglavnom velik dio njih ispadne još bolji i ukusniji upravo zbog tog orašastog štiha.

Ovaj je totalni mrak!!
Trebale su gotovo dvije godine da dođe na red i kad je napokon bio ispečen toliko me napala gužva da sam tjedan dana po mraku odlazila i po mraku se vraćala s posla pa nikakva fotografija pod umjetnim svjetlom nije dolazila u obzir.
Šteta bi bila da steknete krivi dojam zbog toga što nisam mogla dočarati sočnost ovog fantastičnog kolača stoga je fotografija dolje ( doslovce ista  ) preuzeta s neta poslužila kao zamjena

Originalan mu je naziv Steamed persimmon pudding pa kako je upravo sada vrijeme KAKI jabuka pravo je i vrijeme da ga isprobate.

NAPOMENA: neke sam sastojke u potpunosti izbacila a umjesto brašna i šećera, kao što sam već rekla, koristila sam mljevene lješnjake i kokosov šećer kao alternativu u smislu prirodne zamjene, niskog GI.

U originalnom receptu koristite smjernicu 1 cup = 235 ml



SUHI SASTOJCI:

  • 200 grama mljevenih lješnjaka, oraha ili badema
  • 200g kokosovog šećera ( možda i manje ukoliko se koristi neki slatki alkoholni dodatak ( vidi u mokrim sastojcima )  --> za LCHF verziju koristiti steviju ili erythritol
  • 2 žlice mljevenog cejlonskog cimeta
  • 1/4 žličice ribanog muškatnog oraščića
  • 1/4 šalice zlatnih sultana grožđica ( može običnih ili brusnica )
  • 1 šalica poprženih i krupno sjeckanih lješnjaka ili oraha
  • 1/4 žličice soli
  • prstohvat vanilije 
MOKRI SASTOJCI:

  • 4 žlice omekšalog maslaca
  • 1 šalica punomasnog mlijeka ( alternativa je biljno mlijeko )
  • 3 velika jaja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1/4 šalice nekog dobrog vinjaka ( Calvados ) ali odlično funkcionira i RUM-PUNČ i ostali aromatizirani alkoholi ;)
  • 3 velike ili 4 male veoma zrele kaki jabuke
  • 1 1/2 žličice sode bikarbone rastopljene u 1 1/2 žličice vruće vode
DEKORACIJA: sušene kaki jabuke

Izrada:

1) Metalni kalup za kolač premazati maslacem, nije potrebno ukoliko je kalup silikonski.
Veću metalnu posudu koja može ići u pećnicu a u koju stane kalup sa kolačem napuniti vodom i staviti u pećnicu da se grije.

2) Za to vrijeme oguliti kaki jabuke i dobro ih izmiksati u blenderu. U originalnom receptu piše da se pire protisne kroz sito međutim osobno smatram da nema potrebe ukoliko se masa dobro izblenda.
Dobivenu kašu pomiješati s mlijekom i staviti na stranu.

3) Maslac i šećer dobro izraditi električnim mikserom da se lijepo zapjene. Umiješati jedno po jedno jaje, vaniliju, alkoholni dodatak i limunov sok. Polako rukom umiješati pire od kakija i mješavinu sode bikarbone. Paziti da se ne premiješa.

4) Pomiješati preostale suhe sastojke i rahlo umiješati u masu. Sipati masu u kalup za pečenje.

5) Kalup uroniti u posudu u kojoj će se banjati u vodenoj kupelji. Voda je do sada već uzavrela pa biti oprezan! Prekriti nekim poklopcem ili folijom pa vratiti u pećnicu i peći cca 2-3 sata ovisno koja je visina tijesta u kalupu. Probati pikalicom za ražnjiće.

6) Kad je kolač kuhan izvaditi iz vode i pustiti da se do kraja ohladi na rešetki jer u protivnom bi se moglo dogoditi da se slomi prilikom vađenja iz kalupa.

7) Sugerira se servirati s dehidriranim kaki jabukama i kremom od Calvadosa za koju trebamo

  • 1 šalicu hladnog slatkog vrhnja 
  • 2 žlice Calvadosa ( ili onog aromatiziranog alkohola kojeg smo stavili u kolač )
  • 1 žlica kokosovog šećera ( stevija ili erythritol za LCHF  )
Ni jedno ni drugo još nisam isprobala ali sigurno hoću pa više o tom iskustvu u nekom od narednih postova ;)

Fotografija dolje također nije moja ali doslovce je ovako izgledao i moj kolač, sočnost se može gotovo pa osjetiti :)

Kolač isprobano drži u hladnjaku tjedan i više dana pa uz malo blagdanske dekoracije ovo bi mogao biti odlična unaprijed pripremljena slastica. Garantirano!

Slikovni rezultat za Steamed Persimmon Pudding