nedjelja, 8. studenoga 2015.

Novo iskustvo: BUNDEVA ŠPAGETI

ili u originalu spaghetti squash

Doista mi nije jasno gdje sam ja gledala svih tih godina da nikad nisam registrirala tu fantastičnu bundevu u prodajnim asortimanim naših trgovina. Na plac ne hodam pa mi nemojte zamjeriti ali jutrom haračim po lokalnim supermarketima i taman kad sam se poveselila da sam našla savršen jesenski obrok bez kompliciranja, oni su sve špageti tikvice rasprodali.
Šmrc.
Nema veze, potrudit ću se da ih nađem i napravim jednu dobru zalihu, zima je duga, indijanci skupljaju drva ( Medenjakovci isto :) pa nek se nađe.

Špageti bundeva je savršen paleo/LCHF obrok špagetića bez ugljikohidrata a dodacima koji se slažu uz njih nema kraja.

Moj prvi susret s pripremom obroka bio je krajnje jednostavan. Nisam imala pojma kakva je priprema i kakav je krajnji rezultat, hoće li nešto ispasti iz toga i hoće li mi se uopće dopasti pa zašto uložiti suviše truda za neki nejestivi obrok ( koja bedasta logika, ne? ). Stoga sam izabrala najjednostaviji od svih recepata koje sam našla, samo peršin, češnjak i malo majčine dušice, i napravila savršeno njamastičan obrok bez ikakvih komplikada i peripetija a ispalo je da mi se toliko dopao da bih ga mogla jesti za doručak, ručak i večeru.
Aleluja. Napokon nešto fino, jednostavno i drugačije ( slika gore ).

Priprema je krajnje jednostavna:
1) Spaghetti bundevu ubacite u pečnicu i pecite otprilike pola sata do najviše 45 minuta. Najbolje da to napravite dok nešto pečete u pećnici, npr. piceka za nedjeljni ručak pa vam taman pored lima za piceka ostane malo mjesta za maleni lim u kojega položite bundevu. Nije potrebno nikakvih ranijih priprema.
2) Nakon nekog vremena čut ćete prigušeni 'DAMP' iz pećnice --> to je pukla vaša tikvica :)
Neka vam to ne smeta, ako je picek u međuvremenu gotov izvadite ga, ugasite pećnicu a bundevu ostavite unutra da se ohladi ili ju izvadite, svejedno, i pustite da se prohladi.
3) Pečenu, toplu ili hladnu, prepolovite, odstranite koštice i vilicom izvadite unutrašnjost stružući do same kore. Ispadne dobra hrpa prefinih špagetića ali još uvijek bez nekog posebnog karaktera.

4) Slijedi priprema. Najjednostavnije od svega je na maslinjaku popržiti češnjak, ubaciti pešin, špagete, posoliti, pokriti i na laganoj vatri pustiti 5 minuta. Povremeno promiješati. Gore naribati sir i poslužiti. Naravno, možete dodati bosiljak, bijeli papar, čili papričicu i bilo koje začinske trave.

Varijanta B uključuje pripremljen umak, recimo bologneze kojeg treba vrućeg samo preliti preko špageta. Tu je još i carbonara ili milanese, ili samo neki gotov pesto.


Fotografija lijevo sadrži preljev od prženog luka, mrkvice i kuhanog crnog graha koji je preostao od nekog ranijeg jela.


Možete sve što vam padne na pamet pomiješati sa špagetićima pa vratiti u polovicu kore, naribati gore sir i zapeći ili napraviti najbolju musaku na svijetu s bundevom umjesto tijesta. Izvrsno!

Bilo što, samo probajte, neće vam biti žao!