nedjelja, 22. ožujka 2015.

KAKO UKLONITI PESTICIDE S POVRĆA


Činjenica da se trujemo pesticidima nikog ne ostavlja ravnodušnim, tim više što, smanjujući prehranu prerađenim namirnicama i okrečući se prirodi, u sebe unosimo sve više tih opasnih otrova. 'Bio' i 'eko' su poželjna etiketa no koliko su dostupni i koliko im vjerovati u koliko nisu iz specijaliziranih trgovina, ostavlja prostora za razmišljanje. U našem je gradu samo jedna eko trgovina u kojoj je izbor sveden na neke osnovne vrste voća i povrća pa smo bez vlastitog vrta prisiljeni držati se lokalne tržnice, a plac ko plac - na njemu će nam reći upravo ono što želimo čuti; naravno da je eko, naravno da je domaće,,,tom će logikom bakice uskoro početi uzgajati banane :) 
No dobro, skratimo priču i tu gdje pomoći nema pomozimo si sami.
Osobno me veoma veseli što od nedavno varaždinska knjižara TRAP ( u Coning centru ) drži ekološke GOLDEN proizvode, nedavno sam s nemalom dozom zadovoljstva donijela kući jedan od njih i smjestila ga pored sudopera. Još se sjećam vremena kad se GNLD pojavio na tržištu s pričom 'opereš suđe a zatim vodom od suđa zaliješ cvijeće'. Bilo je to još za bivše Juge kad je ekološka svijest bila u dubokom minusu, skepticizam za taj vid proizvoda u visokom plusu, a cijena do neba otežavajuća okolnost. Iz tog sam vremena zapamtila da je izvrstan za pranje voća i povrća. Kod kuće smo imali jednu bočicu, trajala je sto godina jer smo je koristili na
kapaljku za pranje suđa i rublja ( 'eko' hrana u to vrijeme nije bila neka furka ), a kasnije nam se prodavač multi-level marketinga koji je zastupao proizvode nekako izgubio iz vida i tu je sve stalo.
Sad je Varaždincima dostupan preko TRAP-a a svima koji se više pouzdaju u vlastite uratke evo nekoliko uradi-sam pomagala: 

''6 koraka kako jesti čišće:izvor: www.atma.hr )

'1. Najbolja opcija je naravno – jesti svoje voće i povrće organskog uzgoja.
2. Ukoliko to nije moguće – probajte naći i kupiti svježe i kvalitetno voće i povrće sa certifikatom eko (u Hrv.) odnosno bio.3. Ako ni to nije moguće, kupujte povrće i voće kod poznanika ili prodavača na placu koji uzgajaju lokalno i beru svježe.4. Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Pročitaj o tome OVDJE detaljno. Napominjemo da su generalno najprskanije voćke – jabuke, jagode, grožđe, borovnice, breskve i nektarine, a najprskanije povrće – celer, špinat, salata, zvonasta crvena paprika, krastavac, krumpir i cherry rajčica.5. Ok, kupili ste voće i povrće za koje niste sigurni jeli prskano – i što sad? Idemo po redu: 
 
  • Detaljno operite i očetkajte voće i povrće pod mlazom mlake tekuće vode s malo vrlo blagog eko detarđenta za posuđe. Dobro isperite.
  • Napomena: Gljive samo očetkajte i obrišite
  • Ne zaboravite jako dobro oprati lubenice prije rezanja jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ih ne operete s kore, nožem ćete ih samo unijeti unutra!
  • Bacite vanjsko lišće lisnatog povrća.
  • Uzmite veću zdjelu i namočite u njoj plodove u otopini vode i kupovnog (bio dućani) ili domaćeg sredstva za uklanjanje pesticida. Možete za ovu svrhu iskoristiti i prethodno očišćeni sudoper ( <-- ja bih rekla da OBAVEZNO prije toga izribate sudoper jer je on, osim spužvice za pranje suđa, najveći izvor bakterija i mikroba u kuhinji op.a. ) 

    Evo kako isprati voće i povrće:

Rješenje 1
1 žlica morske soli na šalicu vode. Namačite pola sata pa isperite.

Rješenje 2
Napravite otopinu 1: 4 od bijelog octa i vode. Namačite pola sata pa isperite. Prskane jabuke namačite i duže. Ocat može neutralizirati većinu bakterija i pesticida koji se nalaze na svježim namirnicama.

Napomena: Bacite pogled na vodu u kojoj se namakalo voće i povrće i vidjet ćete što je sve izašlo…

Napravite svoj sprej za uklanjanje pesticida

Slijede 2 recepta za domaći sprej za uklanjanje pesticida…
Recept 1
1 žlica soka od limuna, 2 žlice soda bikarbone, 1 čaša vode. Miješati dok se soda ne rastvori i uliti u sprej bocu. Našpricati na voće i povrće i ostaviti 15-tak minuta. Isprati.
Recept 2
Šalica vode, šalica bijelog octa, 2 žlice sode bikarbone, nekoliko kapi ekstrakta sjemenki grejpa (odličan prirodni antibiotik – opcija) – sve dobro promiješajte. Ulijte u sprej bocu i isprskajte voće i povrće. Neka odstoji 15-tak min. Isprati. Koru možete oguliti ako tako želite.
Jedite i pijte čisto – mislite i živite čisto – ostavite iza sebe čisto.''

nedjelja, 15. ožujka 2015.

KAKO ČUVATI AVOKADO

Evo jedna korisna za ljubitelje avokada.
On je, uz jabuke, banane i kruške, jedan od onih plodova koji zbog oksidacije nakon rezanja postaju totalno unappetitlich što se pojavljuje kao problem ako koristite četvrtinu dnevno, kao ja. 
No postoji caka kako sačuvati avokado da bez balzamiranja limunovim sokom izdrži izrezan čak nekoliko dana - zatvorite ga u posudu s glavicom prerezanog luka!
 
...tadaaammmm...

Evo kako izgleda drugi dan kad izvadite posudu iz frižidera
-------------------->

Čista elegancija ( prije sam ga premazivala limunovim sokom i umatala u najlonsku foliju )

Miris luka možda djeluje neprivlačno ali izvjetri nakon par minuta a  meseko je krasno, svježe, kao da ste ga ovog časa izrezali.

Supač, ha? :)

srijeda, 4. ožujka 2015.

POHVALNICA

Volim online edukacije.
Bez obzira je li vani snijeg do koljena, brije vjetar po krovovima ili kiša travu šiša - ti na kauču pod dekicom, s kavicom u ruci, slušalicama na ušima i laptopom u krilu upijaš svoje gradivo i stressslessss rješavaš ukusne zadatke.
Barem je ovaj ispao takav.
Ispiti nisu bili greda, učiteljica je bila prekrasna, ljubazna i strpljiva a zadaća bez obzira kako ispala na izgled neugledna, garantirano je bila ukusna pa ni ja, a vjerujem ni nitko drugi, ne bi imao ništa protiv da na kraju mora ponavljati razred :)

Šalu na stranu. U ovoj sam edukaciji neopisivo uživala!
Bilo je to sedam i pol mjeseci čiste ekstaze u svakoj sekundi učenja, pripreme i degustacije. Samo s jednim blenderom pripremiti si najbolji desert na svijetu, pojesti ga bez grižnje savjesti i živjeti za trenutak kad ćeš zagristi u slijedeći, još bolji i ukusniji,prepun novih okusa....
neopisivo iskustvo.

I sve to bez pečenja i miksanja, bez pune kuhinje prljavog posuđa, bez panike dal je premekano, pretvrdo ili prepečeno, bez jaja, šećera i rafiniranih ugljikohidrata, puno beskrajno finih, kvalitetnih i naravno kaloričnih sastojaka, što je sasvim normalno, dapače poželjno, u koliko vam se cjelodnevna prehrana sastoji samo od voća i salata...

I što da vam kažem? Briga me za vas ali ja sam se na sirovo potpuno navukla. Ne sjećam se da sam unatrag posljednjih godinu dana ispekla bilo što slatko sa klasičnim namirnicama.
Priznajem, jako sam se ulijenila ( veli bivša ovisnica koja se uspješno skinula sa šećera :) pa u budućnosti očekujte kolače, kolače i još malo kolača, eventuano malo umaka i salata a za sve to pripremite samo - blender.
:*