srijeda, 30. travnja 2014.

TERINA OD CIKLE, MRKVE I KOZJEG SIRA

Ovaj iznimno atraktivan i ukusan recept jednostavan je za pripremu i neutralnog okusa pa kao takav pogodan u svim kombinacijama, od partija do efektnog priloga ili samostalnog obroka.

POTREBNO:
( količine prilagoditi veličini kalupa )

  • kuhana cikla
  • kuhana mrkva ( žuta, narančasta )
  • pakung svježeg kozjeg sira ( Capro Fresh, Vindija )
  • svježe začinske trave po želji ( vlasac, majčina dušica.. )
  • list medvjeđeg luka za serviranje
  • sol
Kalup prigodnog oblika - za male terine pogodni su i kalupi za muffine ili jedan omanji za pečenje kruha 

IZDRADA:

  1. Kalup obložiti najlonskom folijom     ( fresh folija )
  2. Ciklu skuhati da bude mekana, mrkvicu skuhati na pola ( paziti da se ne prekuha jer se lomi prilikom rezanja ). 
  3. Mrkvu i ciklu narezati na tanke ploškice.
  4. Meki sir izvaditi iz folije pa pomiješati sa solju i sjeckanim svježim začinima
  5. U kalup slagati redom sloj korjenastog povrća i sloj sira. Završiti slojem žute mrkve.
Redaju se po dva sloja iste boje, od najtamnije prema svijetlijoj, znači: cikla / sir / cikla / sir / naranđasta mrkva / sir / narančasta mrkva / sir / žuta mrkva / sir / žuta mrkva.
Lagano pritisnuti rukom zatim kalup prekriti folijom i staviti u frižider preko noći.

Drugi dan maknuti foliju, na vrh terine staviti lišće medvjeđeg luka, salate ili bilo kojeg jestivog lisnatog povrća i terinu izvrnuti na tanjur tako da list bude na dnu.


Pustite mašti na volju, poigrajte se začinima, stavite list medvjeđeg luka, špinata ili snopić čitavog vlasca u sredinu terine ili nasjeckajte kopar i pospite po jednom sloju sira....bilo što, samo da bude zanimljivo