nedjelja, 3. veljače 2013.

PUDING OD MLADOG BOBA

Za 4-6 osoba

Kad bih se malo više potrudila oko rasvjete možda ovo na slici ne bi izgledalo tako anemično kao što sada izgleda, no kaj ćeš kad nije cilj fotkanje već ručanje pa fotić zgrabim trenutak prije nego što moji u to zagrabe vilicom.

Ništa, zamislite da je ovo zdrava zelena boja sa malo hrđavih mrlja od prezli.

Bob nije nešto što se kod nas u Zagorju često sprema, dapače, kad sam naišla na smrznuti bob u Ledo škrinji nemalo sam se iznenadila. Ugodno naravno, i odmah se primila traženja ovog starog recepta kojeg već dugo, doista dugo nisam spremala.
( Ma je li moguće da tako dugo nije bilo boba nigdje u blizini? )
Vjerujem da bi graškić uspješno uskočio :)

POTREBNO:
  • 800g mladog boba ( 2x450 g Ledo )
  • par šnita vrlo tanko narezanog pršuta
  • režanj češnjaka
  • svežnjić peršinova lišća
  • 100g ribanog parmezana
  • 30 g maslaca
  • malo muškatnog oraščića
  • 3 žlice mrvica
  • sol i papar
ZA BEŠAMEL:
  • 4 dag maslaca
  • 4 dag brašna
  • 1/2 dl mlijeka
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 2 žumanjka
POSTUPAK:
  1. Skuhati bob u 2 litre slane vode u koju dodati svežnjić peršunova lišća i režanj oljuštenog češnjaka.
  2. Načiniti bešamel. Zagrijati polovicu maslaca, primiješati brašno pa umiješati hladno mlijeko i kuhati da se umak zgusne. Maknuti ga sa štednjaka, dodati ostatak maslaca, vrhnje i jedan po jedan žumanjak.
  3. Kalup za puding premazati maslacem i posuti mrvicama
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  5. Bob ocijediti i propasirati u blenderu ( bez peršina i češnjaka ). Primiješati bešamel, umiješati ribani parmezan i začiniti muškatnim oraščićem. Posoliti i popapriti.
  6. Smjesu uliti u kalup pa kalup staviti u veću posudu u koju doliti vode do visine 2/3 kalupa. Staviti u zagrijanu pećnicu i kuhati u vodenoj kupelji 45 minuta. Ili po potrebi, ovisno o veličini kalupa. Zaštititi površinu komadom aluminijske folije.
  7. Dok se kuha, provjeriti količinu vode u kalupu pa po potrebi doliti još kipuće vode.
  8. Kuhani puding ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga oprezno izvaditi i ukrasiti šupljinu pršutom. 

Dobro ga je pripremiti koji sat ranije tako da se stigne pošteno ohladiti prije vađenja iz kalupa. Ukusan je hladan, fino se reže i može ga se servirati kao prilog u hladnim bifeima ili uz topla jela.