četvrtak, 20. prosinca 2012.

SITNI KOLAČI

Sezona je sitnih kolača. Iskreno, ako bih uspjehe ove godine mjerila u kolačima ovo bi bila loša godina.
Prvo su praline, usprkos belgijskoj čokoladi, određenoj temperaturi i iznimnoj pažnji ispale mrljave, zatim su kolači ( svi redom ) ispadali jedan gori od drugoga, raspadali se, ljepili i bježali iz kalupa...
WTF? A lijepo moj mužić non-stop trubi da imam bezbroj isprobanih kolača i koji me vrag neprestano tjera isprobavati nešto novoga.... al hajde, iskreno, neka mi netko pokaže ženu koja ne želi nešto novoga
...
-?-
...
hej! halo, kud ste odlutali? pričamo o kolačima...

No da, i tako sam u najvećoj gužvi jednostavno morala isprobati one famozne toskanske cantuccine, progone me još od kad sam se vratila iz Firence, a oni ( pajceki jedni ) ispali totalni fijasko. Em su se one dvije štruce razlile i spljoštile preko svake mjere, em su se raspadali u mrvice a bademi da ne pričam, frcali na sve strane.

No nakon prve navale razočaranja shvatila sam dvije stvari:
1. da je bila nedovoljno topla pećnica
2. da sam pilila nožem poput kruha a trebalo je jednostavno pritisnuti nož odozgo i odrezati jednim potezom
...i mislim da je bilo malo suviše maslaca u receptu

Nakon toga samo je noć bila kriva što nisam odmah krenula na novu rundu. Drugi dan novi recept i novi pokušaj, ovaj put uspješniji. Vrijedilo je pokušavati jer su ti mali hrskavi cantuccini baš jako ukusni a osim toga dugo drže i pogodni su za put i party druženja.

Recept sam uzela s coolinarike, malo ga aromatizirala i dodala 50g maslaca više:

CANTUCCINI:

500g brašna
350 g šećera
100g maslaca ( otopljenog )
250g cijelih badema
1 prašak za pecivo
malo soli
3+1 jaje
korica neprskanog limuna
1 ampula arome gorkog badema ( ima u LIDLu )
1 ampula ulja naranđe (LIDL)
po mogućnosti šafran namočen u malo hladne vode ( nađe se u sklopu KOTANY začina )

1) popržiti bademe i staviti ih sa strane da se ohlade
2) Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
3) Pomiješati sve sastojke ( 3 jaja ) i u tijesto dodati popržene bademe. Prokleto se ljepi za ruke i bademi ispadaju no tako to mora biti.
4) Na papir za pečenje vlažnim rukama formirati duge uske štruce široke dva prsta pa ih premazati jajetom i staviti u zagrijanu pećnicu. Ostaviti razmak između njih jer se prilikom pečenja rašire. Peći 25-30 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju
5) Neka se ohlade desetak minuta pa pod kosim kutem rezati 1-1,5 cm debele šnitice koje zatim poredati na papir za pečenje pa peći još desetak minuta sa svake strane na 170 stupnjeva da se dodatno posuše
Ohladiti na sobnoj temperaturi, najbolje preko noći.
OPREZ: sklono raspadanju! Rezati pritiskom kao što sam gore napomenula i prilikom okretanja šnitica pripaziti da se ne prelome. Krhki su dok su topli. Kad se ohlade tvrdi su ko kost i to je super.

U međuvremenu je u časopisu D&D izašao članak s receptom za CANTUCCINE OD ĐUMBIRA
Nisam stigla isprobati no vjerujem da ću sigurno ovih dana.

evo sastojaka:
  • 120g badema
  • 100g zobenih pahuljica ( usitniti )
  • 225g brašna
  • 150g muscovedo šećera
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira 
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • 2 jaja
  • 60ml agavinog sirupa
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
  • po želji 80g tamnih grožđica ili brusnica ( to ću preskočiti jer pravi cantuccini sadrže samo bademe, op.a )
Postupak kao gore. 



KOLUTIĆI S MARMELADOM

Od djetinjstva mi ovi kolačići spadaju u najdraže sitne kolače. Zovu ih još i linzeri no kako je meni linzer nešto sasvim drugo, ostanimo na kolutićima. Ima bezbroj recepata al kažu da ono što je dobro ne valja mijenjati pa ostajem pri ovome

ZA 60 KOMADA
  • 70dag brašna
  • 30dag maslaca ili margarina
  • 2 jaja
  • 4 žutanjka
  • 20 dag šećera
  • džem + šećer u prahu cca 100g + vanili šećer
    • Zamijesiti tijesto od svih sastojaka pa pustiti da odleži oko pola sata na hladnom.
    • Razvaljati ga sasvim tanko i rezati kolutiće ili cvjetiće, i to polovicu njih s rupicom na sredini
    • Peći desetak minuta na 200 stupnjeva, paziti da ne dobe boju, trebaju ostati lijepi svijetli.
    • Kolutiće s rupicom uvaljati u šećer u prahu pomiješan s vanili šećerom
    • Marmeladu pomiješati s malo ruma pa kolutiće bez rupa premazati i preklopiti s pošećerenim kolutićima.  
Zadnje tijesto koje preostane nakon izrezivanja koluta najbolje je utrošiti za dolje navedene nonice


NON PLUS ULTRA

Od gore preostalih bjelanjaka najjednostavnije je odmah napraviti ove male zgodne ali prhke i krhke nonice.

Ovisno koliko vam ostane tijesta toliko će biti nonica jer bjelanjaka je dosta, čak i previše.
U slučaju da odlučite napraviti novu rundu podloge za puslice evo sastojaka

TIJESTO:
28dag brašna
25dag maslaca ili margarina
3 žutanjka
5dag šećera
1 vanili

NADJEV:
3 bjelanjka ( ili 4 preostala od gornjeg recepta )
20dag šećera ( 25dag na 4 bjelanjka )

15 dag marmelade od marelica

Zamijesiti tijesto pa pustiti da odstoji na hladnom.
Rezati male kolutiće, najbolje čašicom za rakiju pa posložiti na tepsiju za pečenje s malim razmakom jedan od drugoga.
Od šećera i bjelanjaka istući čvrsti snijeg pa ga u malih hrpicama stavljati na kolutiće i peći oko dvadeset minuta na 175 stupnjeva. Kad poprime lijepu boju izvaditi ih i ohladiti. Premazati s donje strane marmeladom pa spajati dva i dva zajedno.

Jako su fini ali strašno prhki, zato nježno s njima.

PAPRENJACI   ( originalan recept s vrećice začina )

piše za 60 no meni je ispali cca 120 komada

  • 2 jaja
  • 125g šećera
  • 125g meda
  • 125g maslaca ili margarina
  • 225g mljevenih oraha
  • 500g glatkog brašna
  • 1 vrećica Dr. Oetker mješavine začina za paprenjake
  • ( ja sam dodala još malo svježe mljevenog papra )
PRIPREMA: Pjenasto umutiti maslac. Umiješati sve sastojke s time da brašno umiješati na kraju. Mijesiti tijesto tako dugo do kad se više nebude ljepilo za prste ( potrebno je duže mijesiti ). Tijesto omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena.
Tanko razvaljati tijesto preko papira za pečenje i kalupima vaditi paprenjake pa ih slagati na lim obložen papirom za pečenje i peći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.
Ohlađeni se mogu ukrasiti šećerom za pisanje.
SAVJET VIŠE: Paprenjake spremiti u limenu kutiju i poslužiti nakon 2-3 dana. Pripremljeni paprenjaci mogu stajati i do 14 dana

                        -nastavlja se-