utorak, 30. listopada 2012.

KUGLOF OD BUČINOG ULJA



Ja sam jedna od onih kuharica, kojima svi kalupi kod kuće izgledaju kao da su stigli iz 21. stoljeća pa iako se u posljednje vrijeme baš jako palim na one prave, starinske, do njih je danas sve teže doći.
Unatrag nekih dva mjeseca imala sam sreću da dođem u posjed nekoliko starih zdjela i takvih starih kalupa za kolače na kojima je prošlost ostavila trag pa je svaki komad za sebe čaroban i u potpunosti jedinstven.

Jedan od njih je i ovaj za kuglof koji svojim izgledom asocira na miris bakine kuhinje i one prave starinske kolače. Kako nisam imala kalupe nisam imala ni recepte za njih pa možete zamisliti sreću kad sam koji dan kasnije, u Lisi, ugledala ovaj recept, kao stvoren uprvo za moj novi kalup. Naravno, odmah ga isprobala.

Kažu da je bučino ulje izrazito zdravo a kako je sasvim uobičajeno da u kolače stavljamo suncokretovo, u posljednje vrijeme i maslinovo, zašto bi nam bučino bilo neobično? Okus je lagano orašast i vrlo ugodan, a boja zelena, drugačija od svih koje sam do sad ispekla. Vrijedi isprobati.



SASTOJCI za 16 komada:
  • 100 g sjemenki bundeve
  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu 
  • 125 ml ulja od sjemenki bundeve
  • 125 ml vode
  • prstohvat soli
  • 280 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje

1) Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Kalup za kuglof promjera 22 cm premazati maslacem ( najbolje mašću ) i posipati brašnom.

Sjemenke popržiti na tavi bez dodavanja masnoće ( pržiti ih tako dugo dok ne počnu fino mirisati ), a potom ih usitniti nožem.

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka .

Žumanjke stući sa šećerom u prahu da se zapjene.

Ulje, prstohvat soli i 125 ml vode lagano dodati u smjesu od žumanjaka pa umiješati brašno, prašak za pecivo i pržene sjemenke.

Bjelanjke stući u snijeg te i njega rahlo umiješati u smjesu žumanjaka.

2) Tijesto staviti u kalup, poravnati i peći 35-40 minuta. Ako je potrebno pred kraj ga pokriti aluminijskom folijom da ne pregori. 




Kolač potom izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi.
Izvrnuti na rešetku i poslužiti posipano šećerom u prahu.  




.....razmišljam da ovo ponovim u kalupu za muffine