srijeda, 23. svibnja 2012.

ŽUTO-ZELENI RIŽOTO

Šparoge, kopar i peršinovo lišće u jednostavnom proljetnom rižotu
( recept iz časopisa Dobra hrana br. 12 )




  • 1 luk
  • 2 žličice maslaca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • šaka peršinova lišća
  • šaka lišća kopra
  • vezica divljih šparoga
  • šalica riže okruglog zrna
  • povrtni temeljac ( ili povrtna kocka za juhu )
  • 1 dl vinjaka ili konjaka
  • sol, papar
  • žličica kurkume
  • pola šalice ribanog tvrdog kozjeg sira ili grana padano
  • 30 g nesoljenih pistacija ( po želji )
Na maslinovom ulju popržiti luk i vrhove divljih šparoga. Dok uvene dodati rižu, posoliti, popapriti pa pržiti podlijevajući temeljcem dok lagano omekša. Zatim dodati konjak i kurkumu  pa još malo pržiti da alkohol ishlapi i riža do kraja omekša. Maknuti s vatre, umiješati sjeckani peršin i 2 žličice maslaca i poklopljeno pustiti da odstoji barem 5 minuta.

Servirati posuto pistacijama i ribanim sirom.