ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

PITA OD NARANĐE

Još jedna sezonska pita



Tijesto:
225 g brašna
115 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
1 jaje

Krema:
1 litra soka od naranđe
korica od četiri naranđe
8 jaja
300 g šećera u prahu ( u receptu piše 350 )
225 ml slatkog vrhnja
vrhnje za šlag


Priprema:
Kuhati sok od naranče u koji se nariba korica pa tako dugo kuhati dok količina ne padne na 225 ml. To će trajati više od pola sata, neka se sok polako krčka, zgusnut će se i postati sirupast. Ostaviti sa strane da se ohladi. Sada napraviti tijesto. Pomiješati sve sastojke, oblikovati kuglu i stavite je u hladnjak na pola sata. Zatim ga razvaljati, obložiti njime kalup i staviti u hladnjak na još pola sata. Obavezno koristiti kalup za torte jer onaj za pite nije dovoljno dubok. Prekriti tijesto folijom, na foliju stavite grah i peći 15 minuta na 190 stupnjeva. Zatim skinuti foliju i grah i peći još pet minuta. Pripremiti kremu. Miksati jaja, šećer, slatko vrhnje i sirup od naranče. Uliti u kalup i peći još 45 minuta na 180 stupnjeva. Neka se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga staviti u hladnjak i poslužiti hladan uz tučeno slatko vrhnje.