nedjelja, 27. studenoga 2011.

TARTLETI OD JOGURTA


Ljubiteljima pita svidjet će se ove aromatične mini pite čije je tijesto izrađeno od cjelovitog brašna. Bez obzira da li ga radimo u malim kalupima ili u jednom velikom, uvijek izgledaju atraktivno i zgodan su zalogaj. Nadjev od jogurta, kao bazu, možemo prilagoditi raznolikošću okusa.

Uobičajeno tijesta za pitu uvijek radim na isti način pa sam i ovo zapisala u tom obliku iako autor to radi potpuno drugačije. Originalan recept možete pogledati OVDJE.


Za jedan veliki kalup ( 30 cm ) ili 6 malih tartlesa potrebno je:

300 grama cjelovitog brašna
200 grama maslaca
100 grama smeđeg šećera ili šećera od kokosa za niski GI
1 jaje
1/4 čajne žličice fino mljevene soli
2 jušne žlice sirupa od javora ili agavin za niski GI
malo tamnog ulja od sezama

NADJEV:

250 ml tekućeg jogurta ( nemasnog )
4 jušne žlice sirupa od javora ( po želji može i više )
ribana korica jednog limuna
3 čajne žličice soka od đumbira ( naribati svježi đumbir i iscijediti kroz gazu )
2 velika jaja
ušećereni đumbir, arancini ili ostalo suho voće za ukras



Zagrijati pećnicu. Od sastojaka zamijesiti tijesto pa njime obložiti kalup(e) za pitu. Staviti u zamrzivač do upotrebe ( 5-10 minuta ). Jaja umutiti mikserom pa umiješati sirup od javora, limunovu koricu, jogurt i sok od đumbira. Po potrebi doraditi okus, ako treba dodati još šećera ili naribanog đumbira. Nadjevom puniti tijesto za pitu pa peći 20-23 minute. Nadjev mora biti kompaktan. Ohladiti.

Prije serviranja posuti svježim, kandiranim ili sušenim voćem.

Moji naravno nisu ispali tako zamamno lijepi no bili su fini i sve smo brzo pojeli.