petak, 4. studenoga 2011.

CARTOCCIO

( iz časopisa Dobra hrana br. 2 )


Cartoccio iliti škartoc, kako to kažu u Dalmaciji.
Slažem se s autorom članka koji kaže da su 'restorani odavno izašli iz područja mjesta za hranjenje te se pretvorili u mjesta oblikovanja novih okusa, mirisa i izgleda hrane koji se 'običnim' ljudima čine nedostupnima ili prekompliciranima' stoga je Davor Butković ( autor članka, op.a. ) odlučio demistificirati jedan od takvih recepata i prenijeti nam restoranski recept u jednostavnijoj verziji. Pa ajmo probati

SASTOJCI:

-brancin od dva kilograma
-2 dl ekstradjevičanskog maslinova ulja
-400 g tikvica
-dvadesetak maslina
-150 g poriluka ( samo bijeli dio )
-1,5 dl suhog bijelog vina
-sol
-svježe mljeveni papar
-400 g mrkve
-4 limuna
-svježi ružmarin
-češnjak

Brancina očistimo i filetiramo, tako da dobijemo četiri lijepa, velika fileta koja zatim prepolovimo. Filete stavimo na veći arak papira za pečenje.
Ribu posolimo, popaprimo i poškropimo limunovim sokom. Zatim na brancina i oko njega stavimo narezanu mrkvu, tikvice i poriluk, pa masline, češnjak i svježi ružmarin. Zalijemo vinom i uljem, te još malo posolimo i opaprimo. Listove papira podignemo, zavežemo špagom i stavimo u pećnicu, na dvadeset minuta na 200 stupnjeva.

Varijante cartoccia su bezbrojne, od onog sa ribom pa preko špageta ali meni je nekako ova baš zanimljiva, punjenje ostaje isto jedino se mijenjaju vrste riba

Moja verzija škartoca nije bila ni tako glamurozna ni toliko bogata povrćem. Samo ono što se tog trenutka našlo u frižideru: ribica, malo tikvica, par mini rajčica, limun, čili i nezaobilazan ružmarin
I bila je fina :)


Ono što bi trebalo pripaziti kod pripreme recepta je papir u kojem se jelo priprema. Ima nekih back-papira koji prilikom pečenja postaju krhki pa se kod odmatanja paketića kompletno izlome i unište obrok. Ja sam koristila Intersparov papir i sasvim je dobro podnio torturu vezanja i odvezivanja špagice oko punjenja.