ponedjeljak, 31. listopada 2011.
GRATIN DAUPHINOIS
Ne znam zašto tako jednostavna jela imaju tako komplicirane nazive. Na ovaj sam naletjela dok sam tražila recept za kolač i zaključila da je sigurno odličan pa ću ga spremiti sutra za ručak. Kako sam recept uzela sa bloga 'Da mi je nešto slatko', tamo možete pročitati kako se izgovara a do tada možete uživati u slici i sanjati božanstven okus krumpira i vrhnja ( da, da, i ja mislim da je taj blog trebao ostati u okvirima nečeg slatkog ali kaj ćeš...hrana je hrana, još bolje kad je dobra hrana a tamo se doista nađe njamastičnih stvari
:)
Dakle Gratin daup..h..i nešto..
Za vatrostalnu zdjelu promjera cca 25cm:
80 dkg do 1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
10 dkg maslaca
2 dcl vrhnja za kuhanje
sol
papar
muškatni oraščić
10 dkg naribanog sira (Gouda ili Podravec npr.) – u originalu ide Gruyère pa ako možete doći do njega, tim bolje!
-Oprati i oguliti krumpir i izrezati ga na što tanje ploške (kao za čips) – najbolje nožićem za guljenje krumpira tzv. mandolinom
-Ugrijati pećnicu na 150°C
-Nakon rezanja krumpir ne više prati već ga samo dobro posušiti papirnatim ubrusom da se ukloni višak vode
-Raspolovljenom polovicom češnjaka dobro natrljati vatrostalnu posudu pa je premazati s malo maslaca
-Preostali maslac rastopiti na laganoj vatri, dodati mu vrhnje za kuhanje, sol, papar, muškatni oraščić i narezani krumpir pa sve zajedno pirjati jedno 5-8 minuta
-Preseliti u posudu premazanu češnjakom i maslacem i po vrhu posipati naribanim sirom
-Peći 1h30min i poslužiti toplo
Njama :)