subota, 3. rujna 2011.

PUDING OD RIŽE



Ovaj sam desert prepisala iz one krasne knjige ''Suvremena makrobiotika''. Vjerojatno ćete primjetiti sličnost sa receptom pod nazivom Kardamom ali šta mogu, u posljednje sam vrijeme otkrila rižu kao savršen desert pa imam bezbroj varijacija na tu temu. Paralelno s njima i moja se zaliha začina poprilično proširila i obogatila ali o tome u jednom od narednih tekstova. Evo sad recept za desert uz koji stoji napomena da je zasitan, opušta i razvija energiju sporog izgaranja. Kuha se 25 minuta;

600 g prokuhane riže ( najbolje smeđa riža kratkog zrna )
600 ml rižinog mlijeka ( okus vanilije )
100 g grožđica, opranih u toploj vodi
1 srednja naranča
3 žlice javorova sirupa
mljeveni cimet
lješnjaci

Pomiješati rižu i rižino mlijeko u srednje velikom loncu. Pustiti da proključa pa smanjiti plamen i kuhati 10-15 minuta. Za to vrijeme pržiti lješnjake u tavi na laganoj vatri da se poprže sa svih strana ( oko 2-4 minute ). Grubo ih nasjeckati.


Mješavini riže dodati grožđice, narančinu koru i sok i pustiti da vrije još minutu. Dodati javorov sirup pa maknuti s vatre. Poslužiti toplo u zdjelicama, ukrašeno cimetom i prženim lješnjacima.