utorak, 6. rujna 2011.

INDIJSKI ORAŠČIĆ - Cashew


Zbog navike da stalno nešto grickamo imamo problema sa šlaufekima, doduše ne svi, netko više netko manje, ali da su grickači napast - napast su!
Ja moram priznati da uspješno odolijevam toj navici iako mi koji puta dođe da stavim pred sebe zdjelu s keksima i potamanim sve do zadnje mrvice. Zbog toga na stolu držim zdjelu s kikirikijem, onim u ljusci, oko kojeg se treba malo pomučiti a uz to napravim takav nered da najčešće zdjelu odložim prije nego sam bilo što i počela. Znamo da su sjemenke, sušeno voće i orašasti plodovi zdravi u malim količinama ali teško je zapamtiti koliko koji od njih donosi koristi za naš organizam. Oraščić pogotovo. Kad kupujem, uglavnom je upakiran u mješavinu grickača zbog toga uvijek smetnem s uma da bih ga mogla npr. posipati po rižici :)

O brojnim kvalitetama koje ga krase pročitajte na netu, ja bih izdvojila samo 576 kcal kolika mu je kalorijska vrijednost na 100 g. i zdrave masnoće za koje piše 'da su dvije trećine nezasićene od čega 75% njih čini oleinska kiselina (nju sadrži i maslinovo ulje) poznata po svom blagotvornom utjecaju na zdravlje srca.'
Inače Indijski oraščić sadrži puno manje masnoće nego ostali orašasti plodovi zbog čega je posebno pogodan kao dio dijete za mršavljenje ( zanimljivo :)


Vele ovako: Često se preporučuje uzimati Indijski oraščić kao dio zdrave dijete za mršavljenje jer ne sadrže kolesterol, bogati su dijetalnim vlaknima i daju puno energije. Umjereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osjećaj sitosti i zadovoljstva.
Eto :)

Zanimljivo je da se ne preporučuje konzumirate velike količine Indijskih oraščića od jedanput nego pomalo dodavati u prehranu, odnosno ako ih se konzumira same, preporučuje se 3 puta tjednom po 30 g (otprilike osamnaest oraščića)

Kreativne ideje za korištenje Indijskog oraščića:



-Međuobrok: promiješati Indijske oraščiće sa drugim orašastim plodovima i suhim voćem da bi napravili zdravi međuobrok
-Povrće: pred kraj kuhanja dodati Indijske oraščiće jelima od povrća
-Kaše: ukrasite kašu Indijskim oraščićima i prelijte žličicom javorovog sirupa ( njama :)
-Sos: za sos je potreban maslac Indijskog oraščića, tamari, kajenska paprika, papar, đumbir, sol i malo vode. Na laganoj vatri, miješajući, prokuhati sve sastojke da bi se dobio delikatesan sos za jela od povrća i rižu
-Slatkiši: preprženi Indijski oraščići su odličan ukras za deserte i slatkiše
-Riža: kod pripreme riže dodati pregršt Indijskih oraščića.
-peći ih u pećnici 15-20 minuta na temperaturi 75°C da se sačuvaju hranjivi sastojci


Recept za DOMAĆI MASLAC OD INDIJSKOG ORAŠČIĆA ( još ga nisam isprobala ali vjerujem da uskoro hoću )



Sastojci:
2 šalice neslanih prepečenih Indijskih oraščića
2-3 žličice ulja po izboru
¼ čajne žličice soli
1 čajna žličica šećera (po želji)

Priprema:
U blenderu samljeti sve sastojke 30 sekundi. Ako je potrebno, dodati još 1-2 žličice ulja i ponovno samljeti
Maslac od Indijskih oraščića može se koristiti kao dip, namaz ili dio drugih jela poput sosa i slatkiša.

Uz malo truda na webu se nađu razni kreativni specijaliteti, ja sam sebi izabrala ovaj sa crnim špagetima. Iako tjesteninu sa sipinim crnilom najviše volim na maslinjaku samo sa češnjakom i peršinom ova ideja sa oraščićima i kozicama veoma mi je primamljiva:

CRNI ŠPAGETI SA INDIJSKIM ORAŠČIĆEM


250 g očišćenih škampi
250 g crnih špageta
60 g indijskih oraščića
1 češanj češnjaka
1 ljuta papričica
2 žlice nasjeckanog peršina
50 mlmaslinova ulja
1 žličica šarenog papra u zrnu
( piše Vegeta ali ja preferiram običnu morsku ili himalajsku sol )

-Špagete skuhati u malo posoljenoj vodi i ocijediti. Dio tekućine u kojoj su se kuhali špageti sačuvati (150 – 200 ml).
-U široj tavi kratko popržiti škampe, dodati nasjeckani češnjak i narezanu ljutu papričicu.
-Podlijati s malo vode u kojoj su se kuhali špageti i kuhati 1-2 minute.
-Na kraju umiješati papar, špagete i sve dobro izmiješati
Prije posluživanja posipati peršinom i dodati indijske oraščiće