petak, 26. kolovoza 2011.
MASLENA POGAČA
Još uvijek je vrijeme ljetnih druženja. Kruh je jedna od neizostavnih namirnica na stolu, varijante su bezbrojne a ovu sam maslenu pogaču probala upravo na jednoj od takvih fešta i odlučila da neidem kući bez recepta.
isprobano je odlična, može se koristiti kao kruh uz roštilj ili kotlovinu ili jednostavno kao podloga za namaze. Ja uvijek radim duplu smjesu i volim jače posoljenu pa je dodatak soli stvar ukusa.
1/2 kg brašna za dizana tijesta
2 jaja
3 dl mlijeka
svježi ili suhi kvasac ( ja koristim isključivo svježi )
sol
maslac za premazivanje ( može RAMA sobne temperature )
Zamijesiti tijesto, pustiti da se digne pa ga razvaljati i premazati trećinom omekšalog maslaca. Preklopiti preko sredine lijevu i desnu stranu pa isto tako gornju i donju, razvaljati i još dva puta ponoviti postupak.
Na kraju razvaljati pogaču u dužinu pa čitavu štrucu zarolati onako kao kad žmičemo veš. Pustiti da se digne, još jednom izvana premazati maslacem i ispeći na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Pokrijte je negdje oko sredine pečenja da ne dobije prejaku boju. Mora ostati zlatno žuta i mekana. I da ne zaboravim - lomi se rukama
p.s. još moram probati recept koji sam pronašla na http://neretvanskanostalgija.blogspot.com/2009/08/vitirena-i-njezina-lisnata-pogaca.html