utorak, 30. kolovoza 2011.

MAHUNE VARIVO


Sezona je mahuna. Varivo nije moja najdraža hrana ali mahune cušpajz je jedno od rijetkih koje sam voljela čak i kao mala, kad ga je još moja mama kuhala.
Iako mahune najrađe konzumiram ''abšmalcane'' sa preprženim mrvicama prelijane vrhnjem, kad je kolegica jučer spomenula mahune varivo oblio me val sjećanja i toliko sam se zaželjela tog recepta da nisam mogla dočekati popodne da ga skuham.
I znate šta? ...na kraju sam ga presolila :(((
uh
ali ostavila sam unutra nekoliko krumpira da pokušaju preko noći spasiti situaciju ;)

evo recepta:

1/2 glavice luka
1-2 češnja češnjaka
1 krumpir narezan na kockice
1 rajčica ( ili žličica crvene paprike )
mahune, očišćene i narezane
1 par domačih kobasica ( opcionalno )
sol
sjeckani peršun
2 dl vrhnja za kuhanje

Na ulju popržiti sitno sjeckani luk, krumpir i sitno sjeckanu rajčicu oguljenu i očišćenu od sjemenki. ( Ja obavezno narežem i par kobasica jer se moji mesojedi kod kuće 'nemogu najesti' ako nema mesa ). Kad se svi sastojci prožmu dodati sitno sjeckani češnjak i još malo popržiti pa dodati mahune i cca 1 litru vode. Kuhati oko 1 sat pa napraviti laganu zapršku, uliti u cušpajz i još malo kuhati. Ja preskočim tu fazu, rađe stavim manje vode da bude gušće no to ostavljam vašem izboru. Pred kraj dodati vrhnje i sjeckani peršin.



Jednostavno i fino
:)