Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

SEZONA JE JAGODA




'Jedi sezonsko-kupuj lokalno' među osnovnim je pravilima prehrane a kako trenutno traje sezona jagoda požurimo se iskoristiti jagodice bobice na način na koji najviše volimo.

Meni trenutno najdraži obrok kojeg nikako ne propuštam je salata od rukole s jagodama i kozjim sirom i priznajem, ne mogu je se zasititi. Recept je jednostavan pa ako ste ljubitelj kozjeg sira predlažem da isprobate.




POTREBNO:
-mlada rukola ( može i špinatek )
-jagode
-sok pola limuna
-kozji sir ( isprobano Vindijin Capro Fresh )
-gusti Aceto Balsamico cream
-sjeckani orasi po želji

Opranu rukolu začiniti limunovim sokom, gore dodati na ploške narezane jagode, preko njih kozji sir, preko svega izdašno našpricati aceto i lagana ljetna salata je gotova.

Aceto cream ima u svim bolje opskrbljenim supermarketima pa isprobajte nekoliko vrsta da nađete svoju najdražu aromu. Ja trenutno koristim od maline iako sam nedavno iz inozemstva donijela od smokava i mogu vam reći da nekakvih bitnijih razlika čak i nema, no ako ne probate neznate pa za početak predlažem da isprobate bilo kojeg na kojeg naletite.

Drugi način za utrošiti jagode je chia puding za kojeg recept gotovo da nije potreban. Dovoljno je u pire od jagoda umiješati žlicu chia sjemenki te pustiti preko noći u frižideru pa da vas u jutro dočeka lagano i zdravo osvježenje, pogodno za zajutrak ili poslasticu iza ručka.
Ako dodamo malo sjemenki ili orašastih plodova dobijemo punovrijedan voćni obrok.
U jagode se prilikom blendanja mogu dodati listovi metvice, sok od naranče ili neka druga vrsta voća a recept je prigodan za bilo koje kombinacije, recimo papaja i mrkva, limun i malina ili što vam već srcu drago bitno da je jedan od sastojaka pire od voća.


Znamo da se jagode i čokolada vole a još jedna zgodna ( i zdrava ) ideja je ona s preljevom od čokolade kojeg napravite sami od kokosova ulja i čistog organskog kakaoa. Omjer je 3:2, na 3 žlice kokosova ulja stavite dvije žlice kakaoa i ako baš morate dodajte jednu žlicu agavina sirupa ili malo stevije. Umočite jagode ili banane prethodne umočene u limunov sok, zapiknite u nešto i ostavite da se ocijede i kakosov maslac stegne. Možete staviti u hladnjak na par minuta ili u zamrzivač na neko vrijeme a možete ih i zaboraviti u zamrzivaču ( kao ja ) pa dobiti ledene čoko-voćke da vam zubi otpadnu. ( Ne preporučam ) no nakon petnaestak minuta u hladnjaku ovo postaje izvrsna zdrava poslastica za klince, naročito ako je u pitanju banana uvaljana u pistacije ili neke druge orašaste plodove.



Možete u čoksu uvaljati samo komadiće voća a možete je preliti preko sladoleda i dobiti zanimljiv čokoladni preljev koji se momentalno stisne pa nastane hrskava čokoladna korica.

Ne zaboravite i vječnu panna cottu ili blancmange ( žele od mlijeka ) koje možete napraviti u varijanti bez laktoze ako upotrijebite vrhnje ili mlijeko bez laktoze a za promjenu možete isprobati mlijeko od kokosa ili badema. Svaka opcija je dobra ako su jagode u pitanju.

Evo još nekoliko dodatnih ideja:


Ako pak nemate ideja pretresite Pinterest, tamo je hrpa dobrih ideja, ne gubite vrijeme sezona jagoda je
kratka, treba je iskoristiti!

subota, 10. svibnja 2014.

S H R I K H A N D

Ovo je jedan od onih finih malih deserata za dušu koji ne iziskuje ni truda ni vremena a zadovoljava u maloj dozi. Volimo takve, zar ne?

Obzirom da se radi od klasičnog jogurta a ja sam od onih 'slatkih' ljudi kojima je svaka varijanta običnog jogurta suviše kisela i jedino što pijem je Vindijina Fortia, priznajem da sam ispočetka bila malo skeptična po pitanju izrade. 
Ako ste i vi jedan od takvih, vjerujte, ovo će vam se itekako dopasti.

Po definiciji iz Wikipedije, shrikhand je indijska poslastica napravljena od procijeđenog jogurta s raznim dodacima  poput orašastih plodova i začina, najčešće vanilije, cimeta ili kardamoma a u nekim inačicama u njega se miješa i pulpa od svježeg voća. 

Uvjerena sam da je s voćem odlično iako nisam probala iz čisto jednostavnog razloga: OVO je fantastično! A kad je nešto dobro teško se toga mogu zasititi no zasigurno ću uskoro isprobati, tržnica je puna svježih jagoda, 

Za shrikhand je potrebno:
  • jedna kantica ( 1 litra ) Vindijinog čvrstog jogurta ( možete probati i s drugim čvrstim jogurtom no meni je ovaj u konačnici nekako najukusniji )
  • gusto sito 
  • gaza ili gusta pamučna tkanina
  • javorov sirup ( ili med )
  • sjemenke pinije ( suncokretove sjemenke, sjeckani bademi ili orasi... )
  • malo pistacija (ne soljenih) 
  • par zrnca kardamoma 
Izrada: 
Sito obložiti gazom ili pamučnom tkaninom, u nju sipati jednu litru čvrstog jogurta i pustiti preko noći da se jogurt dobro ocijedi. 
Nije potrebno pritiskati samo lagano prekriti kuhinjskom krpom iz čisto higijenskih razloga. 

Ujutro će vas dočekati božanstveno dobar, meki, glatki i slatki sirek. Da, da....dobro ste pročitali, ni traga od one klasične jogurtove kiseline.

No najbolje tek dolazi. Sad kad ste dobili svoju malu ali dragocjenu količinu procijeđenog jogurta ( pod nazivom 'chakka' ) pretvorite ga u shrikhand i servirajte u malenoj zdjelici s jednom žlicom javorova sirupa, prstohvatom prženih pinija, prstohvatom pistacija i nekoliko zrnca kardamoma.

Možete mijenjati  sastojke ( med, agavin sirup ), dodati bilo koje druge kombinacije sjeckanih orašastih plodova ( blanširane bademe, lješnjake, orahe, indijske oraščiće, brazilske oraščiće.. ) od svih koje sam kombinirala pinija i pistacija uvijek su ispali najbolja kombinacija, možda zbog nježnog okusa pinije,ne znam,no bez obzira u kojoj varijanti servirali svoj mali slatki obrok - kardamom je uvijek obavezan.
Čaroban kardamom osim svog izuzetnog okusa ima i ljekovita svojstva stoga napravite svoj zdravi desertić i uživajte.
:)
P.S. Napominjem da se po originalnom receptu ocijeđeni jogurt dobro dobro izmiješa sa šećerom ali kako ne jedemo šećer ( jel? :) ovo je zdravija varijanta.