Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


nedjelja, 29. rujna 2013.

ZALIJANA PITA OD ŠLJIVA

Sočno, bogato, za prste polizati


Jednog me dana po povratku s posla na stolu dočekala zdjelica šljiva, recept za pitu i pored njega poruka moje tetice: 'probaj jednom i uvijek budeš tako pekla'

Hm. Pa ja već imam svoju najdražu pitu od šljiva
( recept ) je li moguće da može biti nešto bolje od toga?
No ipak sam probala.
I znate što? Obožavam svoju pitu od šljiva i ne bih je nizašto mijenjala ali ipak sam od tada svaki put pekla na način kako je ona napisala.

Probajte zašto!



TIJESTO:
  • 25 dag brašna
  • 10 dag maslaca
  • malo praška za pecivo
  • 1 žlica šećera
  • 1 jaje
  • malo soli
  • 1-2 žlice vrhnja

ZA PRELJEV: 
  • šećer pomiješan s cimetom ( po želji može se dodati i vanili šećer )
  • otprilike 4 dl vrhnja ( za veliku tepsiju duplo )

  • šljive, očišćene i prepolovljene

Od gornjih sastojaka zamijesiti prhko tijesto
( ako je velika tepsija treba dupla smjesa ). Pustiti jedan sat da odstoji u frižideru a zatim ga razvaljati u plitki kalup s rubovima prema gore.


Po tijestu poslagati polovice šljiva, posuti ih šećerom pomiješanim s cimetom i malo vanili šećera. Može se staviti i malo mljevenih badema.


Preliti vrhnjem ( ne šparati ) i peći na 180 stupnjeva oko 50 minuta.


Na poruci je pisalo: 'Odlično je vruće još bolje drugi dan ohlađeno' i mogu vam reći da je istina.






Jedini je problem kako ga onakvog fantastičnog sačuvati za drugi dan :))




srijeda, 18. rujna 2013.

ŠKOLA ZDRAVOG ŽIVOTA - nova sezona

Dragi moji ljubitelji dobre hrane, ako vam se papica nasložila oko struka vrijeme je da nešto poduzmete.

Udruga 'Škola zdravog života' započinje svoju jesensku radionicu sa mnogo korisnih savjeta i praktičnih informacija u kojoj od ove jeseni sudjeluje i naš Medenjak sa svojim radionicama zdrave hrane i niskog glikemijskog indeksa.

Unutar 8 tjedana koliko traje tečaj, izmjenjuju se tečajevi joge i stretchinga te nordijskog hodanja i joga dancea.

Jogu vodi Predrag Daraboš, iskusan joga majstor i voditelj studija SHAKTI u Kolodvorskoj ulici 4 ( odmah pored SPA centra Lavandula ), dok je za istezanje zadužen fitness studio TAUBI pod vodstvom Nenada Golubića, profesora kineziologije, iskusnog sportskog trenera.

Na predavanjima koje drži dr. Tatjana Cikač može se saznati hrpa korisnih informacija vezaniih za zdravlje i funkcioniranje našeg organizma dok nas Anita iz Lavandule uči važnosti suplemenata u prehrani i nudi mogućnost nabavke istih. Medenjak u čitavoj priči učestvuje s predavanjem o glikemijskom indeksu, njegovom funkcioniranju i načinu na koji prehrana utječe na naš organizam U nekoliko subotnjih susreta, koliko je predviđeno u sklopu programa, ukazat će se na način prehrane po GI u praksi, slagat će se jelovnici, gostovati mlinar sa svojim cjelovitim brašnima, a bit će govora i o detoksikaciji.

Sve u svemu puno informacija u samo 8 tjedana.
Program rada je dolje a za više informacija možete zvati na  042/212-289, a sad brzo po dres i patike i trkom u Lavandulu.

Vidimo se u srijedu 18.09.2013. u 20 sati kod Taubija!







nedjelja, 8. rujna 2013.

PAŠTETA OD PILEĆIH JETRECA





Ova savršeno jednostavna pašteta još nikog nije ostavila ravnodušnim a gotova je za petnaestak minuta ( ako ne računamo čišćenje jetreca :)





Potrebno:
400 grama očišćenih pilećih jetreca
250 g maslaca + malo za prženje
1 veliki sjeckani luk
1-2 žlice dobrog konjaka
sol
svježe mljeveni papar
Preljev: džem od brusnica ili crnog ribizla i dva lista želatine.

Prvo i najduže po trajanju: srčeka maknuti a jetreca dobro očistiti od svih žilica i masnoća

IZRADA:
1) Jetreca narezati na krupne komade i popržiti ih na žlici maslaca ili još bolje masti. Popržiti ih brzo tek toliko da izvana dobiju boju a iznutra ostanu fino mekana no ne i krvava.

2) Pečena jetreca maknuti pa na istoj masnoći popržiti luk da postane staklast.

3) Preostali maslac ( 250 grama ) lagano zagrijati u mikrovalki ili na vatri. Paziti da ne zakipi, treba se samo lagano ugrijati do (polu)tekućeg stanja.

4) U bledner ili štabni mikser staviti jetreca, luk i maslac. Dodati sol i papar pa blendati dok masa bude u potpunosti glatka. Pred kraj dodati žlicu-dvije konjaka, probati pa po potrebi doraditi.

5) Ako imate gusto metalno sito najbolje je smjesu protisnuti kroz njega prije stavljanja u posudu za serviranje.


6) Nakon sat-dva, kad se smjesa u hladnjaku malo stisnula napraviti preljev. Ja sam izabrala džem od crnog ribizla   ( St.Dalfour - Blackcurrant, zbog velikih komada voća, na potpuno prirodnoj bazi bez dodanog šećera ) kojeg treba lagano zagrijati i u njega dodati dva lista želatine prethodno namočene u hladnoj vodi. Želatina treba biti debljine otprilike jedan centimetar.
Prvi sloj želatine treba oprezno dodati žlicom tako da se u vrlo tankom sloju prekrije čitava povrišna paštete a kad se taj sloj malo stisne onda dodati ostatak preljeva.

Na taj način izbjegnemo da se pašteta ispod debelog sloja toplog preljeva počne topiti i miješati s preljevom.

Nije nevažno uz što se pašteta servira pa za puni efekat obavezno uz paštetu servirati domaći prepečenac. Na grill tavici popržiti nekoliko vrsta kruha. Obavezno ciabatta, integralni i kukuruzni francuz, neki fini kruh sa sjemenkama i sl...

Možda sve to zajedno zvuči komplicirano no doista nije teško a trud se itekako isplati.