Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 25. veljače 2013.

KREM JUHA OD HRENA



Hren je jedna od onih namirnica koje uglavnom vežemo uz Uskrs i šunkicu pa evo načina kako utrošiti ribani hren koji ostane nakon Uskrsnih bakanalija.

Ovo je inače izvrsna juhica i šteta bi bilo da se odreknemo njenog neuobičajenog okusa tokom čitave godine.

POTREBNO:

1 kolerabica
3 velika krumpira
1 poriluk
1/2 korijena sitno ribanog hrena
vrhnje za kuhanje
sol
papar


Kolerabicu i krumpir oguliti i narezati na kockice, poriluk očistiti i narezati na kolutiće pa sve skupa staviti u lonac i preliti s 1,5 l vode. Posoliti. Kuhati da povrće omekša pa usitniti štabnim mikserom ( ili blenderom ) a zatim vratiti u lonac, doliti vrhnje za kuhanje i sitno ribani hren pa staviti lonac na vatru na najviše 5 minuta tek toliko da se sastojci prožmu.


Servirati sa žlicom vrhnja i krutonima ili poprženim bučinim košticama.
Može se dodati i sjeckano lišće kolerabice no komentar mojih bio je 'da bi bilo bolje bez tog drača'...hehehe....meni je drač bil baš dobar, izaberite sam

srijeda, 20. veljače 2013.

RIŽOTO OD QUINOE I SHIITAKE GLJIVA


Ako vam je kojim slučajem promakao krasan članak o kvalitetama quinoe na stranicama Alternative, možete ga pročitati OVDJE, a rižoto u prilogu jedna je od bezbroj varijanti na koji se quinoa može upotrijebiti.

Isto tako umjesto shiitake možemo staviti šampinjone ili bilo koje drugo povrće poput cvjetače, mrkvice ili brokulice.

Čar quinoe je upravo u toj raznolikosti i neograničenim mogućnostima. Jedna od njih je i slatka inačica koju rado spremam s voćem ili bez njega. Recept je OVDJE


POTREBNO:

300g quinoe
200g shiitake gljiva
2-3 režnja češnjaka
1 komad kombu alge
malo maslinova ulja
prstohvat bijelog papra
šaka sjeckanog peršinovog lišća
sol

1) Quinou isprati pod mlazom vode pa staviti kuhati u hladnu vodu, omjer 1:2. Kad voda uzavri kuhati oko 15 minuta u nepokrivenoj posudi

2) Shiitake obrisati suhom krpom ili salvetom  pa narezati na tanke trakice.

3) Češnjak lagano popirjati na maslinovom ulju, dodati shiitake, podlijati s dvije žlice vode pa lagano pirjati desetak minuta u vlastitom soku.

4) Dodati kuhanu i ocijeđenu quinou, posoliti, popapriti i obilno posuti sjeckanim peršinom.

petak, 15. veljače 2013.

NAHRANIMO PTIČICE


I dok u gradu vlada totalna romantika koje je svima već pomalo dosta, ne razmišljamo o tome da u zraku vlada prava drama. Nakon prve navale snijega i niskih temperatura novine pišu o pomoru ptičica koje su se smrzle od niskih temperatura.

Srce ti se stisne kad zamisliš one male, gole, tanke nožice kako mrznu na zimi i ono malo perja koje ih treba ugrijati. A zima ne da li se ne da.


Nema hrane, nema toplog ognjišta...
Ne znaš jel strašnije umirijeti od zime ili od gladi.
Čak i sama misao o tome zebe oko srca i tjera suze na oči.

Za šumske se životinje brinu lovci u lovištima ( isti oni koji će ih kasnije upucati ) a mi ostali možemo nadrobiti nešto mrvica kruha na prozor ili nastojati da u kućici za ptičice ne nestane masnih kugla sa sjemenkama. Baumax, OBI i slične prodavaonice nude pakiranje s par komada takvih kugla i koštaju nešto malo kuna. Nula u odnosu na pomoć koju dajemo našim pernatim sugrađanima.











utorak, 12. veljače 2013.

ČOKOLADNE PLOČICE

Valentinovo je na vratima a mene još od Božića drži groznica oko izrade ovih pločica, no pored pralina i svih ostalih blagdanskih delicija, jednostavno nisu došle na red.

Na kraju se to pokazalo dobrim jer predstojeće Valentinovo traži neku prigodnu slasticu a ova je naprosto rođena za to.




Stara zdjelica od 15 centimetara u obliku srčeka svojom se veličinom pokazala kao idealan kalup, ma da sam je sama izmišljala boljom je ne bih mogla smisliti.

Sve skupa je gotovo doslovce u par minuta, potrebno je samo malo bijele i tamne čokolade, nešto sjemenki i suhih plodova i zrnce strpljenja da se u hladnjaku stisne.
Ako je huda sila može se još vruće utrpati ravno u zamrzivač.

IZRADA:

Čokoladu zagrijati na pari, sipati je u kalup i posuti željenim začinima.
To mogu biti:

  • arancini / ušećerene trešnje / ušećereni đumbir, mango....
  • crveni papar
  • brusnice / smokve / suhe šljive...
  • zrnca organskog kakaoa
  • pistacije (Dr. Oetker)
  • bademi / orasi / lješnjaci...
  • kardamom
  • sitno sjeckani čili
  • cvijet soli
  • sve ostalo što vam padne na um


Potrebna su dva pokušaja.
U prvom shvatite kako ih je nemoguće izvaditi iz kalupa čak i ako je nauljen a u drugom utvrdite da stvar funkcionira ako je ispod alu folija. Nakon toga sve dalje samo je rutina.

U jedno sam poslijepodne napravila nekih osam komada.
Naime, ako je kalup obložen alu folijom ne trebam čekati da se čoksa do kraja stisne nego odmah čim malo stegne ( za desetak minuta ) izvaditi s folijom iz kalupa i staviti dalje u fridž da se do kraja ohladi a kalup može dalje u opticaj.

Ma čarobno.



IDEJA VIŠE:  Upotrijebiti 'After eight' umjesto klasične čokolade i posuti samo ušećerenom narančom. 

Malo se ljepi no naranča, mentol i čokolada vraški su dobra kombinacija.




Baš super stvar! Mislim da ću u budućnosti poraditi na još zanimljivih oblika i više njami kombinacija u smislu ideja za poklon.


subota, 9. veljače 2013.

JEDNOSTAVNA VOĆNA TORTA Erica Lanlarda



Priprema: 30 minuta
Vrijeme pečenja: 2,5-3 sata


Ako ste gledali 'Glamurozne slastice' onda znate da Eric sprema fantastične kolače, evo prilike da se jedna od njih i proba.

Recept je iz časopisa Delicije i definitivno vrijedan svih pohvala.

Napomena prije početka:
Ako koristite šećer Demerara ili Muscovedo kolač će dobiti intenzivni okus karamela pa računajte s tim.


POTREBNO:
  • 300 g omekšalog maslaca
  • 300 g smeđeg šećera
  • 4 jaja
  • 4 žličice vode narančina cvijeta ili 1 narančino ulje ( ima u Lidlu )
  • ribana korica i sok 2 nešpricane naranče i 2 limuna
  • 350 g brašna
  • 200 g arancina
  • 200 g tamnih grožđica
  • 200 g svijetlih grožđica
  • 4 žličice džema od marelica ( možda malo više ( op.a. )
  • ušećerene trešnje za dekoraciju ( Metro ima pakung od 450g )
POSTUPAK:
  1. Pomiješati u zdjeli obje vrste grožđica, kandirano voće, korice agruma i sve natopiti sokom limuna i naranče. Ostaviti preko noći
  2. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva i namastiti metalni kalup za tortu
  3. U smjesu voća i soka dodati vodicu narančina cvjeta ili ampulu ulja. U posebnoj posudi izmiješati maslac sa šećerom da postane svijetao i pjenušav a u drugoj istući 4 jaja. Kada je maslac dobro izrađen postupno mu umiješati jaja i svako toliko po dvije žličice brašna. Sve bi moralo trajati oko pet minuta, dakle ne se žuriti pa dodavati jaja suviše rano.
  4. Kad je dodano svo brašno, pažljivo izmiješati špatulom. Dodati smjesi namočeno voće. Ne miksati već polako izmiješati pa izliti u pripremljeni kalup.
  5. Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 30 minuta. Nakon 30 minuta pokriti papirom za pečenje pa smanjiti temperaturu na 150 i peći još sat i pol do dva sata, sve dok čačkalica upiknuta u tijesto ne izađe suha.
  6. Pričekati petnaestak minuta pa izvaditi kolač iz kalupa. Premazati ga džemom od marelica i ukrasiti glaziranim trešnjama



Nakon dan-dva još je bolja pa ispečena u kalupu u obliku srca idealan je slatki obrok za nadolazeće Valentinovo. 





ponedjeljak, 4. veljače 2013.

NAMAZ OD SUŠENIH RAJČICA , BOSILJKA I SIRA BRIE

Fini namaz od finih sastojaka gotov doslovce u pet minuta.

Kad sam prošlo ljeto sušila rajčice i spremala ih u ulje nisam se nadala da će to biti tako dobar potez.
Iako su same po sebi delicija više sam se fokusirala na to kako utrošiti višak rajčica nego na njihovu primjenjivost.

Nekada, kad bi se pojavile kao sastavni dio nekog recepta otrčala bih u trgovinu i kupila staklenku a sada je samo trebalo posegnuti rukom na policu.

Super. Naletiš na recept i zatekneš se kako kod kuće imaš sve sastojke. Dobar osjećaj.
Tako je nedavno bilo s kremom od maslina u receptu za terinu koja se kasnije pokazala kao odličan namaz za našu novopečenu vegetarijanku koja je hrabro odbacila svoju ljubav prema polukrvavom ramsteku i zbog ljubavi prema životinjama odlučila se hraniti samo biljkama.

Listajući po blogovima ovog sam se vikenda doslovce strčala do frižidera provjeriti kakvo je stanje sa sirom. Ako ne razumijete zašto pogledajte OVDJE, možda se i vama otvori apetit.

Od želje da ga što prije probam nisam ga stigla ni pošteno izgnjeckati.

POTREBNO:

  • sir Brie, sobne temperature
  • sušene rajčice
  • svježi listovi bosiljka
  • sol i papar

Zgnječiti sir, sitno nasjeckati rajčicu i bosiljak pa zajedno sa sirom dobro izgnjeckati vilicom. Začiniti.
I to je to.


Volim sireve, pečeni Camambert mi je ludnica, Brie na vrućem hrskavom baquettu....mmm...sline cure, i ovo mi je super pa ga bilježim u favorite za vikend jutra uz kavicu i novine.

nedjelja, 3. veljače 2013.

PUDING OD MLADOG BOBA

Za 4-6 osoba

Kad bih se malo više potrudila oko rasvjete možda ovo na slici ne bi izgledalo tako anemično kao što sada izgleda, no kaj ćeš kad nije cilj fotkanje već ručanje pa fotić zgrabim trenutak prije nego što moji u to zagrabe vilicom.

Ništa, zamislite da je ovo zdrava zelena boja sa malo hrđavih mrlja od prezli.

Bob nije nešto što se kod nas u Zagorju često sprema, dapače, kad sam naišla na smrznuti bob u Ledo škrinji nemalo sam se iznenadila. Ugodno naravno, i odmah se primila traženja ovog starog recepta kojeg već dugo, doista dugo nisam spremala.
( Ma je li moguće da tako dugo nije bilo boba nigdje u blizini? )
Vjerujem da bi graškić uspješno uskočio :)

POTREBNO:
  • 800g mladog boba ( 2x450 g Ledo )
  • par šnita vrlo tanko narezanog pršuta
  • režanj češnjaka
  • svežnjić peršinova lišća
  • 100g ribanog parmezana
  • 30 g maslaca
  • malo muškatnog oraščića
  • 3 žlice mrvica
  • sol i papar
ZA BEŠAMEL:
  • 4 dag maslaca
  • 4 dag brašna
  • 1/2 dl mlijeka
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • 2 žumanjka
POSTUPAK:
  1. Skuhati bob u 2 litre slane vode u koju dodati svežnjić peršunova lišća i režanj oljuštenog češnjaka.
  2. Načiniti bešamel. Zagrijati polovicu maslaca, primiješati brašno pa umiješati hladno mlijeko i kuhati da se umak zgusne. Maknuti ga sa štednjaka, dodati ostatak maslaca, vrhnje i jedan po jedan žumanjak.
  3. Kalup za puding premazati maslacem i posuti mrvicama
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
  5. Bob ocijediti i propasirati u blenderu ( bez peršina i češnjaka ). Primiješati bešamel, umiješati ribani parmezan i začiniti muškatnim oraščićem. Posoliti i popapriti.
  6. Smjesu uliti u kalup pa kalup staviti u veću posudu u koju doliti vode do visine 2/3 kalupa. Staviti u zagrijanu pećnicu i kuhati u vodenoj kupelji 45 minuta. Ili po potrebi, ovisno o veličini kalupa. Zaštititi površinu komadom aluminijske folije.
  7. Dok se kuha, provjeriti količinu vode u kalupu pa po potrebi doliti još kipuće vode.
  8. Kuhani puding ostaviti da se ohladi u kalupu pa ga oprezno izvaditi i ukrasiti šupljinu pršutom. 

Dobro ga je pripremiti koji sat ranije tako da se stigne pošteno ohladiti prije vađenja iz kalupa. Ukusan je hladan, fino se reže i može ga se servirati kao prilog u hladnim bifeima ili uz topla jela.



subota, 2. veljače 2013.

TERINA OD KRUMPIRA i PEČENI FILETI BAKALARA

Recept iz časopisa GASTRO

Jednostavan prijedlog za nedjeljni ručak s naglaskom na terini koja se, sasvim neočekivano, pokazala fantastičnom.

Moja krupnija polovica veliki je fan krumpira pa bih slobodno mogla servirati krumpir s krumpirom i on bi bio sretan. Ova ga je terina oduševila. Ma sve nas je oduševila. Podsjeća na Gratin Dauphinois no meni je mnogo draža zbog sjeckanog ružmarina kojeg svi volimo i dobro se uklapa kao prilog uz ribu.
Što se pak ribe tiče, može to biti bilo koja ribica no recept je tražio bakalar pa hajmo se onda držati njega. Na varaždinskoj se tržnici bakalar može naći ili sušen ili u smrznutim filetima stoga smo papali filete bakalara uz terinu koja je s mladim celerom bila naprosto fantastična.
Jedina caka kod nje je pravi omjer soli zato treba obratiti pažnju prilikom soljenja, sve ostalo - čista petica, naročito za jednostavnost.

POTREBNO:
  • 1 kg čistih fileta bakalara
  • 0,15 dl maslinova ulja
  • timijan ( majčina dušica )
  • limunova korica 
evo kako bi taj bakalar trebao izgledati -->

ZA TERINU:
  • 50 dag celera
  • 50 dag krumpira
  • 20 dag maslaca
  • ružmarin
  • sol, papar
KREMA OD MASLINA:
  • 5 dag crnih maslina
  • 0,1 dl maslinova ulja
  • 1,5 dag sušenih rajčica
  • sok 1 limuna
  • drobljeni papar
  • svježi bosiljak

PRIPREMA

Bakalar očistiti i narezati na komade ( čitaj: odmrznuti ). Napraviti marinadu od maslinova ulja, ribane limunove kore i timijana pa je izliti preko bakalara. Pustiti da odstoji neko vrijeme a zatim ga ispeći na vrućoj tavici da dobije hrskavu koricu i lijepu boju. Na kraju zapeći u pećnici ( nije nužno, ja sam svoje filete samo pekla u pećnici )



Za terinu narezati celer i krumpir na tanke ploške, najbolje gulilicom za krumpir. Kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega složiti krumpir i celer. Svejedno kako, možete ih i pomiješati. Začiniti solju i paprom. Ružmarin nasjeckati i lagano popržiti, dodati maslac pa kad se otopi zaliti krumpir i celer.
Sve dobro pokriti aluminijskom folijom i peći cca 45 minuta na 175 stupnjeva.
Pred kraj pečenja maknuti foliju, provjeriti čačkalicom da li je krumpir mekan pa pustiti još desetak minuta na 200 stupnjeva da se korica zapeče.
Za kremu od maslina sve sastojke pomiješati štabnim mikserom u finu kremu pa poslužiti uz terinu i pečeni bakalar. Ja obično pretjeram s količinom pa je tako bilo i ovog puta no otkrili smo da je krema odliča drugi dan kao namaz na svježe pečenom tostu.