Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 27. veljače 2012.

KRIZA


Mislim da mojom malenkošću dominira onaj minijaturni komadić mozga koji se boji da ću jednog dana završiti stara i mršava ko sasušena šljiva. Ozbiljno.
Ne mislim da je mršavost loša, no nekako mi se čini da je ipak pod stare dane bolje imati nešto malo više mesa na kostima.
To me muči još od onih davnih dana ( čitajte godina ) kad mi je susjedica, dok sam pri dolasku s posla izlazila iz auta, preko plota viknula 'susjeda, opet ti ruži prstenje po rukama!' a ja sam u glavi vidjela sliku sasušene starice, samo kost-koža-dlaka, na kojoj sve visi, i koja okolo hoda bez kompasa i kriterija, sretna u svojoj pretjeranosti.

Od tada se, očito, svojski borim da se vizija ni u kom slučaju ne materijalizira.
Zašto bih se inače toliko trudila uništiti svo to vrijeme i sav trud koji sam uložila u proteklih mjesec dana da skinem tih nesretnih par kilograma?
Danas je točno mjesec dana od početka Dukanizacije. Da sam bila uredna, prema autoru proslavljene dijete, sada bih već bila na željenoj težini i u fazi konsolidacije - učvršćivanja novonastale kilaže. No ja sam malo švrljala pa sam, u okviru dozvoljenih granica, jela suviše povrća(!), malo previše ugljikohidrata i definitivno premalo vježbala.

Istopila su se puna tri kilograma ( mnogo, obzirom da mislim da je zdravo gubiti pola kilograma tjedno ) no koliko sam vremena i truda uložila u spremanje te, samo moje hrane, trebala sam izgubiti barem šest!
Dukan definitivno nije za one koji nemaju vremena. Prije svega zbog toga što svakog trenutka trebate znati što možete jesti, što ćete slijedeće jesti i što vam sve treba da pripremite ono što ćete sutra ujutro jesti. I tako svakog dana.
Vraški puno posla. No ništa nije teško i čovjeka veseli kad zna da iza toga stoje nekakvi rezultati pa se tako ni ja ne žalim na uloženo vrijeme. Ali, dovraga, predugo traje! dosta mi je toga!! Već si doista želim jednostavno odrezati šnitu kruha, namazati putrom i džemom i sita i sretna popiti kavicu i krenuti na posao. Dosta mi je spiskova, planiranja i nabavke svakog dana. Fali mi voće ( užasno mi fali voće ), croasane, kolači i kriška svježeg baquetta u subotnje jutro, premazana s malo posoljenog domaćeg putreka. Njama.

Sanjam. Preda mnom je Uskrs ( vrijeme napasti ) i do tada još najmanje mjesec dana reducirane ishrane. Iza mene su Valentinovo i fašnik, dani kad sam do grla zaglibila. Doduše, na Valentinovo samo sa dvije praline ali sam zato na fašnik tri dana za redom izgubila kompas, prvi dan sa zdjelom fritula, drugi dan s tri krafne i treći dan opet s tri krafne. Možete pojesti tri krafne jednu za drugom?
Ja mogu. Šmrc. Kaj mogu kad nemam kočnice.
Zato imam još mjesec dana dodatno. No ništa, odluka je pala...u jednoj ruci zastava, u drugoj truba, u kompu pun folder novih recepata....trataratataaaa.....idemo dalje! Još mjesec dana Dukana.
Uvjerena sam da će se na kraju ipak isplatiti ;)

četvrtak, 23. veljače 2012.

UKALUPLJENO

Za sve je kriva La Tartine Gourmande i njeni Pretty pink lady apple tartlets.
Nakon što su mi te male tortice od jabuka iz njenog VIDEA potpuno obuzele mozak, stvar je krenula dalje pa su na red došle pite, pa mali tarti, i tako sve redom do te mjere da su mi kalupi trenutno žestoka opsesija.

Istinska vrijednost bilo kojeg kalupa leži isključivo u kreativnosti onog koji ih sprema.
Tarti, tartletsi, pite i pudinzi...Dovoljno je bazno tijesto napuniti raznoraznim sadržajem, ušminkati s malo začina i već je pred nama zanimljiva hrana.

Da ne nestane ideja evo malo inspirativnih fotografija :)



-jednim kalupom četiri vrste





-novogodišnje pitice :)


-meringue po vrhu voćnog tartletsa
mmmmm....njama




-tijesto, krema i gore malo voća




-mini mini mini ( joj ove kalupiće obavezno moram kupiti )




-pecan orasi na vrhu mini tartletsa




-marelica, šljiva, breskve iz kompota? ili jabuke s cimetom a preko njih žele preljev s malo đumbira?


-grožđice, sir i marelica ili orasi, gorgonzola i dimljeni losos?


-je li ovo iznutra čajna salama kojom je obloženo tijesto?...i možda malo svježeg kravljeg sira sa začinskim travama?


-ovo bi moglo biti mljeveno meso! a mogle bi biti i ribice pomiješane s jednim filetom slanih srdela, sve zajedno na podlozi od, recimo ribanog sira
(a možda se jednostavno radi o sjeckanim orasima?)



-ako su na dnu gnječene sardine ili tuna miješana s majonezom, gore pelati, što se onda nalazi na vrhu? Naravno - maslina
:)



-carstvo slanih pita!
što se to zeleni otraga? špinat ili blitva?


lisnato tijesto, ribice, slane sardele, sir i začinske trave
a može orasi i vanili krema


Mini tarti od ribizla, uz čaj
zgodno jel?
( recept je OVDJE )
a meni opet pada na pamet slani nadjev
( ma moram već jednom nabaviti te kalupe )

- nastavlja se -

FOTO INSPIRACIJA

Kad smo već kod inspiracije - koliko vam se puta dogodilo da bacite pogled na fotku neke neodoljive hrane a ona vas toliko inspirira da se odjednom aktiviraju svi okusni i mirisni pupoljci, osjetite miris hrane koje zapravo i nema, a slina vam navre na usta?
Meni se gotovo pa neprestano dešava. Iako mi često nisu jasni baš svi sastojci onog što vidim na slici, dovoljno je samo to malo zrnce inspiracije, taj pogledić, i već znam od čega bi mogla biti i kako bi mogla izgledati moja buduća kulinarska kreacija.

Od kad su me jela iz kalupa sasvim obuzela svud oko sebe vidim samo inspirativne fotografije pa nisam mogla odoljeti porivu da ih objedinim na jednome mjestu. Oni IZ KALUPA dobit će svoj poseban post a ovdje dolje je početag nečeg što vjerojatno nikad neće imati kraj
Pa onda evo:

-galettesi na bezbroj načina


-ovo bi mogla biti osinja gnijezda smještena u kalupe za muffine, ali isto bi tako mogla biti varijacije orehnjače, makovnjače ili punjenje od rogača
( iako je ovdje peršin pa je vjerojatnije da su unutra sir, špekec i zgodna količina raznih začina )



-običan topli sendvič sa šunkom i sirom ( ne znam zašto mi ovaj izgleda tako primamljivo )





-focaccia - malo krušnog tijesta i sve što se nađe u frižideru



-pauzu za posao ponijeti u ovakvoj ambalaži, zašto ne?




-dvojaka svrha košarica od papira muffin se lakše vadiiz kalupa i vizuelna atrakcija



-jel ovo gore šlag, jogurt ili svježa ricotta? A dolje bi mogao biti drobljeni bademov kolačić ili možda razlomljeni prutići čipsa od čokolade s naranđom? po vrhu cimet i čokolada
možda se može između staviti i koja žlica džema


hhmmmmmm.... pečeni losos u vrhnju?
možda i ne
ali mogao bi biti ukusna večera



-ne znam zašto moj tiramisu uvijek mora imati pola metra





- nastavlja se -

nedjelja, 19. veljače 2012.

INSPIRACIJA



Što je to tako čarobno u knjigama?
Da li ta nevjerojatna kreativnost kojom su izrađene, ljepota kojom su fotografirane ili mogućnost da i mi, u svojoj pećnici, iskušamo dio te čarolije?
Vjerojatno sve troje...


Najviše volim kad dan završi dobrim društvom ili dobrom knjigom. Danas je završio dobrom situacijom - dolaskom poštara. Nakon dugo vremena napokon mi je stigla željno očekivana knjiga poznate blogerice La Tartine Gourmande. Predbilježila sam se na nju još prošle godine u pretprodaji preko Amazona, i evo je, stigla. Teško je opisati koliko me razveselila.


A samo koji tjedan ranije poštar je donio, po meni ultimativnu kuharicu famozne Marte Steward 'Pies & Tarts'. Ljudi moji kakva knjiga! Listala sam je i listala, nikako da je se nagledam. Samo da već jednom završi ova Dukan-faza pa se bacam na pečenje tarta i tartletsa.

Listajući La Tartine Gourmande ( pogledajte video ) osjećam šarm čarobnog provincijskog jutra i mirisa koji se širi iz pećnice. Što dalje listam sve mi jače zvoni u glavi: jaaooo kako ova žena uživa!! Iz svake stranice izvire životna radost, osjeća se sreća. Gotovo pa me obišao dašak ljubomore što mojih osam radnih sati ne sadrži u sebi ni mrvicu mogućnosti takve kreative.

Vjerojatno se zbog toga hranim(o) knjigama. Gledajući svoju policu, na kojoj od gore do dolje na jednoj strani zauzimaju samo kuharice, zarekla sam se da nikad više neću kupiti ni jednu jedinu knjigu s kulinarskim receptima. Pa sve što trebam, i više od toga, ima na webu. Što će mi knjiga?
No kako rekla tako porekla. U posljednjih par mjeseci kupila sam ih šest, a da mi vidite listu želja s Amazona, rekli bi da pretjerujem. Kao i obično. Što mogu, jednostavno se nisam u stanju suzdržati. Knjiga u ruci i knjiga na webu je 100 i 1.

I evo nas opet na početku s pitanjem - što je to u tim knjigama da ih moram(o) imati?
Znam što je! Držeći knjigu u ruci odjednom kao da posjedujemo komadić te ljepote. Listajući stranicu po stranicu probudimo u sebi uspavanog estetu, sjetimo se da i mi negdje duboko u ladici imamo onakav krasan bakin beštek ( zašto ga dovraga čuvamo? ), pitamo se zašto se ne sjetimo kupiti buket cvijeća na povratku s posla...

Knjige nas podsjete da je ljepota života u malim stvarima.
U osjećaju sreće kad mazimo svog psa, ili jednoj jedinoj prelijepoj porculanskoj šalici s buvljaka.

I tako ja i dalje kupujem knjige. Nije to ni tako strašno da me zapravo u cijeloj priči ne muči jedna druga stvar - prvobitna ideja ovog bloga.
'Objediniti recepte koje godinama spremam' pretvorilo se u 'prikupiti recepte koje sam s godinama propustila' uz obavezno 'probati ono što piše unutra', sve njih, bez iznimke, i to naravno odmah. Nemoguća misija. No ja sam zagrizla i ne puštam.
Moram reći da teška srca odustajem od prvobitne ideje ali ova nova je suviše zanimljiva a život suviše kratak da bih usporila. Treba požuriti. Malo me savjest piči u rebra no proći će.
A dotle kupujem knjige, modle, kalupe...


i cvijeće na povratku s posla :)

subota, 18. veljače 2012.

D- MADELEINE ( Dukan Madeleine )




Izvorno, Madeleine dolazi iz mjesta Commercy, malog mjesta sjeveroistočne pokrajine Lorraine u Francuskoj.

Priča kaže da je 1755. godine, Vojvoda od Lorraine Stanislas Leczinski, u svoje dvore pozvao na večeru Voltairea i Madam de Chatelet. Želeći impresionirati goste, naložio je glavnoj kuharici Madeleine da načini desert koji još do tada nije viđen. Na kraju večere, servirani su im ukusni mali kolačići u obliku školjkica, koji su se toliko dopali vojvodi da ih je u čast kuharice nazvao Madeleine.

Moram priznati da su doista posebni. Od kad sam se u proljeće vratila iz Normandije Madeleine je postao jedan od izazova. Oduvijek sam znala za njih, povremeno kušala kojeg, ali nikada se ranije nisam susrela s tako ukusnim i sočnim tijestom kakvi su bili originalni Madeleinsi. Nakon što sam ih probala odluka je pala - ovo svakako moram ispeći u vlastitoj pećnici.

Sve je tu; kalupi, volja, sastojci...no potraga za savršenim Madeleinsima još uvijek traje.
Iskušala sam nekoliko recepata, ni jedan nije bio ni blizu originala ( jedni su čak ispali tragedija ), a u nedostatku onog pravog recepta, u fazi Dukana odlučila sam malo nacifrati jelovnik pa od dozvoljenih sastojaka izraditi tijesto i spremiti si Madeleinse:



SASTOJCI:
2 jaja
6 vrhom punih žlica zobenog brašna
vrhom puna žličica stevije u prahu ( 4 g )
200 ml jogurta
1 jušna žlica arome vanilije
1 jušna žlica arome naranče
1 prašak za pecivo
ribana korica neprskanog limuna
mrvica soli


lim za pečenje Madeleinsa
( od istog se tijesta mogu ispeći male palačinkice )


UPUTE ZA PRIPREMU:

Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Maslacem premazati i pobrašniti kalupe za Madeleine. Umutiti jaja, arome, steviju i zrnce soli, dok se zapjene i masa postane lagana i pjenušava, dodati jogurt pa rukom umiješati brašno i limunovu koricu. Napuniti kalupe pa peći cca 7-10 minuta da poprime lagano zlatnu boju.
Prije poslužovanja posipati cimetom ili đumbirom


PAŽNJA: OVO NISU PRAVI MADELEINSI!
Ovo su Dukan kolačići pečeni u kalupu za Madeleinse. Zbog stevije im je okus kao i svo dozvoljeno Dukan slatko tijesto ( gostima se možda neće dopasti :) jedino što malo bolje izgledaju na tanjuru uz popodnevnu kavicu.

Recept za prave Madeleinse još se uvijek traži

petak, 17. veljače 2012.

DUKAN - FAZA IZMJENE

Vratimo se opet malo na Dukana. Zbog jednog glupog gafa ostala sam bez čitavog posta pa mi je trebalo nešto više vremena da napišem sve iz početka, no evo ga, tu je.
Tko je prebrodio FAZU NAPADA ( glavobolje, kiseline u želucu i ostale tegobe ) taj zna šta ga čeka u fazi izmjene. Period u kojem se izmjenjuju mesni dani s danima mesa i povrća. U toj se fazi ostaje sve do postizanja željene težine pa je dobro naoružati se receptima kako sve skupa ne bi dosadilo.
Meni se danas navršio treći tjedan. S njim su otišla dva i pol kolograma, a još četiri dana, i prema tablici, trebala bi vaga pokazati željeni broj. Hmm...sve mi se nekako čini da ću se za to ipak morati još malo pomučiti.
Ali zato sam se - zbog vidljivog napretka - jučer nagradila s dvije čokoladne praline:) I znate što? Prvu sam jedva progutala(!?) došlo mi je da ju ispljunem. Opa, rekoh, pa nećemo se valjda glupirati!! za kaznu sam odmah u usta utrpala i drugu :))

A napredak bi možda bio točno po špranci da se držim reda. No što ti je dvije žlice pahuljica. Njih redovno premašim barem duplo jer obavezno tu količinu iskoristim za doručak, a onda još za pauzu ponesem popečak od tune ili za večeru spremim palačinku s pečenim jajima. Osim toga uopće nemam samo mesnih dana, a dodatno - Dukan se bazira na redukciji masnoće, a tu sam pak sasvim zakazala. Nema šanse da jedem na suho. Ni u buduće nemam namjeru asketski živjeti pa mislim da je kap maslinjaka na teflonu za pečenje ili salati, više od koristi nego na štetu. Kad već mučim organizam, ne moram ga baš izmučiti do krajnjih granica.

Uz to moram reći da nikad u životu nisam jela toliko svježeg sira i jogurta, da mi je netko rekao da toliko mogu pojesti, ne bih mu vjerovala.
Kako je jedina razlika između prve i druge faze u dodatku povrća i dodatnih pola žlice zobenih pahuljica ( uh al mi je to neka količina ) treba uložiti vrijeme i maštu u pripremu recepata. Koriste se svi oni iz FAZE NAPADA i još ponešto novih

a tipičan Dukan dan izgleda ovako:

Odmah nakon buđenja velika šalica tople vode s limunom
DORUČAK: zobene pahuljice ili palačinka s jajetom ili muffin s namazom od sira ili lososa ( recepti dolje )
RUČAK: meso i miješana salata
MEĐUOBROK: tvrdo kuhano jaje ili jogurt
VEČERA: juha od povrća, meso i povrće kuhano na pari


Moje jutarnje zobene pahuljice sastoje se od toplog sojinog mlijeka s velikom žlicom svježeg kravljeg sira, žlicom sjeckanih badema i žličicom mljevenih sjemenki konoplje, suncokreta, lana i sezama i malo cimeta. I drže me do podneva tako da nemam potrebe za međuobrokom što je super jer sasvim mi je dosta izmišljanja ( i pripremanja ) pauze za posao.

Upravo zbog tog obroka za posao, ujutro ustanem pola sata ranije pa u woku pripremim komadiće puretine marinirane preko noći u soja sosu ili dva jaja sa šunkom i začinskim travama ili jednostavno u obližnjem supermarketu kupim pola pečenog pileta. Onog malog kržljavog - kost, koža i nešto malo prsa.
A za večeru tamanim jetreca. Teleća, svinjska, pileća, davim sam se u njima dan za danom, ko trudnica, nikako da ih se zasitim :)
Znam znam...ali što mogu, odlučila sam da ću riskirati ta dva mjeseca pa moram to nekako izdržati.

Kad malo bolje razmislim, ovo je vrijeme novih otkrića. Od pet istih sastojaka svaki dan skuham neka nova jela. Mijenjam samo začine. Nisam ni znala da mogu biti toliko kreativna :)

Evo još par dodatnih ideja, više na www.mydukandiet.com


PUNJENI ŠAMPINJONI:
šampinjoni
2 žlice zobenih mekinja
češnjak
začinske trave
sol, papar
Stapke šampinjona nasjeckati, pomiješati sa zobenim posijama, češnjakom, soli i paprom, dodati sjeckani peršin pa utrpati u pečnicu



PIRE OD CVJETAČE

jedna mala cvjetača
3 žlice posnog sira
1 žlica arome maslaca
1-2 češnja češnjaka
sol, papar
Skuhati cvjetaču zajedno sa češnjakom pa ocijediti i staviti u blender zajedno sa svježim kravljim sirom i začinima. Miksati da se dobije kremasti pire.


PAŠTETA OD LOSOSA

100 g dimljenog lososa
2 žlice svježeg posnog sira
2 žlice hladne vode
malo kopra
sol, papar

Sve sastojke umutiti u multipraktiku ili štabnim mikserom pa poslužiti uz muffin sa začinskim biljem.


POPEČCI OD TUNE
1 jaje
1,5 žlica zobenih mekinja
1 konzerva tune u vodi
začinske trave
sol, papar

Pomiješati sve sastojke pa formirati popečak i ispeći ga na teflonskoj tavi.
Dovoljno za tri popečka.



PALAČINKA

1 jaje
2 žlice jogurta
2 žlice zobenih mekinja
1 žlica pšeničnih mekinja
malo praška za pecivo



Palačinku servirati s pečenim jajetom i prženim komadima šunke ili jednostavno premazanu svježim kravljim sirom u slatkoj ili slanoj varijanti. Mogu se prvo ispržiti komadići šunke pa preliti smjesom za palačinku.


ZAGREBAČKI ODREZAK

pileća prsa
svježi kravlji sir
šnita šunke
2 žlice zobenih pahuljica mljevenih u brašno
Napraviti džepić u mesu pa ga ispuniti svježim sirom i šunkom. Uvaljati u brašno i strpati u pećnicu. Ja sam se 'šparala' pa sam izostavila brašno.





QUICHE

2 jaja
svježi kravlji sir
1 pakung mozzarele
oregano
varijanta: povrće po želji

Ulupati jaja vilicom pa umiješati sir i oregano. Dodati na komadiće sjeckanu mozzarelu, sol, papar, malo čili papričice i sipati u kalup u kojem će se peći. Unutra se može umiješati kuhana cvjetača ili brokula pa peći na 180 da dobije laganu boju


MINI RAŽNJIĆI

pileće bijelo meso omotati šunkom ili slaninom, napikati na štapiće i ispeći na grill tavi. Isto se može napraviti s pilećim jetrecama.
Savršen obrok za ponijeti na posao







SVJEŽI POSNI SIR:


FALI VAM SLATKO?

Meni očajnički fali!
Osim u slanim varijantama, sir je dragocjen za sva slatka jela. Pogotovo kad vam fali slatko a treba nešto staviti u usta. Ja sam nastojala da mi ga nikad ne nestane jer se u šalicu sira u svakom trenutku može umiješati malo cimeta, đumbira i stevije ili par kapi arome ili korica limuna ili naranče...u svakom slučaju on je ono što u kritičnim trenucima može biti slamka spasa.

TIRAMISU
2 žlice zobenih pahuljica ili mekinja
zaslađivač
aroma naranđe
malo kuhane crne kave ( može instant )

Zobene pahuljice ili posije preliti s toliko kave koliko je potrebno da se masa zgusne. Dodati zaslađivač i aromu pa pustiti da se ohladi. U čašu redati sir, aromatizirane pahiljice pa opet sir.
Staviti u hladnjak da se ohladi.


BAZNI MUFFIN

Muffini su jednostavni i višestruko primjenjivi
Ovisno o potrebi mijenjaju se samo dodaci pa tako za slatke treba ubaciti malo stevije, vanili arome, đumbira, cimeta, limunove korice ili ribane mrkve, a za slane samo zrnce soli i sjeckane trave. Može čili papričica, sjemenke sezama, lana, bundeve...
Moji su često slatki jer jedino takva težina tijesta i količina zaslađivača mogu zadovoljiti potrebu izgladjelog organizma za slatkim.
( Pitam se šta će biti kad se domognem čokoladne torte )

1 jaje
2 bjelanjka
2 žlice zobenih pahuljica ( mljevenih u brašno ) ili 2 žlice mekinja
2 žlice jogurta
prašak za pecivo


SIR SIR I OPET SIR...

svježi sir
slatko sojino mlijeko
žličica arome od čokolade
paketić stevije u prahu i prstohvat mljevenih lješnjaka







KAVICA

Instant energija u varijanti s cimetom, stevijom i velikom žlicom arome ruma.
Kava i rum - savršena kombinacija :)




Ako zakaže probava tu su suhe šljive namočene u vodi preko noći, ujutro pojesti zajedno s vodom u kojoj su se močile. Može ih se umiješati u jogurt ili jutarnju šalicu zobenih pahuljica.


JOGURT OD ĐUMBIRA

domaći jogurt
svježe ribani đumbir
paketić stevije u prahu
cimet za dekoraciju







ZDRAVI KEKSIĆI
1 dl mlijeka
3 žlice zobenih pahuljica
1 žlica kukuruznog brašna
zobene mekinje ( posije )
krupno sjeckani bademi, lješnjaci ili orasi
žličica začina za medenjake ili muffine
1/2 praška za pecivo
prstohvat soli

U zdjelu staviti mlijeko, dodati zobene pahuljice, bademe, začine, prašak za pecivo, sol, žlicu kukuruznog brašna i toliko mekinja koliko je potrebno da se dobije gušća smjesa.
Vaditi žličicom na papir za pečenje i peći cca 15 minuta da lagano dobe boju.

****

eto, sasvim dovoljno da se preživi dva-tri tjedna a zatim na fazu konsolidacije :)