Hranom, naravno!! I to ne bilo kakvom hranom, već onom mojom, najdražom...onom koju godinama kuham i neprestano nadopunjujem. Iako sam u međuvremenu drastično promijenila prehranu ( na bolje, naravno :) ovo je i dalje ostala uvijek dostupna bilježnica koju nikad ne zagubim i stalno je pri ruci. Stoga ovo nije još jedan blog o hrani već moja osobna škrinjica s blagom, a cilj je imati sve svoje dragocjenosti na jednome mjestu.


ponedjeljak, 31. listopada 2011.

GRATIN DAUPHINOIS


Ne znam zašto tako jednostavna jela imaju tako komplicirane nazive. Na ovaj sam naletjela dok sam tražila recept za kolač i zaključila da je sigurno odličan pa ću ga spremiti sutra za ručak. Kako sam recept uzela sa bloga 'Da mi je nešto slatko', tamo možete pročitati kako se izgovara a do tada možete uživati u slici i sanjati božanstven okus krumpira i vrhnja ( da, da, i ja mislim da je taj blog trebao ostati u okvirima nečeg slatkog ali kaj ćeš...hrana je hrana, još bolje kad je dobra hrana a tamo se doista nađe njamastičnih stvari
:)

Dakle Gratin daup..h..i nešto..

Za vatrostalnu zdjelu promjera cca 25cm:
80 dkg do 1 kg krumpira
1 češanj češnjaka
10 dkg maslaca
2 dcl vrhnja za kuhanje
sol
papar
muškatni oraščić
10 dkg naribanog sira (Gouda ili Podravec npr.) – u originalu ide Gruyère pa ako možete doći do njega, tim bolje!

-Oprati i oguliti krumpir i izrezati ga na što tanje ploške (kao za čips) – najbolje nožićem za guljenje krumpira tzv. mandolinom
-Ugrijati pećnicu na 150°C
-Nakon rezanja krumpir ne više prati već ga samo dobro posušiti papirnatim ubrusom da se ukloni višak vode
-Raspolovljenom polovicom češnjaka dobro natrljati vatrostalnu posudu pa je premazati s malo maslaca
-Preostali maslac rastopiti na laganoj vatri, dodati mu vrhnje za kuhanje, sol, papar, muškatni oraščić i narezani krumpir pa sve zajedno pirjati jedno 5-8 minuta
-Preseliti u posudu premazanu češnjakom i maslacem i po vrhu posipati naribanim sirom
-Peći 1h30min i poslužiti toplo


Njama :)

utorak, 25. listopada 2011.

PRAZNIK BUNDEVA


Kad sam bila sasvim mala često sam s roditeljima odlazila do Graza u shopping, u pravilu gotovo uvijek kroz pitoreskna austrijska sela. Jesen mi je tada bilo uzbudljivo doba godine jer su ta sela, za razliku od naših, izgledala fantastično onako živopisno ukrašena jesenskim plodovima i bundevama. I ne samo jedno nego sva sela i sva dvorišta u selu. Zbog toga je vožnja kroz njih bila jedno prekrasno iskustvo koje sam godinama poslije toga uvijek iznova priželjkivala. Znali smo stati na nekom trgiću da napravimo nekoliko fotografija, toliko nas je oduševio prizor, iako fotografija nikad ne može dočarati osjećaj koji vas obuzme u tako čarobnom okruženju. Mnogo kasnije počeo se taj običaj polako širiti pa se po Sloveniji već može vidjeti dosta takvih prizora a ponegdje već i kod nas. To me veseli.

Listopad je vrijeme kad nikako nesmijemo propustiti uključiti ovu krasnu namirnicu u svoje dnevne jelovnike i iskoristiti njihovu punu prehrambenu vrijednost.

Od svih bundeva najviše volim pečenu 'turkinju', toliko slatku da se na njoj skupljaju kapljice šećerne rose nakon vađenja iz pećnice. Jučer sam ispekla četvrtinu turkinje za desert, napravila krem juhu od pola hokkaido bundeve a od preostale polovice odlučila napraviti varivo. Zapravo je ispala gusta juha jer nisam željela dodavati zapršku a kako sam malo pretjerala s jalapeno papričicom rigali smo vatru nakon umakanja žlice u tanjur.
Taman po mom ukusu
:)

Uskoro će ovdje biti još nekoliko zanimljivih recepata, no prije nego zaboravim od čega sam sve zmutila juhicu evo recepta:

GUSTA JUHA OD BUNDEVE



-1 luk ( sjeckani )
-pola šalice cherry rajčica ( izrezanih na četvrtine )
-2 krumpira ( na veće kocke )
-pola hokaido bundeve ( na kockice )
-pola šalice svježih vrganja
-režanj češnjaka
-pola šalice kuhane ječmene kaše
-peršin, lovorov list, povrtna kocke, komadić jalapeno papričice, komadić kombu alge

Na malo maslinova ulja popržiti luk, dodati povrće, zaliti vodom, dodati kocku za juhu, naribati režanj češnjaka, dodati ostale začine i pustiti da kuha oko pola sata. Pred kraj dodati ječmenu kašu pa skuhati do kraja
Pripazite s ljutom papričicom ;)



CREME BRULEE OD BUNDEVE



Danas sam tražila neki zgodan poklon i usput u Lesnini primjetila popust na zgodne keramičke posude za pečenje pita, lazanja, mini quicha i souflea. Zaključila sam da se moram vratiti po njih i usput razmišljala kako mi fali upravo ovakav recept kakav je taj dan izašao u Gloriji INN.
Eto što je sreća :)
Sad znam po koje ću se kalupe vratiti a recept za Créme brulee ovih će dana na testiranje.

Sastojci za 6 porcija:

3 dl slatkog vrhnja
1 dl mlijeka
12 dag meda
12 dag pirea od muškatne tikve
6 žumanjaka
1/4 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
malo soli

PRIPREMA PIREA OD TIKVE: Muškatnu tikvu prerezati na pola i peći s korom okrenutom prema gore na 180 stupnjeva dok ne omekša. Izvaditi, ohladiti, oguliti koru i očistiti od koštica ( ja bih ovo naspravila prije pečenja op.a. ) Meso tikve izmiksati u pire.
Pomiješati 12 dag pirea od tikve ( ostatak se može zamrznuti ) s medom, mlijekom i slatkim vrhnjem. Zagrijati do vrenja. U posebnoj posudi žumanjke pomiješati s cimetom, đumbirom i soli. To lagano umiješati u zagrijanu smjesu od tikve. Rasporediti u keramičke kalupe za créme brulee. Kuhati na pari( ili u vodenoj kupelji )na 170 stupnjeva oko 35 minuta ili dok nož umetnut uz kraj posudice izađe čist. Ohladiti, posuti smeđim šećerom i karamelizirati kuhinjskim brenerom ili zapeći u pečnici na 200 stupnjeva s upaljenim gornjim grijačem.
Posudice moraju biti neposredno ispod grijača.

Zvuči primamljivo :)

ponedjeljak, 24. listopada 2011.

GALETTES OD GREJPA s kardamomom i medom



Mmmmmm....kako to dobro zvuči....
Nakon što su me oduševile galette od jabuka, potražila sam još ideja, ova je bila jedna od zanimljivijih.
Tijesto je isto kao i za galette od jabuka jedino se punjenje mijenja ( i naravno količina tijesta :)

To znači da za nekih 30 komada treba:

1/2 kg brašna
250 g maslaca ili margarina
1,5 dl hladne vode
10 dkg šećera
strugana limunova korica
malo soli


Za punjenje od grejpa:

2-3 srednja grejpa, očišćena od kožica i membrana i nasjeckana na manje komadiće
2 vanili šećera
2 čajne žlice kardamoma u prahu
oko 2 vrhom pune žlice tekućeg meda
malo maslaca

Zamijesiti tijesto pa pustiti da odleži na hladnom.
Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva,
Za to vrijeme pripremiti filu: komadiće grejpa staviti u zdjelu i preliti tekućim medom, dodati kardamom i dobro promiješati
Razvaljati tijesto, izrezivati krugove veličine tanjurića za kavu ( cca 10-11 cm ), puniti ih nadjevom, oblikovati galettes i stavljati na lim za pečenje.
Svaki galettes posipati vanili šećerom i gore staviti grudicu maslaca pa peći oko 20 minuta da dobije lijepu zlatnu boju.

Znate ono: ako hoda kao patka, glasa se kao patka i izgleda kao patka onda je sigurno patka.
E pa ovo izgleda kao pizza ali ne miriše kao pizza i definitivno nema okus kao pizza.
Ako volite CAMPARI onda je to pravi kolačić za vas. Ja obožavam Campari i sve oko njega pa mi je galettes fantastičan. Moj sin je rekao da je nejestiv, moja kći mi je nakon jednog zalogaja vratila kolačić i rekla - to samo ti možeš jesti.
Dakle OPREZ!!!

GALETTES OD GREJPA JE SAMO ZA LJUBITELJE OPOROG OKUSA


Ja sam za prvi put odlučila uzeti crveni grejp pa je doista na tanjuru izgledao kao pizza, no to nije razlog da ne isprobate galettese s drugim sastojcima:


******


Galette su veoma praktične, moguće ih je puniti slanim i slatkim nadjevom:


šljive i borovnice


breskve ( npr. uz dodatak svježe ribanog đumbira i sjeckane mente )





a šta kažete na mješavinu svježih smokava, oraha i malo plemenite plijesni, npr. gorgonzole?

Meni zvuči fantastično, jedva čekam ljeto da probam :)

PRIMJER JELOVNIKA oko 1300 kcal


Primjer obroka baziranog na omjeru 500:300:300 prilagođena mom bioritmu i u jednom dijelu prehrani po krvnoj grupi AB. Osnovna je smjernica da ako dobro doručkujem onda čitav dan bolje funkcioniram pa uz dva međuobroka od po cca 100 kcal, ovo se čini izvediv i veoma primjenjiv plan prehrane. Kalorijska vrijednost, s malim prekršajima, do nekih 1400 kalorija nije suviše redukcijska ( što nije ni nužno ) a opet me drži u okvirima smanjenog unosa dnevnih potreba i dugotrajnijom primjenom rezultati bi trebali biti vidljivi. Uz ODLUKE, kojih bi se trebala pridržavati i pravilno kombiniranje namirnica, ostalo bi prostora za povremene grijehe u obliku Camambera ili komadića torte.
( Poznavajući sebe, ako ne ostane prostora ja ću si ga sigurno napraviti...hehehe... )

Količine namirnica i izračun kalorijskih vrijednosti baziran je prema tabelama na portalu Zdrava krava što znači da je svo meso veličine špila karata a sve ostalo, uključujući pileća jetreca, na šalice :)


ZAJUTRAK 7-7,30 ( oko 150 kcal )

-smoothie ( 1 banana + 1 dl zaslađenog sojinog mlijeka + špinat/kelj/peršin... ) -150 kcal ili 1 banana + 1/2 žlićice meda + malo cimeta + 250 ml obranog jogurta )( ili ananas+ banana + jogurt )
-perec - 150 kcal
-Wasa toast od punog zrna + kuhana šunka ili svježi kravlji sir
-2 šnitice Grill dimljenog tofua - 150 kcal



PAUZA ( na poslu, oko 10-10,30 ) ( do 500 kcal )

-2 šnite tostiranog raženog kruha s putrekom i medom ( 415 kcal )
-2 pečena jaja na maslinjaku sa začinskim travama + 1 šnita raženog kruha ( 335 kcal )
-zdjelica kaše ( 200 ml ) u raznim varijantama ( prema prehrani iz knjige 'Zašto kinezi ne broje kalorije' ) riža/ječam/quinoa ili mješavina svih njih kuhanih u sojimom mlijeku i začinjen cimetom, kardamomom i ostalim začinima i malo orašastim plodovima ( ječmena kaša=216 kcal, amarant 200 ml=333 kcal... )
-šalica zobenih pahuljica ( cca 250 ml + 4 dl sojina mlijeka + 2 jušne žlice grožđica ) ( 386 kcal )
-par hrenovki ( Frankfurtera ) + ketchup + 2 šnite raženog kruha ( 500 kcal )
-2 šnite raženog kruha + 4 žlice ajvara ( 230 kcal )


MEĐUOBROK: 15,00 - ( 100 kcal ) - instant krem juha iz vrećice


RUČAK ( oko 16,30 )

-francuska juha od luka ( 288 kcal )
-wok ( puretina marinirana u soja sosu + 1 šalica bijelog zelja + 1 šalica sjeckanih tikvica + 1 šalice brokule + 1 crveni luk ) - cca 250 kcal
-losos, tuna, som ili škarpina ( 180 kcal ) na grilu + povrće
-pileća jetreca 2 šalice ( cca 500 ml ) - 217 kcal
-1 porcija chilli con carne ( 222 grama ) = 269 kcal


VEČERA: oko 19,00

-bujon juha s ukuhanim jajetom ( 145 )
-poširano jaje na integralnom toastu ( 133 kcal )
-prežgana juha ( 148 kcal )
-miso juha ( miso + prženi tofu + prženi mochi )
-Hamm&eggs = 4 šnite dimljene kuhane šunke + 1 jaje + 1 žličica maslinjaka ( 250 kcal )

PRIMJER MEĐUOBROKA:

-mango ( 100 kcal )
-čaša crnog vina ( 120 kcal )
-emmentaler 5 kriška ( 280 kca )
-camamber 100g ( 280 kcal )
-brie 130 g ( 428 !!! )
-bijelo grožđe ( 70 bobica 250 kcal )
-svježi sir ( 100 g – 72 kcal )
-10 badema ( 56 kcal )
-10 lješnjaka ( 120 kcal )
-10 oraha ( 211 kcal )
-pire od cvjetače ( cvjetača + luk + češnjak )
-punjena jaja ( žumanjak + dijon senf + malo maslinovog ulja + vlasac )


SLATKO ( ideje ):

-pečena bundeva 'turkinja' - ( 500 g = 150 kcal )
-svježi kravlji sir + žličica meda + 2-3 oraha
-voćna salata ( svježi ananas + kiwi + jabuka+ narandža... )
-puding skuhan na obranom mlijeku i zaslađen stevijom
-pečena jabuka ( + žličica meda i 2-3 sjeckana oraha )
-Riccota i 2-3 sjeckane svježe smokve
-Puding od jogurta ( 1 dl mlijeka skuhanog sa agar algom, zaslađeno stevijom i umiješano u obrani jogurt )

...nastavlja se

nedjelja, 23. listopada 2011.

STUDENI - pripreme za prosinac


Varate se ako mislite da je ovo još jedan članak o predblagdanskim receptima, dekoracijama i poklonima. Ovo je priprema za blagdanska prejedanja koja se jednostavno ni na koji način ne mogu izbjeći pa treba oko struka napraviti malo mjesta za nove naslage.
Kvragu...taman sam odustala od nekih rigoroznih dijeta, bolesna od razmišljanja o kalorijama, a već je pred nama najopakije doba godine. Vrag šalu zel, treba se primiti posla.
Zanimljivo je kako uvijek krenem u planiranja dijete nakon doručka, ručka ili večere, dok sitna, pardon sita, sjedim na kauču osjećajući se sposobna izdržati i najteže kulinarske napasti. Ali dođe ekipa, sjednemo za pun stol i tad izgubim kompas, kočnice i sve kriterije oko količine hrane na tanjuru. To je najgora zamka u koju upadamo - jedenje bez razmišljanja. Dobro društvo, razvije se razgovor, čašica vina, dva-tri vica i već se ulovim da si treći put punim tanjur kajmakom, špekom i ostalim njamalicama. Ako se ulovim. Tek možda negdje oko treće čašice vina postajem svjesna da sam možda malo previše pojela ( a bogme i popila ) pa se mogu nasloniti na stolicu i sita i sretna dalje uživati u dobrom društvu i svojih milion pojedenih kalorija.
Isto je s ostalim obrocima, i na poslu i kod kuće ulovim se da si već drugi puta punim tanjur hranom samo zbog toga što još nisam do kraja pročitala članak koji sam upravo čitala u novinama. Druga zamka. I tako zamka na zamku pa pucaju šavovi.


Dakle - akcija! Prvo nekoliko čvrstih odluka:

1) Baciti ključ od auta u WC ( i pustiti vodu! ). Idemo hodati... ( ajme, a moj prekrasan novi bicikl?....šmrc...upljesnivit će se do proljeća )

2) Ukinuti čitanje informativnih časopisa uz obroke ( jedem sama ko pas pa onda još da ne čitam?.. uh koji okrutan život )...no dobro, sve u svrhu ljepote

3) Na društvenim okupljanjima ne uzimati malo od ovog pa probati malo od onog nego odjednom staviti na tanjur onoliko koliko je primjereno pojesti ( čitaj minimalno dovoljno za pristojan obrok ) i NE stavljati repete!!!

4) Ukinuti vikend alkoholiziranja. NE aperitiv, ne dva aperitiva....jedna čašica vina dovoljna je čitavu večer ( uh, to bu teško )

5) Desert znam da nisam u stanju preskočiti pa bolje da ni ne pokušavam donositi tako glupe odluke. Jedino bi se mogla ( probati ) obuzdati da to bude samo jedan komad ( hmm...možda bih mogla )

6) Uvesti tekućinu u svakodnevnu prehranu ( bože moj, po koji put već to pišem i sama sebe uvjeravam? ) voda je fuj, znači Jana s jagodom = 11,5 kcal na 1 dl = 115 kcal na litru + miso juhica + čaj s medom i limunom = oko 350 kcal dnevno samo na tekućinu?.....uh...
( smanjiti med, pojačati vodu )

7) ŽVAKATI HRANU!!!...ne ju samo ubacivati u sebe...

8) Složiti jelovnik od 1200 kalorija i čitav ga se studeni pridržavati ( !!! )...okej...ne šalim se! Za početak bar tjedan dana, pa još tjedan, i tako...

9) Ugljikohidrati samo u jutro

...vjerojatno će biti još nekih ideja ali uglavnom - to je to...
jednostavno ko pekmez, ha?
:)


a sad se bacam na osmišljavanje jelovnika

subota, 22. listopada 2011.

GALETTES OD JABUKA


Jučer, kad sam tražila nešto slatko i naravno, prvo to potražila na webici 'Da mi je nešto slatko', za oko su mi zapeli ovi šarmantni kolačići. Činili su se idealnim za ovo doba godine ali kako sezona jabuka nikad ne prestaje recept je savršen za svako doba godine i sve potrebe.
Originalan recept je OVDJE no ja sam trebala kolačića za nekih desetak ljudi pa sam masu prilagodila. Jest da je na kraju količina bila za čitav nogometni tim ali ispali su super, onako vrući bili su za prste polizati a još su bolji bili drugi dan nakon što su odležali u Tupperware posudi i malo omekšali.
:)

Za cca 60-70 galetta

1 kg brašna
500 g maslaca ( ili 1 margarin od pola kg )
korica limuna
3 dl hladne vode
150 g šećera
malo soli
10 jabuka, oguljenih i izrezanih na male komadiće
sok od limuna, komadići maslaca, šećer i cimet za posipanje
grožđice po želji ( namočene u rum )

1) Zamijesiti glatko tijesto od brašna, maslaca, vode, šećera i malo soli.
2) Pustiti da odleži u hladnjaku, za to vrijeme očistiti i nasjeckati jabuke, pošpricati ih limunovim sokom da ne potamne pa po njima posipati cimet i vanili šećer.
3) Ocijediti grožđice koje su se do tada močile u rumu pa i njih pomiješati s jabukama.
4) Uključiti pećnicu na 200 stupnjeva
5) Tijesto izvaditi pa dio po dio valjati i rezati krugove ( vidi dolje napomenu ) koje zatim puniti jabukama, formirati tortice i stavljati na lim za pečenje prekriven backpapirom.
6) Na svaku staviti komadić maslaca
7) Peći 20 minuta da dobiju laganu boju
8) Izvaditi iz pećnice i još vruće premazati džemom od marelice izmiješanim s malo ruma ili samo posipati šećerom u prahu


SAVJET: Galette se mogu raditi veće, recimo veličine manje pizze, ali ja sam sklonija onim manjim. Za takve manje, neka krugovi tijesta za punjenje budu veličine tanjurića za kavu. Ja sam na početku uzela kalup za krafne ali kad sam počela gore stavljati jabuke utvrdila sam da su suviše mali pa sam uzela zdjelicu za kompot i njome izrezivala krugove. Idealna je veličina cca 10-11 cm. Naime, rubić se u toku pečenja odigne i raširi pa ako tijesto nije dovoljno visoko i stisnuto, jabuke prilikom pečenja ispadaju.


HRABRO: prije stavljanja u pećnicu po svakoj galetti posipati malo nasjeckanog svježeg ružmarina

Probajte, savršeno je :)


a ako, kao ja, krivo procjenite količinu jabuka koja vam je potrebna pa ogulite ( znatan ) višak, iskušajte recept za

PEČENE JABUKE, neće vam biti žao

petak, 21. listopada 2011.

CORNED BEEF HASH


Priznajem, navukla sam se na te haševe :)
Ovaj zahtijeva malo dugotrajniju pripremu, original pogledajte OVDJE

Nakon što me oduševio Spinach and potato breakfast hush nisam mogla odoljeti njegovoj drugoj inačici.

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Sastojci:
2-3 žlice maslaca
1 veliki luk ( nasjeckan )
oko pola kilograma mljevene govedine, prokuhane i ocijeđene ( ja uzmem junetinu )
malo sjeckane slanine
3-4 velika kuhana krumpira, narezana na kockice
sol i biber
sjeckani peršin
Napomena: može se dodati i tanko ribano zelje



Zagrijati maslac pa dodati luk i pržiti na laganoj vatri. Dodati mješavinu mesa i krumpira, pojačati vatru pa umjesto miješanja masu lagano pritiskati metalnom spatulom. Ne ih miješati već pustiti da lagano porumene. Dobro je ako čujete da cvrće. Provjeriti da li se dobro spržilo s jedne strane pa okrenuti da dobije boju i na drugoj strani. Opet lagano pritiskati spatulom. Ako je previše suho može se dodati još maslaca. Pržiti dok sve lagano dobije boju.
Maknuti s vatre i dodati sjeckani peršin, obilno popapriti i soliti po ukusu.


Poslužiti s pečenim ili poširanim jajetom

( za doručak :)

Nekoliko savjeta:
-meso prokuhajte zajedno s kockom za juhu, bit će ukusnije
-krumpir uzmite sirov pa ga nasjeckajte na male kockice i pržite na maslacu, bit će gotov za 10 minuta i neće se raspasti
-ako želite da bude posebno ukusno pred kraj dodajte ghee, nemojte pretjerati s količinom

četvrtak, 20. listopada 2011.

OD OSTATAKA KRUHA



Kruh je najčešća namirnica koja u našem domaćinstvu ostaje neiskorištena na kraju dana. Naime, kruh gotovo da ne jedemo ali ga kupujemo, neka se nađe. Pa ne možeš u kući ostati bez kruha, tko je to vidio...
Moj suprug kupuje 'Zrnek' od varaždinske latice, odličan kruh od punog zrna sa sjemenkama, kojeg čuva u hladnjaku zamotanog u njegovu vlastitu foliju, pa u papirnatu vrećicu i još sve zajedno u najlon vrećicu. Tako ušuškan, može izdržati gotovo pet dana, ako se ne pojede. Ali u pravilu ja kupim francuz, Turist ili neku sortu bijelog kruha pred vikend, za eventualne goste ili kći koja se treba vratiti iz Zagreba. Ne moram ni pričati da se ni to ne pojede i da nam u stvarnosti ostaju velike količine kruha kojeg redovno sušimo i nosimo u obližnje seosko domaćinstvo pa završi kao hrana životinjama ( koje opet mi na kraju pojedemo :) a, zapravo, tako ga je jednostavno potrošiti samo sam ja često bez ideje. Pa da mi više nikad ne ponestane ideja ovdje je ( gotovo ) sve čega sam se mogla sjetiti i još ponešto novog što sam usput pronašla. Ono što nije testirano bit će uskoro al moram reći da od svih dolje navedenih recepata proljetnu filu moja djeca najviše vole

KOLAČ OD KRUHA


ostaci kruha
mlijeko
1-2 jaja
suho voće ( grožđice )
šećer
vanili šećer
jaj
po želji cimet

Kalup premazati maslacem, kruh namočiti u smjesu mlijeka, šećera i jaja, dodati grožđice pa sve zajedno sipati u lim i ispeći da dobije zlatnu boju


POHANI KRUH


šnite starog kruha narezane prst debelo
2-3 jaja
mlijeko
malo soli

Jaja umutiti s mlijekom pa umakati kruh i ispržiti ga s obje strane da bude lijepo hrskav. Može se servirati s džemom, javorovim sirupom ili preljevom za sladoled. Ukusan je i jednostavno posipan šećerom i cimetom.


ZAPEČENI SENDVIČ


ostaci starog kruha
šunka ( ili ostaci pečenja )
neki tvrdi sir ( emmentaler, gauda... )
3-4 jaja
mlijeko

Umutiti jaja i mlijeko pa umakati kriške kruha i slagati ih u manju tepsiju jednog do drugog. Preko njih složiti šunku ili ostatke pečenog nasjeckanog mesa, gre naribati sir pa preko svega opet posložiti šnite kruha umočene u jaja sa mlijekom. Prelijati smjesom od jaja i mlijeka ako je ostalo pa posipati muškatnim oraščićem i sjeckanim peršinom i zapeči u pečnici.


PROLJETNA FILA ( za pile )


ostaci starog kruha
mlijeko
jaje
sjeckani peršin
kuhana mrkvica
kuhani graškić ( ili smrznuta mješavina mrkve i graška )
žlica vegete

Kad se spremam raditi filu obično dan ranije narežem na kockice ostatke kruha pa ih preko noći ostavim u zdjeli da se posuše kako bi bili hrskavi. Količina mlijeka ovisi o količini kruha. U mlijeku razmutiti jedno jaje i žlicu Vegete pa dodati sjeckani peršin i time preliti posušene kockice kruha. Mrkvu i grašak prokuhati i ocijediti. Smjesu kruha lagano rukama umijesiti da se kruh pretvori u kašu pa dodati ocijeđenu mrkvu i graškić. Ako je smjesa previše rijetka dodati malo brašna. Napuniti unutrašnjost pileta pa ispeći.

...jednostavnija verzija su okruglice...

OKRUGLICE OD KRUHA


kruh
mlijeko ( ovisno o količini kruha )
1 jaje
sjeckani peršun
žlica Vegete
malo brašna
( po želji sjeckana i popržena slanina )

Ostatke kruha narezati na kockice pa ostaviti preko noći u zdjeli da se prosuše. Drugi dan lagano ugrijati mlijeko, u njega razbiti jaje, dodati Vegetu i peršun pa sve dobro izmiješati i preliti preko kruha. Dodati brašna koliko je potrebno da se masa sjedini pa oblikovati okruglice i kuhati u vrućoj vodi. Servirati s raguom od gljiva ili umacima.
Kad ih serviram uz divljač obavezno dodam slaninu.

i na kraju, najbolje od svega ( bar tako zvuči :)

PUDING OD KRUHA


recept sam uzela OVDJE, još ga nisam isprobala ali sigurna sam da ću uskoro, previše dobro zvuči da bih dugo čekala

za BURBON PRELJEV:


-1/2 šalice maslaca
-šalica šećera
-1 jaje
-1 šalica burbon whiskeya
-burbon aroma ( moja dopuna )

PUDING

-1 francuz, star najmanje jedan dan, narezan prst debelo
-1/4 l mlijeka
-3 jaja, lagano stučena
-2 šalice šećera
-2 žlice vanili šećera
-šalica grožđica, odstajala preko noći u 1/4 šalice burbona
-1/4 čajne žličice pimenta
-1/4 do 1/2 čajne žličice cimeta
-3 žlice maslaca

IZRADA:
U posebnoj posudi umutiti maslac za preljev. Dodati šećer i jaje i na kraju alkohol pa sve dobro umutiti. Kuhati na laganoj vatri ( najbolje na pari - op.a. ) neprestano miješajući dok se smjesa ne zgusne. Paziti da se ne zgruša. Dodati burbon aromu i maknuti s vatre. Umutiti prije posluživanja, umak mora biti mekan, kremast i gladak.

Za puding: Ugrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kruh preliti mlijekom i paziti da se dobro navlaži. Gnječiti ga rukama da se dobro usitni i svo mlijeko apsorbira. U posebnoj posudi umutiti jaja, šećer, vaniliju i začine. Pažljivo umiješati u smjesu kruha i isto tako pažljivo dodati grožđice.
Maslacem namastiti posudu za pečenje, usuti masu od kruha i peći na 180 oko 35-45 minuta. Puding je gotov kad rubovi počnu dobivati lagano smeđu boju i počnu se odljepljivati od rubova posude za pečenje.
Servirati s preljevom.

P.s. moram priznati da nisam baš sigurna u ovaj burbon preljev, svakako ću ga probati, no zbog količine masnoće možda bi ipak bilo sigurnije preko pudinga preliti dobar stari šato (?)
:)

No zato bi mogli probati ovo.

PUDING OD JABUKA

Jednostavnija varijanta gornjeg recepta za koji originalan recept možete pogledati OVDJE.
Ovo je inačica prilagođena velikim formama:



-stari kruh
-cca 500 ml slatkog vrhnja
-2 vanili šećera
-maslac
-4-5 jabuka
-džem od višanja, borovnica ili ribizla

Namastiti kalup maslacem i posipati ga mrvicama. Ostacima starog kruha obrezati koricu pa ga poslagati u kalup jednog do drugog. Slatko vrhnje pomiješati s vanili šećerom i preliti preko kruha da se dobro natopi. Na maslacu popirjati jabuke, oguljene i narezane na ploškice cca 5 minuta. Ploškice prženih jabuka posložiti jednu preko druge po kruhu, premazati ih džemom razrijeđenim s malo ruma pa peći na 180 stupnjeva cca dvadesetak minuta da jabuke omekšaju a kruh se karamelizira.
Isprobano! ..i odlično...


i na kraju uvijek korisni KRUTONI

popržene kockice preostalog kruha i malo više uloženog vemena

FRANCUSKA JUHA OD LUKA

Mmmmmm.....fina juhica, prigodna kao predjelo ili manji gotov obrok, npr večera.


3 velika luka
50 g. maslaca
1 žlica brašna
1 l goveđe juhe
list lovora
100 g sira ( emmentaler ili gorgonzola )
1 francuz
sol, papar

Luk narezati na ploške i pirjati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Dodati brašno, doliti juhu i začine. Preliti sve u vatrostalnu posudu, 'pokriti' prepečenim kruhom, gore grubo narezati sir i kratko ( 5 minuta ) zapeči u pečnici.

JEDNOSTAVNA JUHA OD LUKA

Istina je da nema ništa bolje od ajnpren juhice ali ova je isto tako brza, jednostavna i ukusna, prigodna za brzu večeru ili topli međuobrok.


3-4 glavice luka kuhati u vodi ili juhi. Propasirati, začiniti solju i paprom, dodati vrhnje za kuhanje i još malo prokuhati. Prije serviranja dodati ribani sir ili kockice prženog kruha.

utorak, 18. listopada 2011.

ZAGORSKA JUHA OD VRGANJA


Moja najdraža juha. Nju spremim kad želim nekog uistinu počastiti, jer zahtijeva nešto dugotrajniju pripremu. Znam da se više zaprške ne rade ali ovo je izvorni recept koji se može modificirati tako da se juha zgusne protisnutim krumpirom ili Gustinom.
No tada više ne garantiram za izvornost okusa.

Potrebno:
1 luk
10 dag dimljene slanine
15 dag vrganja
20 dag krumpira
lovor, peršin, mažuran
1 l juhe ( može od kocke )
1/2 dl bijelog vina
limunov sok
1 dl vrhnja
2 žumanjka

1) popržiti luk sa sitno sjeckanom slaninom
2) dodati sjeckane vrganje i dinstati dok omekšaju ( najviše 5 minuta )
3) dodati krumpir izrezan na kockice
4) posoliti, pobiberiti, dodati lovor, sjeckani peršun i mažuran
5) zaliti juhom i prokuhati dok zavri
6) napraviti laganu zapršku od 3 dag brašna i malo masnoće pa dodati u juhu i kuhati još 20 minuta
7) MAKNUTI S VATRE <--- ovo je najvažnije.
8) Uliti limunov sok, vino i vrhnje pomiješano sa žumanjcima.
Samo promiješati, niti slučajno stavljati više na vatru.



Servirati odmah.

PILEĆA JUHA a la Varteks


Sezona je toplih juhica. Ovaj sam recept dobila od gospođe koja je čitav svoj radni vijek provela kao kuharica u našem poznatom tekstilnom poduzeću. Knedleki su mi se doista jako svidjeli pa sam nakon jednog društvenog događaja uspjela nažicati recept i sita i sretna s njim u džepu otišla kući :)




Potrebno:

1/2 kg pilećih jetreca
4 srednje mrkve
1-2 korijena peršina
2-3 glavice crvenog luka
1 kg piletine

Za knedle: jetreca samljeti pa dodati sol, papar, malo luka, češnjak, Vegetu, 1 žlicu masti, 2 jaja i krušne mrvice po potrebi. Masu dobro promiješati i raditi knedlice veličine srednjeg oraha.



Narezati luk, piletinu na sitne komade i mrkvicu na kolutove pa polagano pržiti dok omekša. Dodati korijen peršina, podlijati vodom i kuhati. Pred kraj dodati knedle od jetreca. Kuhati još 10-15 minuta.
U kuhano dodati sjeckani peršin i odmah servirati.

nedjelja, 16. listopada 2011.

LANGOŠI


Veoma popularno tijesto pečeno u dubokom ulju a često se sreće po ulicama velikih gradova. Prednost mu je što se može nekoliko dana držati u hladnjaku u pokrivenoj posudi i vaditi samo koliko nam treba. Veoma sam ih često radila dok su djeca bila mala, samo onako malo jače posoljene, iako su veoma ukusni sa vrhnjem ili svježim kravljim sirom, posuti sjeckanim češnjakom i peršinom.

1 kg glatkog brašna
3 jaja
2 jogurta
2-3 dl mlijeka
1 P/P ( prašak za pecivo )
1 1/2 žlice soli

Sve sastojke dobro umutiti pa dobro poklopiti i držati u frižider. Uzimati pobrašnjenim rukama jer se veoma lijepi za prste. Razvući ga među prstima i stavljati u vruće ulje.

petak, 14. listopada 2011.

SIR I VINO...

...savršena kombinacija.




( Izvadak s portala o vinu )

Sir i vino imaju mnogo toga zajedničkog, a konzumiraju se zajedno od drevnih vremena.
I sir i vino proizvodi su fermentacije. Obje namirnice mogu se kušati dok su svježe, jednostavne i mlade i u složenijim fazama kada su zrele.
Kad je riječ o odnosu sira i vina, ne postoje čvrsta «pravila» u sljubljivanju, i mnogo toga ovisi o osobnom ukusu svakog čovjeka ponaosob. Samo jednu stvar pritom trebate imati na umu, a to je da je vaš cilj kreirati harmoniju i ravnotežu ukusa između vina i sira i ne dopustiti nijednom od tog dvoje da jačinom okusa nadvlada drugo.


1. Jedno od najednostavnijih «pravila», ako ga možemo tako nazvati jest sljedeće:
Laki sirevi sljubljuju se s lakšim vinima, teži sirevi s težim vinima. Razlog radi kojeg ovo pravilo treba imati na umu je jednostavan. Ako teško vino npr. dingač pijemo s blažim sirem, npr mozzarellom, nećemo okusiti ništa od svježeg okusa mozzarele. Međutim, ako uz dingač jedemo neki ovčji, tvrdi sir vrlo aromatičnog i punog okusa, nijedan od ova dva okusa neće prevladati. Mozzarella, primjerice poslužena sa svježim smokvama koje smo poprskali s par kapi maslinova ulja će se primjerice odlično sljubiti s nekim chardonnayem. Između ovih krajnosti možete eksperimentirati i sa smionijim kombinacijama (primjerice Kutjevačka graševina i roquefort) vodeći pritom računa da će će kombinacija koju odredite izdržati sukob okusa.
2. Sljubite vino i sir prema porijeklu i zemljopisnoj lokaciji regije odakle potječu. Baš kao što svako vino nosi karakteristike zemljopisne regije odakle dolazi, tako i karakteristike svakog sira ovise o vegetaciji regije u kojoj su životinje pasle.
3. Ne zaboravite da vina nisu jedini napici koji se se mogu dobro sljubiti sa sirom. Postoje mnoge vrsta piva koji u kombinaciji sa sirom mogu dati zanimljive okuse, što Vas može ponukati na eksperimentiranje i proširivanje kulinarskih znanja.


KRATKI VODIČ KROZ SPARIVANJE SIRA I VINA


Bijeli ili procvali sirevi kao što su camembert i brie
Siguran izbor (sve dok sir nije prejakog mirisa i okusa): mekana, voćna crna vina kao što je merlot, crni pinot ili cabernet sauvignon
Smioniji izbor: plavac, babić

Tvrdi sirevi
Siguran izbor: Dingač, Postup, kasna berba plavca s Hvara i vugave s Visa

Jaki sirevi s izrazitim mirisom
Siguran izbor: niti jedno. Držite se podalje od svojih boljih boca, pogotovo od Bordeauxa i burgundca.
Smioniji izbor: slatka ili pojačana likerska vina, porto ili pak kasna berba hvarskog plavca malog ili viške vugave.

Kozji sirevi
Siguran izbor: bijeli sauvignon dobro pristaje uz većinu kozjih sireva, pogotovo mladih i mekanih.
Smioniji izbor: suha bijela vina.

Ovčji sirevi
Siguran izbor: jaka južnofrancuska crna vina kao što su Corbieres, Costieres de Nimes i Pic St-Loup, te plavci s najboljih lokacija na Pelješcu i Hvaru.
Smioniji izbor: korzička ili sardinijska crna ili, ako želite eksperimentirati sa slatkim vinima, muškat iz južne Francuske i kasnija ili izborna berba rajnskog rizlinga i traminca.

Dimljeni sirevi
Siguran izbor: ne postoji siguran izbor!
Smioniji izbor: muškat.

Jela s toplim sirom

-Talijanska crna vina kao što su Barbera i Chianti idu posebno dobro s jelima kao što su lasagne, canelloni i musaka, dok se od hrvatskih vina dobro slažu refošk, teran, plavina i jednostavniji plavci.

-Bijela vina mogu ići s laganim jelima kao što su quiche, zapečena tjestenina, palačinke sa sirom i fondue od sira. Od hrvatskih vina to su graševine iz Kutjeva i Đakovštine te slavonski bijeli pinot i chardonnay.

KUHANE KRUŠKE


Ovo je samo podsjetnik da postoji jedna stara vrsta krušaka koja se jede isključivo kuhana i koja se zajedno s korom kuha u vodi ( može uz dodatak malo vina, par klinčića i cimeta ) i nakon toga je spremna za konzumiranje. Kruske se naizgled ne razlikuju od ostalih sorti osim sto su malo manje i 'nabite', boja im je zeleno-smeđa a kuhaju se otprilike jedan sat na laganoj vatri. Okus im je izrazito sladak, zbog toga vodu za kuhanje nije potrebno šećeriti.

Jednostavno a fino. Sad je sezona

četvrtak, 13. listopada 2011.

PANCEROTI


Ovaj mi je recept 'prodala' kolegica s posla i odmah sam pala na njega. Odlična ideja za pivska druženja, večeru ili dječji rođendan.

Tijesto je isto kao za klipiće ali isto je tako dobro i ono gotovo kupljeno iz Mlinara.
Za filu se može koristiti bilo što po želji; sjeckana šinka, sir, špekec, slani inćuni ili ostaci mesa pa sve sjediniti ketchupom ili vrhnjem uz dodatak začinskih trava; vlasac, peršun, origano...


Postupak je standardan, tijesto razvaljati i rezati krugove koje zatim puniti nadjevom, čvrsto zatvoriti da nadjev ne iscuri i pržiti u dubokom ulju dok postane zlatno žuto.

Jako fino, preporučam!

MUKE PO DIJETI (7)


Jedan jednostavan izračun kaže da ako dnevno pojedemo 100 kcal manje od potrebnog ( 3 tanke kriške salama, 10 prženih krumpirića... ) godišnje uštedimo 36.500 kcal, što znači da bi u godinu dana smršavili 5 kg.

Da, u tjednu skinemo 700 kcal a jedno dobro društvanjce, pun stol i eto dodatnih 3500 kcal...ako ne i više...

Ništa od toga. Jedini način je zbrajanje kalorija i promjena stila života. Uključiti kočnice u blizini hladnjaka i žvakati hranu. Žva-ka-ti!! Oduvijek sam na poslu na pauzi posljednja sjedala za stol i prva se dizala. Drugi su mnogo prije počinjali jesti i još su imali popunjene tanjure dok sam se ja dizala i svoj, prazan, odlagala u perilicu. Dakle žvakati hranu.

Još jedna bitna izmjena - jelovnik u omjeru 500:350:350 plus dva međuobroka od oko 100 kalorija. Sve ukupno oko 1400 kalorija, pa ako i malo prekrdašim nije tragedija.
To mi nekako zvuči zdravorazumski. Po onoj staroj uzrečici 'doručkuj kao kralj, ručaj kao car a večeru podijeli s neprijateljem'. Ja ju obično dijelim s prijateljima, okupi se društvanjce pa ohane po bakanalijama....


Ali jednom se živi, zar bi se čovjek trebao odreći upravo toga? Pa najljepša su mi upravo ta zajednička večernja druženja. Nema šanse!
Previše volim sebe i svijet oko sebe da bih se odricala tih sitnih životnih gušta.
Halo svijete, to sam ja! Jedna i jedinstvena! A sad prestajem brinuti o glupostima i trčim do kuhinje potražiti onaj magnet za hladnjak kojeg sam jednom dobila i bio mi je jako važan.
Na njemu piše: NAJBOLJE STVARI NISU STVARI


Zatvaram temu. Od sad samo fini recepti s bezbroj kalorija. S vremenom ću još objaviti nekoliko redukcijskih jelovnika koje sam u međuvremenu započela, isključivo zato što ne znam živjeti s nepočišćenim ladicama, ali tema o dijeti je istinski zatvorena.
Nema.
Gotovo.

Želim vam prekrasan dan!